Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Preşedintele AFDPR, ferm în cazul Vulcănescu
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) a transmis Prefecturii Maramureş şi Primăriei Bârsana o adresă prin care solicită menţinerea numelui lui Mircea Vulcănescu pentru instituţia de învăţământ şi a bustului marelui om de cultură. Mesajul preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza este extrem de ferm: „Voi merge până la capăt chiar cu riscul şi onoarea de a fi primul deţinut politic de după 1989”.
Atacul fără precedent la adresa valorilor şi personalităţilor naţionale care reprezintă adevărate repere morale ale poporului român a generat un adevărat val de reacţii. După ce comunitatea din Bârsana s-a unit apărându-şi eroul, acum şi AFDPR, prin preşedintele Octav Bjoza cere autorităţilor locale şi morale să apere demnitatea naţională.
Vă reamintim că Institutul „Elie Wiesel” dorește schimbarea numelor mai multor instituții şi străzi ce poartă numele unor personalități interbelice, precum Mircea Vulcănescu, Vintilă Horia sau generalului Jienescu, erou al Primului Război Mondial, sau Radu Gyr pe motiv că ar fi criminali de război. Sesizarea Institutului a ajuns şi la Primăria Bârsana, via Instituţia Prefectului Maramureş.
Comunitatea locală însă, în frunte cu preotul ortodox Gheorghe Urda şi preotul greco-catolic Ioan Codrea au răspuns cu fermitate, arătând că îşi vor apăra onoarea şi eroul. Există deja precedentul la Cluj, unde proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii ce poartă numele poetului Radu Gyr a fost scos de pe ordinea de zi. Din păcate, din exces de zel şi indolenţă, consilierii sectorului 4 din capitală au votat schimbarea pentru ca liceul care-i purta numele lui Mircea Vulcănescu să se numească Traian Popovici. Iniţiativa i-a aparţinut primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Culmea ridicolului este marcată de faptul că în hotărâre se precizează că decizia va fi adusă la cunoștința, în primul rând, a Ambasadei Israelului și nu Guvernului României, cel care a făcut sesizarea privind schimbarea denumirii prin intermediul Institutului Wiesel și a Prefecturii București!
Practic, aleşii României democratice
şi-au folosit puterea cu care au fost investiţi prin votul cetăţenilor pentru
a-l condamna a doua oară pe marele filosof, fără niciun argument temeinic, faptic sau legal, întocmai ca Tribunalele Poporului care trimiteau la moarte pe bandă rulantă oameni nevinovaţi pentru că aşa cerea partidul. Dacă pentru cei de atunci, frica ar putea fi un argument, neştiinţa sau prostia celor de astăzi nu mai are nicio scuză. În acest context, preşedintele AFDPR, Octav Bjoza a transmis o adresă Instituţiei Prefectului Maramureş şi Primăriei Bârsana în care arată că Mircea Vulcănescu nu se face vinovat de nimic, ci, dimpotrivă, este un erou şi martir al neamului românesc, unul dintre puţinii români care în perioada comunistă au spălat demnitatea şi onoarea acestei ţări cu preţul vieţii.
Mai mult, Bjoza doreşte să ceară anularea tuturor sentinţelor ilegale şi abuzive date de regimul comunist, care de altfel a fost condamnat în faţa Parlamentului României ca fiind ilegitim şi ilegal. Or, să păstrezi sentinţele date de nişte tribunale ad-hoc, nu e doar absurd şi abuziv ci şi revoltător într-un stat democratic şi iată, ele devin folosite şi astăzi ca argument de diferite instituţii.
Preşedintele AFDPR a cerut o întâlnire în acest sens cu ministrul Justiţiei dar a fost refuzat din motive de… timp. Deh, pentru un fost deţinut politic şi pentru onoarea acestei ţări nu are nimeni timp:
„Mi s-a spus să mă adresez în scris, dar mă adresez în scris de 27 de ani tuturor fără niciun rezultat. Doresc să cerem revocarea, anularea sentinţelor date de Tribunale Poporului, mai ales în anii ’45-’50. Acele complete erau formate din pleava societăţii, de oameni care dădeau nişte sentinţe scrise dinainte. Aceşti oameni - nici Vulcănescu, nici Radu Gyr - probabil n-au pus niciodată mâna pe o puşcă. Cum să spui că au fost criminali de război, acreditând o sentinţă dată de un tribunal abuziv? Şi vreau să vă spun că locul în care a fost pus bustul lui Vulcănescu în sectorul 2 a fost stabilit de mine, împreună cu o doamnă de la primărie, cu Dan Hăulică şi Eugen Simion. Mi-e greu să cred că Eugen Simion, care a fost preşedintele Academiei Române, a acceptat amplasarea bustului unui criminal de război. Mi-e greu să acuz de neştiinţă un membru al Academiei Române.
Lucrurile acestea aş fi vrut să le discut direct cu ministrul Justiţiei, dar uite că nu este timp. La Sectorul 4 a fost exces de zel şi slugărnicie, plus o indolenţă crasă. Nu se poate să ştergi din viaţa culturală a ţării o asemenea personalitate. Am învăţat când eram la liceu o istorie falsificată scrisă de Mihail Roller. Nu vreau să mai asist încă o dată la falsificarea istoriei. Şi voi merge până la capăt cu riscul şi onoarea de a fi primul deţinut politic de după 1989”.
„În sălile acestor tribunale ale poporului erau aduse echipe de muncitori manipulați, deveniți fără voia lor, trădători de neam și țară, să înfiereze pe cei aflați în boxa acuzaților, cerând condamnarea acestora la moarte. Așa s-a scris între anii 1945-1950, o falsă istorie a românilor, pe care am fost nevoiți să o învățăm și unii dintre noi. Aceste tribunale au servit un regim «ilegitim și criminal».
Astăzi, după aproape 70 de ani de la acele evenimente, nu putem fi doar mâhniți, ci suntem chiar indignați de pretențiile aberante ale Institutului pentru Studierea Holocaustului «Elie Wiesel», în încercarea sa de a ne lăsa fără mari personalități ale vieții culturale din România. În concret, se cere instituțiilor Statului Român, eliminarea denumirilor unor străzi și instituții, precum și dărâmarea unor statui și plăci comemorative. În concret, mă voi referi doar la trei cazuri și anume, acelea ale lui Vintilă Horia, Mircea Vulcănescu și Radu Gyr, toți fiind mari personalități ale vieții culturale a României. Cunoaște cineva vreo crimă săvârșită de unul dintre ei!? Culpabilizează cineva pe toți foștii membri ai Partidului Comunist «ilegitim și criminal», cum că ar fi fost vinovați de zecile de mii de crime săvârșite asupra acestui popor?”
- se arată în comunicatul AFDPR