Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Premieră istorică: PSD şi-a demis propriul guvern
Premieră politică în România! Săptămâna trecută, parlamentarii PSD și ALDE şi-au demis propriul guvern prin moțiune de cenzură. 241 de parlamentari au votat „pentru”. Înainte de votul din plen s-au făcut şedinţe şi s-au lansat acuze din ambele tabere.
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată înainte de depunerea moţiunii de cenzură, liderii PSD Maramureş au arătat că a fost o direcție bună a guvernării în aceste șase luni, dar nu este suficient. În opinia social-democraților, ritmul de implementare al măsurilor de guvernare nu este unul care să ofere încrederea că, dacă se va continua cu această echipă guvernamentală se va reuși implementarea programului propus de Partidul Social Democrat la alegerile locale din 2016, iar apoi la alegerile parlamentare. Au fost 393 de măsuri prevăzute pentru primul semestru al anului 2017, fiind îndeplinite integral 50 dintre ele, 107 au fost îndeplinite și realizate parțial, iar 236 sunt neîndeplinite.
„Este un raport extrem de elocvent care dovedește direcția bună pe care a avut-o Guvernul Grindeanu, dar și neajunsurile legate de activitatea echipei guvernamentale. Nu putem să mințim românii, nu putem să le spunem lucruri neadevărate. Deși acum ne este greu să ieșim în fața poporului pentru a spune că un guvern propus de Partidul Social-Democrat nu reușeşte să facă lucrurile pe care noi ca partid le-am impus și pentru care am obținut voturile românilor. Este mai bine să luăm astăzi măsuri mai dure, pentru ca în viitor să ne fie mai bine. Ne dorim să avem în fruntea României un Guvern și mai bun, o echipă guvernamentală mai închegată, care să poată să coordoneze implementarea integrată a tuturor acestor măsuri”, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.
Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș și vicepreședinte al PSD la nivel național a explicat că, în ceea ce privește activitatea Guvernului Grindeanu, o primă analiză a avut loc în luna martie, la CEX-ul din Sinaia. Parlamentarul maramureșean arată că încă de atunci s-a tras un semnal de alarmă deoarece măsurile stabilite în Programul de Guvernare nu se implementau suficient de alert: „Deși nu s-a vorbit mult în presă despre acel Comitet Executiv Național al PSD, primul ministru Sorin Grindeanu și miniștrii cabinetului său au fost avertizați că programul merge cu frâna trasă. Mai mult, programul propus de Partidul Social Democrat este unul extrem de ambițios care trebuie privit ca un tot unitar, unde nu putem spune că am realizat 40% sau 70% sau 99% din măsuri, datorită faptului că este posibil ca tocmai acest 1% să răstoarne întreaga gândire economică de dezvoltare a României. Se știa de atunci, de la prima ședință de validare a Guvernului și a premierului, că acest program trebuie dus la îndeplinire și fiecare ministru trebuie să își facă treaba, deoarece va fi analizată periodic activitatea ministerelor. Iar ideea de remaniere nu a fost niciodată înlăturată, deoarece conducerea Partidului Social-Democrat a stabilit că vor fi atâtea remanieri câte sunt necesare ca toate măsurile să fie, la final, implementate. Problema este că, la șase luni de zile de la instalarea Guvernului Grindeanu s-a constatat nu doar o neîndeplinire a măsurilor pe fiecare minister, ci faptul că însuși premierul României are o vină personală că nu a știut ce să ceară, când să ceară și cum să armonizeze colaborarea între membrii Guvernului, pentru ca măsurile prevăzute în Programul de Guvernare pentru primul semestru să fie realizate. Din acest motiv, am fost obligați să ridicăm sprijinul politic al premierului, care nu avea altceva de făcut decât să interacționeze cu fiecare minister în parte și să coordoneze legăturile între membrii cabinetului său. Unii dintre miniștrii Guvernului Grindeanu sunt cu măsurile îndeplinite în mare parte, motiv pentru care în noul Guvern al României este posibil să se regăsească și miniștri din Guvernul Grindeanu, iar acest lucru să nu fie o surpriză. O altă chestiune este că această analiză a programului de guvernare a creat o adevărată spaimă și în rândul miniștrilor, dar cel mai îngrijorat a fost premierul României, deoarece el spunea că totul e roz, că România are creștere economică”.
În opinia alesului PSD, Sorin Grindeanu este un om fără demnitate, fără mândrie și că ar fi trebuit să își prezinte singur demisia când a realizat că nu poate duce la îndeplinire sarcinile la care s-a angajat. „Eu, în locul lui, puneam capul în pământ, îmi prezentam singur demisia și încercam să port o discuție cu conducerea partidului, pentru a vedea ce putem face pe mai departe. Comportamentul lui Sorin Grindeanu nu este unul normal pentru un premier al României, este un comportament jenant, care nu îi face cinste”, a arătat deputatul de Maramureș, Gheorghe Șimon, declarând că va vota fără nicio ezitare moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Grindeanu.
Şi deputatul de Maramureș, social-democratul Călin Matei a fost extrem de dur la adresa premierului Sorin Grindeanu, acuzându-l de faptul că reacțiile lui din ultimele zile aparțin unui om care are probleme grave de sănătate: „Din punctul meu de vedere nu cred că este normal ca propriul partid să depună moțiune de cenzură împotriva premierului, deoarece aceasta nu este o moțiune împotriva Guvernului, ci doar împotriva premierului. Dar este un rău necesar. Nici mie, în politică, de-a lungul timpului, nu mi-au convenit multe. Însă dacă reprezentanții de la vârf spun un lucru, mergi mai departe știind că ai susținerea lor. Sau dacă nu ai susținere, te retragi. Prin vârf mă refer la conducerea centrală, județeană sau conducerea unei organizații locale. Mie, personal, Sorin Grindeanu mi se pare de o penibilitate ieșită din comun. Când l-a luat Liviu Dragnea și l-a pus premier, eu am fost foarte dezamăgit, pe cât de fericit am fost când am auzit prima propunere, cea a lui Sevil Shhaideh. Cât de penibil poți să fii, când spui că Guvernul nu e al CEX-ului, ci al României. Dar uită că în fruntea Guvernului a fost pus tot de CEX. Acum bulversează o țară întreagă prin faptul că nu își dă demisia. Este un moment ultra-penibil pentru toată lumea, mai ales că lovește în partidul care l-a nominalizat ca prim-ministru”, a declarat deputatul Călin Matei.
Parlamentarul de Maramureș a arătat că, din calitatea de membru în comisia Buget-Finanțe a văzut ce se întâmplă cu adevărat cu Programul de Guvernare și PSD chiar ține la acest program, deoarece pe baza lui a câștigat alegerile locale și parlamentare din 2016. Totodată, a precizat că este un om de echipă și va vota fără nicio reținere pentru moțiunea de cenzură împotriva premierului Grindeanu, dacă se va ajunge până la acest punct.
Deputatul PSD de Maramureș, Sorin Bota este de părere că în activitatea Guvernului Grindeanu, a cărui sarcină a fost aceea de a începe implementarea măsurilor cuprinse în Programul de Guvernare, disfuncționalitățile puteau fi corectate din mers în această perioadă: „Din păcate, unii miniștri au crezut că au ajuns acolo pentru că li se cuvenea poziția, unii nu au excelat nici profesional tehnic și s-au bazat, cred, doar pe susținerea politică, crezând că un minister se gestionează doar politic. A avea știința conducerii, respectiv managementul instituțional este o chestiune destul de complicată. Indiferent că vorbim despre președinții de consilii județene, prefecți, miniștri, secretari de stat, președinți de agenții, trebuie să subliniem faptul că nu este suficient să stăpânești sectorul din punct de vedere tehnic, trebuie să știi să lucrezi și să colaborezi cu cei care se află în subordinea ta, cu toate instituțiile cu care vii în contact. Aceste disfuncționalități au dus la foarte multe întârzieri. Noi am încercat la nivel parlamentar să ajutăm Guvernul prin procedurile legislative, prin actele pe care le aveam pe masă. Legea salarizării s-a făcut și s-a realizat în Parlament unde există o expertiză și unde PSD a adus parlamentari pe toate domeniile. Unul dintre criteriile selectării pe listă a candidaților social-democrați a fost tocmai acesta, de a acoperi toate sectoarele de activitate. Susțin aceste măsuri luate de Comitetul Executiv al PSD și consider că este o știință și o capacitate să îți asumi uneori decizii care contravin cu ceea ce ai făcut anterior. Suntem în situația de a ne reașeza, pentru a duce la îndeplinire ceea ce ne-am propus: creșterea nivelului de trai al tuturor românilor, simplificarea și confortul vieții tuturor, inclusiv al agenților economici”, a declarat deputatul PSD de Maramureș, Sorin Bota.
Parlamentarul social democrat a subliniat faptul că speră ca noul Guvern să își facă treaba cu mult mai multă responsabilitate, iar învestirea acestuia să fie realizată într-un timp cât mai scurt, pentru a putea continua implementarea măsurilor atât de necesare pentru întreaga populație a României.
Senatorul PSD de Maramureș, Liviu Marian Pop, prezent la conferința de presă a social-democraților maramureșeni convocată de liderul partidului, Gabriel Zetea, a arătat că moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Grindeanu va trece de votul Parlamentului, iar premierul trebuia să vină în fața poporului și să își ceară scuze pentru tot ce nu a realizat.
„Dați-mi voie să îmi cer scuze în numele fostului Guvern al României că nu am reușit să implementăm decât 40% din măsurile prevăzute în Programul de Guvernare, pentru primul semestru al anului 2017. Așa mă așteptam să își înceapă premierul Sorin Grindeanu conferința de presă, deoarece am făcut parte din acest Guvern, am fost pentru 45 de zile secretar de stat în Ministerul Educației și de atunci am tras un semnal de alarmă că lucrurile se mișcă mult prea încet. Și dau doar două exemple în acest sens: decontarea transportului pentru studenți și o masă caldă. Aveam și alte ministere care trebuiau să intre în program și întârzierile au fost evidente chiar de la început. Un alt exemplu unde premierul României și secretarul general al Guvernului nu
s-au implicat deloc este Legea manualului școlar, care trebuia finalizată în primul trimestru. În 20 februarie 2017, când am plecat din Ministerul Educației am lăsat-o într-o procedură aproape finală, iar în câteva zile legea a fost blocată. Din calitatea mea de profesor pot să vă spun că, la evaluarea din martie, făcută la Sinaia, Guvernul a fost declarat corigent, la evaluarea de miercuri a fost declarat repetent, pentru că 13% cu 27% reprezintă 40% din măsurile care au fost implementate, iar cu nota 4 rămâi repetent. Trist este că, văzând că este repetent și văzând că nu mai are sprijinul Comitetului Executiv Național a făcut scandal, iar în astfel de cazuri, în legea școlilor se aplică exmatricularea”, a precizat senatorul PSD, Liviu Marian Pop.
În opinia parlamentarului maramureșean, premierul Grindeanu s-a exmatriculat singur, deoarece orice om responsabil care ar fi avut aceste rezultate dezastruoase ar fi demisionat înainte ca partidul să îi ceară acest lucru. „E rușinos să le cerem românilor votul promițând să îndeplinim o serie de măsuri asumate prin termene clare, iar apoi să vedem cum cei din subordinea noastră sabotează Programul de Guvernare. Și îl voi întreba public pe premierul României, deoarece încă este în funcție, al cui este interesul că nu s-au publicat încă manualele școlare? Elevii de clasa a V-a nu vor avea manuale în luna septembrie și în această situație sunt aproape 200.000 de elevi”, a conchis senatorul Liviu Marian Pop.
Liderul PSD a spus că este „absolut convins” că luni preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier pe care el şi Călin Popescu Tăriceanu o vor face.
Dragnea a făcut şi portretul viitorului premier: un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să fie capabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară.
El a precizat că în zilele următoare va avea loc o reuniune a Consiliului Executiv al PSD, iar duminică o întâlnire a grupurilor parlamentare ale partidului, astfel încât, luni, să meargă cu o propunere de premier la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Sorin Grindeanu a spus că primul sfat pe care i l-ar da viitorului premier este să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea.
De asemenea, întrebat daca crede că Liviu Dragnea sau apropiaţii
liderului PSD s-ar putea răzbuna pe el, premierul a spus că marea problemă tocmai aceasta a fost, că nu aveau cu ce şi că speră ca „s-a depăşit acel moment”, deşi nu este „foarte sigur”.
Sorin Grindeanu a afirmat însă că este sigur că nu s-a depăşit momentul fricii. „Frica pe care o aminteam şi la Timişoara, şi astăzi în parlament”, a adăugat Sorin Grindeanu.
Premierul a mai fost întrebat şi ce va face în continuare, dacă va rămâne la Bucureşti sau va merge acasă la Timişoara, răspunzând că în zilele următoare va merge, cu siguranţă, acasă.