• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Februarie , 2017

„Preocuparea noastră este să recuperăm timpul pierdut și să implementăm proiectele pe care ni le-am propus”

Reporter: Cum a fost anul trecut, de la începutul noului mandat, și ce planuri aveți de acum încolo?
Liviu Lazarciuc: După ce am câștigat alegerile locale lucrurile au reintrat în normal. Avem 7 consilieri din partea noastră și viceprimarul, ceea ce înseam­nă că avem un Consiliu Local care func­ționează în sfârșit, după foarte multă vreme. Din primul moment după ce lucrurile au intrat în normal, ne-am apucat de treabă, să continuăm lucrurile care au rămas într-un fel suspendate. Ba mai mult, am început să scriem pro­iecte, pe care le-am depus deja, în ceea ce privește reabilitarea drumurilor. Am finalizat Școala nouă din Tisa, unde rămăseseră lucrări neterminate, am făcut proiecte pentru asfaltarea tu­turor străzilor din comună, care au rămas neasfaltate, am reparat fațada Cămi­nului Cultural din Bocicoi, care era distrusă complet.
De asemenea, am făcut contract pentru proiectarea unui nou sediu de Primărie, pentru că funcționăm într-o clădire veche de piatră, unde spațiul este insuficient mai ales că acolo este și sediul Poliției. Avem un teren în zona sensului giratoriu, vizavi de vechea Primărie, iar acolo ne dorim să construim un nou sediu.
Tot în această vreme am reușit să re­zolvăm multe dintre problemele mărunte care au rămas suspendate, dar care trebuiau să-și găsească soluționare pentru bunul mers în continuare al lucrurilor. Important este că acum am intrat în normalitate și funcționăm din perspectiva Consiliului Local și al Primăriei. Sunt multe realizări, de la extinderea reţelei de aducţiune de apă, la asfaltări şi alte proiecte mai mici, pe care dorim să le continuăm şi în acest an.

Rep: Din bugetul pe anul acesta pe care l-ați creionat deja ce estimați că veți reuși?
L. L.: Din bugetul pe anul acesta ne-am propus destul de multe lucruri. Pe un proiect al Ministerului Dezvoltării a­vem la Școala din Crăciunești refacerea completă a imobilului. În acest sens am obținut peste 10 miliarde lei vechi. Pe acest proiect suntem noi și doar câteva școli din județ. Tot la Ministerul Dez­voltării vrem să depunem un proiect ca să ne putem rezolva problemele în ceea ce privește rețeaua de apă și canalizare. Am încercat anii trecuți să rezolvăm problema cu cei de la Vital, dar nu am obținut niciun rezultat. Intenționăm să depunem un proiect pentru moder­nizarea Dispensarului veterinar din Bocicoi tot la Ministerul Dez­voltării, dar pe altă linie de finan­țare. În Crăciunești vom depune un pro­iect pentru înființarea unei baze spor­tive care să deservească toată comuna. Deci, ne-am mișcat destul de repede și am făcut toate aceste proiecte. Toate aceste lucruri le-am făcut atât de repede pentru că am avut cu cine să ne înțe­legem, dar dacă este vă vedem partea bună din toate, putem spune că am avut bani pentru că au rămas bani din moment ce 3 ani am fost blocați. Așa că am anunțat deja pe SEAP lucrarea de asfaltare a satului Tisa, a cărei valoare se ridică undeva la 10 miliarde lei vechi, și sperăm să încheiem contractul, ca anul acesta să se facă lucrarea. Iar cu aceasta vom putea spune că toate străzile din Tisa vor fi asfaltate.
De asemenea, am terminat documen­tația și am depus spre finanțare un proiect pentru un Cămin Cultural nou la Ministerul Dezvoltării, pentru Crăciu­nești. Sperăm să obținem finanțare pentru respectiva lucrare. În acest fel putem spune că, în mare, majoritatea clădirilor importante ale instituțiilor din comună vor fi puse la punct, bineînțeles dacă vom reuși să ni se accepte finanțarea.
În ceea ce privește asfaltările, pe lângă lucrările din Tisa, o să avem încă o lucrare în valoare de 100 mii de euro în Bocicoiu Mare, pe mai multe străduțe. Acest proiect este mai mare, în sensul că vizează asfaltări în Crăciunești, Bocicoi și Lunca la Tisa, dar prima dată vom începe cu lucrările din Bocicoi și cu ce a rămas din Crăciunești. Iar anul viitor se vor face lucrări în Lunca la Tisa și atunci vom putea spune că avem asfaltate toate străzile din toată comuna. Acesta este programul nostru de asfaltare.
Continuă modernizările în ceea ce privește iluminatul public, iar asta presupune montarea de corpuri noi și economice cu leduri, pentru că s-a dovedit că în scurt timp investiția se recupe­rează, iar eficiența crește.

Rep: Pe segmentul de cultură și turism ce planuri aveți?
L.L.: Am construit un muzeu, Muzeul ucrainean, unde adunăm în continuare obiecte vechi de la localnici, iar aici avem în fiecare an câte o întâlnire cu oa­menii din localitate. În ceea ce pri­vește Căminul din Bocicoi am spus că am pus la punct exteriorul, dar și interiorul este funcțional și găzduiește evenimente. Și căminul din Tisa este mo­dernizat complet interior-exterior. Avem un Ansamblu de femei cu care par­ti­cipăm la toate manifestările pe unde suntem chemați, și suntem atenți să întreținem tradițiile și portul.

Rep: Ce finanțare sau investiție v-o do­riți cel mai tare pe acest exercițiu financiar?
L. L.: Sincer, toate mi le doresc pentru că și Baza sportivă și Dispensarul sunt foarte importante pentru noi. Dacă m-ar pune cineva să aleg, i-aș răspunde că nu pot, pentru că ni le dorim pe toate, și nu ne vom lăsa până când se vor materia­­liza! Sperăm ca anul acesta măcar o parte dintre ele să se materializeze, dar avându-le pe toate în lucru, sperăm să le finalizăm cât mai repede. Toate sunt prioritare pentru noi. Înțelegem că proiecte cum este construcția unei școli sunt multianuale, dar interesul nostru este să se facă totul cât mai repede. Cel mai important lucru este că avem aprobate sumele, ceea ce înseamnă că am scăpat de o grijă, iar din moment ce banii sunt obținuți, există garanția că se vor face.
Trebuie să ne mișcăm repede pentru că fiind blocați ani de zile, din cauza pro­blemelor din Consiliul Local, am pierdut destul de mult, așa că ne dorim să recuperăm tot ceea ce nu s-a reușit în ultima vreme. Important este că din toate acestea oamenii au văzut cât de importantă este existenţa unui dialog pentru a se putea mișca lucrurile. Este vizibil pentru că dacă ne gândim câte am putut face în ultima jumătate de an, ar fi fost cel puțin de trei ori mai mult dacă nu am fi pierdut 3 ani cu certuri și conflicte care au blocat comuna.
Pe lângă toate acestea avem un program de reparații a drumurilor care duc în câmp, la terenurile oamenilor. Răspun­dem în acest fel solicitărilor populației, așa că există un program de pietruire și cilindrare a drumurilor care asigură accesul la terenurile oamenilor.

Rep: Un mesaj pentru oamenii comunei dumneavoastră?
L. L.: Să fie sănătoși și îi rugăm să aibă răbdare până punem toate lucrurile în ordine, să aibă încredere că preocupa­rea noastră este să recuperăm timpul care s-a pierdut și să implementăm pro­iec­tele pe care ni le-am propus și pentru care am făcut deja pași importanți.

 

 

„Am reușit să re­zolvăm multe dintre problemele mărunte care au rămas suspendate, dar care trebuiau să-și găsească soluționare pentru bunul mers în continuare al lucrurilor. Important este că acum am intrat în normalitate și funcționăm din perspectiva Consiliului Local și al Primăriei”.
Liviu Lazarciuc – primarul comunei Bocicoiu Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.