Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Preoţii din Satu Mare suspectaţi de furt de moaşte în Grecia, achitaţi
Cei trei preoţi din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului arestaţi în luna octombrie anul trecut, în Grecia, fiind acuzaţi că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie din Mănăstirea Mega Spileo (Grecia), au fost achitaţi de un tribunal din ţara elenă.
Cei trei preoţi români din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, acuzaţi la finele anului trecut că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire elenă, au fost declaraţi nevinovaţi de un tribunal din Patras.
Conform site-ului romedia.gr, Curtea de Apel din Patras i-a achitat pe cei trei slujitori ai Domnului, adevăraţii vinovaţi, doi pelerini, fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare.
Diaconul mănăstirii Mega Spilaio Kalavryta, şi-a cerut iertare faţă de cei trei preoţi şi faţă de familiile lor. Acuzaţi în dosarul penal de furt a moaştelor Sfântului Haralambie de la mănăstirea Mega Spilaio Kalavryta, Grecia, din octombrie 2015, preoţii români au fost găsiţi nevinovaţi, miercuri, 16 martie, în timp ce cei doi enoriaşi au fost condamnaţi la câte 4, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare. Achitarea preoţilor români a fost propusă chiar de către procuror care, în concluziile depuse în instanţă, a spus că „nevinovăţia celor trei preoţi este clară şi a fost clară de la început”.
Avocata preoţilor, Mariana Crăciun a declarat după aflarea sentinţei că: „Cei trei preoţi şi-au dovedit nevinovăţia pentru fapta de furt calificat de care erau incriminaţi. Acuzaţiile aduse preoţilor erau bazate doar pe depoziţia diaconului mănăstirii Mega Spilaio Kalavryta, care susţinea faptul că cei trei preoţi au stat de vorbă cu el în momentul în care autorul săvârşea infracţiunea de furt. Pe o simplă estimare a evenimentelor nu poate fi bazată o acuzaţie atât de gravă, fără să existe probe!
Hotărârea judecătorească a fost achitare pentru cei trei preoţi şi de condamnare pentru cei doi enoriaşi care îşi recunoscuseră vina de la început. Autorul furtului a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, cu dreptul la suspendare a pedepsei, în urma recursului, şi cu plata sumei de 500 euro drept cauţiune. Al doilea acuzat pentru complicitate la furt a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare.
Hotărârea judecătorească este în curs de redactare.”. În urma pronunţării hotărârii de către instanţă prin care cei trei preoţi au fost achitaţi, martorul de bază al acuzaţiei, Diaconul mănăstirii Mega Spilaio Kalavryta, emoţionat fiind, şi-a cerut iertare faţă de cei trei preoţi, dar şi faţa de familiile lor, pentru implicarea acestora în acest caz, dar şi pentru consecinţele şi defăimarea pe care cei trei preoţi le-au suportat în urma acestei acuzaţii nedrepte.
Pr. Dr, Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, a confirmat că: „În Grecia s-a dat sentinţa în care au fost achitaţi cei trei
preoţi, ca nevinovaţi, iar ceilalţi doi care au fost implicaţi în furtul moaştelor, unul a primit condamnare de trei ani cu suspendare, iar celălalt patru ani cu executare, dar se pare că dacă plătesc o cauţiune, poate fi şi acea decizie cu suspendare. Nu ştiu dacă şi-a cerut scuze faţă de preoţi reprezentantul mănăstirii din Grecia, care i-a acuzat de furt, dar ştiu că ar trebui să-şi ceară scuze mai mulţi de aici de la noi din ţară, care i-au făcut „hoţi” pe preoţi, începând cu televiziuni şi continuând cu cotidiene. Cei trei preoţi au fost suspendaţi de la slujire pe perioada cercetărilor. În momentul de faţă, ei totuşi ispăşesc o pedeapsă de o lună de zile la mănăstire pentru că au plecat fără binecuvântare şi de aici au expus negativ şi imaginea Bisericii, după care cel târziu de Sărbătoarea Floriilor vor putea fi din nou la altarele unde au fost desemnaţi să slujească. Important este că s-au liniştit lucrurile şi s-a dat o sentinţă în acest caz”.
Vă reamintim că în toamna anului trecut, cazul a făcut mare vâlvă la nivel naţional, iar cei trei preoţi au primit pe nedrept stigmatul de hoţi, fără a beneficia de prezumţia de nevinovăţie. Preotul Marius Borhidan de la Spitalul Orăşenesc din Negreşti-Oaş, părintele Emanuel Oros de la Parohia Mesteacăn şi preotul Daniel Popa din Aliceni au fost acuzaţi şi apoi arestaţi în luna octombrie 2015, pentru că ar fi furat, ajutaţi de doi enoriaşi, mâna Sfântului Haralambie din Mănăstirea Mega Spileo (Grecia).
Ulterior, cei trei au fost eliberaţi, iar procesul a continuat. În ţară, cei trei preoţi au fost opriţi de la slujire, până la clarificarea situaţiei, de către conducerea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Acum, achitarea celor trei preoţi vine după cinci luni de procese, iar acum magistraţii unui tribunal din Grecia i-au găsit nevinovaţi. Potrivit instanţelor greceşti, acuzaţiile aduse preoţilor se bazau doar pe presupunerile diaconului Mănăstirii Mega Spileo. La vremea respectivă, diaconul susţinea că cei trei clerici ar fi stat de vorba cu el, doar ca să mascheze furtul dus la îndeplinire de doi enoriaşi din grupul de pelerini. Pelerinul care a luat mâna Sfântului Haralambie din biserică, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, iar celălalt a primit o condamnare cu suspendare.
„În Grecia s-a dat sentinţa în care au fost achitaţi cei trei preoţi, ca nevinovaţi, iar ceilalţi doi care au fost implicaţi în furtul moaştelor, unul a primit condamnare de trei ani cu suspendare, iar celălalt patru ani cu executare, dar se pare că dacă plăteşte o cauţiune poate fi şi acea decizie cu suspendare.
Nu ştiu dacă şi-a cerut scuze faţă de preoţi reprezentantul mănăstirii din Grecia, care i-a acuzat de furt, dar ştiu că ar trebui să-şi ceară scuze mai mulţi de aici de la noi din ţară, care i-au făcut „hoţi” pe preoţi, începând cu televiziuni şi continuând cu cotidiene”.
Pr. Dr. Cristian Ştefan