• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

„Presa este de faţă şi e bine că l-aţi invitat”

Plenul Consiliului Judeţean s-a reunit în 27 ianuarie într-o şedinţă relativ normală, în sensul că au existat şi dezbateri pe probleme reale şi punctuale, dar au existat şi câteva derapaje de teribilism din partea unor consilieri cărora le place să se audă vorbind.

 

 

Întâlnirea Consiliului Judeţean din 27 ianuarie a început cu o adevărată logoree din partea consilierului judeţean Florian Gui, care, stând în „şpagat cognitiv” a încercat să scoată de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei cooperative agricole. De fapt, nici el n-a ştiut exact dacă vrea sau nu vrea să-l scoată, pentru că, atunci când a ajuns la concluzie, a spus că în cazul în care va fi explicat „să înţeleg eu”, proiectul poate rămâne.

Din felul în care „s-a stropşit” la microfon, am dedus că omul vroia doar să pară implicat şi folosind un ton autoritar a încercat să arate că-i un vigilent membru al opoziţiei. Iar pentru asta a venit cu argumentul că proiectul a venit în ultima clipă spre analiză, că se schimbă regulile în timpul jocului şi că nu-i normal să fie aprobate proiectele în viteză şi „pe picior”. Colegii săi i-au dat însă peste nas spunând că proiectul privind cooperativa agricolă a primit avizul comisiei de specialitate, că a fost suficient de bine explicat şi că doar el nu l-a înţeles.

 

S-a trecut la votarea subiectelor de pe ordinea de zi şi s-a aprobat acoperirea definitivă a deficitului bugetar al Secţiunii de dezvoltare pe anul 2015.  La al doilea punct, cel privind utilizarea excedentului bugetar al judeţului din 2017, preşedintele Zamfir Ciceu a explicat că 7717 mii lei sunt bani care nu s-au cheltuit pe drumurile judeţene şi pentru care există obligaţia să nu se schimbe destinaţia, ci sunt trecuţi pe anul acesta, iar 20 de milioane ron vor fi folosiţi pentru proiectul de Management Integrat al Deşeurilor, urmând să fie recuperaţi când se vor face deconturile.

 

Restul proiectelor de pe ordinea de zi au fost aprobate fără niciun fel de comentarii, cu atât mai mult cu cât erau chestiuni relativ formale, mai degrabă nişte avize care necesitau ok-ul CJ-ului. Însă, când s-a ajuns la proiectul despre care a comentat iniţial Florian Gui, s-a dat startul explicaţiilor „fără număr - fără număr”. Ideea este că se înfiinţează o cooperativă agricolă, pentru a se putea pune cât de cât în valoare imaşul de 20 ha de la Lăpuşel, cumpărat în mandatul trecut de  CJ cu 2,8 milioane ron, unde se dorea să se facă depozitul ecologic pentru proiectul de Gestiune integrată a deşeurilor. Vai, şi s-a bătut apa-n piuă despre cine va fi în asociere, despre cum să sune statutul, dacă va fi sau nu cotizaţie şi alte minuni de genul acesta. De fapt, de asemenea lucruri trebuie să se ocupe oamenii din aparatul de specialitate, care după ce au preluat ideea ce se doreşte să se facă, se ocupă ca partea de hârţogărie să se încadreze pe textul legii. Da, la noi e altfel.

 

Consilierii judeţeni, ca tot românul care se pricepe la reparat Dacia, la fotbal şi la politică, s-au apucat să se dea cu părerea despre cooperativa agricolă. Dar, în final, consilierul judeţean Emil Ambruş a „bătut cuiu-n cap”. Mai exact, a spus că nu-i cinstit ce se petrece în sensul că de fapt consilierul Florian Gui face pe grozavul doar de dragul presei, din dorinţa de a fi băgat în seamă. Ambruş a spus că nu i se pare corect ca atât Gui, cât şi colegul său Felician Cerneştean spun în comisii că „este bine” când se discută subiectele, dar când ajung în plen şi este presa de faţă, spun că „nu e bine”.

Aşa că, Ambruş le-a cerut jurnaliştilor să-l filmeze şi să-l fotografieze pe Florian Gui, pentru a-i îndeplini dorinţa de a-l face faimos. Iar după intervenţia lui Ambruş, chiar dacă unii mai vroiau să se bage-n seamă, lucrurile s-au liniştit, iar protagoniştii dezbaterii ieftine s-au dezumflat. Dovada că toată dezbaterea a fost mai mult de dragul retoricii a venit în momentul în care proiectul a fost supus la vot, unde, bineînţeles că a fost aprobat. La fel s-a întâmplat de fapt cu toate punctele de pe ordinea de zi, dar vorba aceea, puţin spectacol nu strică din moment ce presa era de faţă şi, fiind an electoral, alegătorii trebuie să-şi amintească de vigilenţa şi hărnicia consilierilor judeţeni.

 

Neoficial, a existat şi un punct de „diverse”, unde preşedintele Zamfir Ciceu i-a rugat pe consilieri şi a făcut apel către liderii partidelor politice cu reprezentare în CJ să încerce să-i convingă pe primarii care se pun de-a crestulul proiectului de Gestiune Integrată a Deşeurilor, să conştientizeze că trebuie să acţioneze în acord cu interesele judeţului, cu aspectele asumate atât de Maramureş, cât şi de România în momentul aderării la UE, şi să înţeleagă faptul că vor avea de plătit, la propriu, comunităţile care nu vor gestiona deşeurile conform normelor impuse.

De asemenea, consilierul Gavril Ardusătan a atras atenţia în plen asupra faptului că două case memoriale din judeţ (a lui Vasile Lucaciu de la Şişeşti şi a lui Gheorghe Pop de Băseşti) au nevoie de investiţii pentru conservare şi restaurare, conştientizându-şi colegii asupra riscului de a ne pierde valori care ţin de identitatea noastră istorică şi naţională. Şi după toată pledoaria, s-a trezit un alt consilier vorbind şi ne-a dat în cap cu un dezacord care a dus de râpă toată mândria că înainte s-a făcut referire la valorile româneşti: „Presa este de faţă şi e bine că l-aţi invitat”.

 

Neoficial, a existat şi un punct de „diverse”, unde preşedintele Zamfir Ciceu i-a rugat pe consilieri şi a făcut apel către liderii partidelor politice cu reprezentare în CJ să încerce să-i convingă pe primarii care se pun de-a crestulul proiectului de Gestiune Integrată a Deşeurilor, să conştientizeze că trebuie să acţioneze în acord cu interesele judeţului, cu aspectele asumate atât de Maramureş, cât şi de România în momentul aderării la UE, şi să înţeleagă faptul că vor avea de plătit, la propriu, comunităţile care nu vor gestiona deşeurile conform normelor impuse.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.