Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Premiu de prestigiu pentru Nicolae Suciu, la Przemysl, Polonia
International Painting Triennial of Carpathian Region. Silver Qadrangle 2018 a fost organizată de Galeria de Artă Contemporană din Przemysl și The Pro Arte et Historia Fondacion, sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone, Andrej Duda.
Nicolae Suciu participă pentru a treia oară la această trienală. În acest an, tema expoziției a fost „Europa în contextul globalizării”. Tuturor artiștilor participanți (din Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria și România) li s-a solicitat să prezinte o lucrare de 100x100 cm.
Lucrarea realizată de Nicolae Suciu, pentru care a și primit acest important premiul la această la fel de prestigioasă manifestare artistică europeană, este intitulată „Symbol” și reprezintă o ie românească în spatele căreia se află un fundal de simboluri grafice din toate culturile și civilizațiile lumii (simboluri mitice, religioase, cosmogonice, animaliere, vegetale, antropomorfe, geometrice etc.). În partea superioară a iei, pe un pătrat de argint (pentru că tot se numește expoziția Silver Qadrangle), artistul a pictat o cunună de spice de grâu, cunună întâlnită în numeroase ritualuri religioase sau agrare românești și nu numai. Pe ie se regăsesc simboluri naționale, dar care au și valoare de simboluri universale (crucea, spirala, diferite motive solare). Tehnica în care este realizată lucrarea este una mixtă, având ca suport pânza. Spre diferență de primele două ediții ale trienalei din Polonia la care a participat și unde a expus lucrări pe hârtie, în acest an Nicolae Suciu a ales pânza ca suport, pictura fiind executată în acril și ulei, pentru simbolurile din fundal utilizând parafina.
Lucrarea „Symbol” va expusă vreme de trei ai de zile în toate țările participante la această trienală, în orașe culturale de prestigiu, în spațiile unor importante instituții de cultură.
Premii și distincții
Ca recunoaștere a competențelor profesionale, de-a lungul anilor, Nicolae Suciu a primit numeroase alte premii și distincții. Printre acestea se numără: Reprezentat al României, prin selecție națională, la Festivalul Concurs Internațional de Artă „Popoarele lumii doresc să trăiască în pace” – Glasgow, 1972; Premi°ul I pentru pictură la Festivalul Național Studențesc de Artă, București, 1979; Premiul Special pentru Pictură pe ceramică, Simpozioanele Naționale de Ceramică, București, 1986; Premiul II secțiunea grafică la Festivalul Concurs de Artă „Voronețiana”, Suceava, 1987; Premiul Uniunii Scriitorilor la Expoziția Națională de Ceramică „Centenar Mihai Eminescu”, Muzeul Literaturii Române, București, 1989; Premiul II la Salonul Național al Sticlei și Ceramicii, Muzeul Național de Artă, București, 1989; Diploma „Festivalul Internațional de Poezie”, pentru aportul adus Festivalului de la Sighetu Marmației și a Serilor de poezie de la Desești, 1998; Diplomă în semn de apreciere pentru bogata creație artistică, acordată de Consiliul Local și Primăria Baia Mare, 1999; Diploma de Excelență și Placheta Comemorativă 110 ani (1896-2006), acordată de Primăria Municipiului Baia Mare, pentru contribuția adusă la prestigiul Centrului Artistic Baia Mare, 5 mai 2006; Certificat de Recunoaștere Civică, din partea Municipiului Baia Mare pentru aportul adus la dezvoltarea culturii și artei în perioada 2000-2002, Baia Mare, 2003; Marele Premiu pentru Arte Plastice, acordat de Primăria Municipiului Baia Mare, mai 2005; Premiul de Excelență pentru Cultură decernat de publicația „Gazeta de Maramureș”, noiembrie 2006, Baia Mare; Diploma „Glasul Culturii”, Baia Mare, mai 2008; Diploma de Onoare din partea Facultății de Arte și Design din Timișoara, decembrie 2010; Diploma și Medalie Aniversară cu ocazia a „50 de ani de învățământ superior la Baia Mare”, decembrie 2011; Diplomă de Excelență pentru susținerea și promovarea artei și creației studențești la Festivalul „Primăvara studențească”, 20-28 aprilie 2015, Cluj-Napoca; Diplomă de Excelență la Salonul Internațional al profesorilor de arte vizuale, Iași, 2014; Diploma de Excelență la Ediția 52 a Simpozionului și Școlii Internaționale de Vară de la Hajdubszorrmeny, iulie 2015, Ungaria; Premiul de Excelență în Cultură 2016 – Gazeta de Maramureș, noiembrie, 2016, Baia Mare.
O bucurie care responsabilizează
„În primul rând, mă bucur, ca de orice participare la expoziții bienale, expoziții trienale, simpozioane de creație și expresie de grup, în care colaborarea dintre artiști a dat roade.
De-a lungul timpului, am itinerat expoziții, am adus la Baia Mare, pentru prima și singura dată, o expoziție internațională de pastel, în anul 2008. Am legat parteneriate, am lucrat alături de artiști din toată lumea (Anglia, Germania, Spania, Franța, Rusia, Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia), am cunoscut conducători de instituții de cultură și artă, i-am cunoscut pe rectorii Academiilor de Artă din Moscova, Cracovia, Amsterdam și Stuttgart.
Faptul că, în acest an, lucrarea mea a constituit un semn de oprire a juriului asupra ei mă onorează, dar, în același timp, mă responsabilizează în exigența săvârșirii actului de creație, pentru că lumea s-a săturat de urât, de improvizație și experimente, toate în numele artei, și este necesară o astfel de manifestare artistică internațională, care să facă diferența.”
Prof.univ.dr. Nicolae Suciu