• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2019

Premieră editorială românească la Beijing „La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”

„Convingerea mea – a spus autorul – este că o istorie a mineritului românesc din ultima jumătate a secolului XX ar trebui scrisă şi un studiu al
perspectivelor valorificării resurselor minerale ale României ar trebui efectuat, ceea ce reflectă nu numai un interes naţi­onal, ci şi unul internaţional, inclusiv în China, ţară care cunoaşte o dezvoltare economică remarcabilă”.
Nicolae Bud

 

 


La Târgul Internaţional de Carte Beijing 2019, organizat în capitala Chinei, a avut loc o premieră ale cărei semnificaţii depăşesc sfera editorială prin relevarea ecoului pe care îl au în lume creaţiile inginereşti din România.

Astfel, la standul ţării noastre, s-a lansat oficial versiunea în limba chi­neză a lucrării „La hotarul dintre milenii, mineritul, încotro?”, elaborată de dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud, care a apărut în
Editura Academiei Române în 2015. Potrivit postului de radio China International romanian.cri.cn, Song Chunzhi, preşedintele şi redactorul şef al Editurii pentru Ştiinţă şi Teh­nologie Liaoning, a subliniat că este prima oară când colaborează cu o editură din România, moment care deschide noi perspective unor relaţii fructuoase şi pe tărâmul unor mai bune relaţii reciproce, inclusiv prin întâlnirea directă cu autorul unei lucrări de cel mai larg interes şi în China.
La rândul său, Mirel Taloş, preşe­dintele interimar al Institutului Cultural Român (ICR), a relevat vir­­tu­ţile a ceea ce se numeşte di­plomaţia ştiinţifică. „Anul trecut, în programul Centenar, ICR a iniţiat primul eveniment de diplomaţie ştiinţifică din istoria institutului, o expoziţie de inventică românească organizată împreună cu Universitatea Politehnica din Bucureşti. (...) Lansarea lucrării pe baza partene­riatului între ICR şi Academia Ro­mână constituie un eveniment im­por­tant, premisă a unor realizări de mai mare amploare. Este, până în prezent, singurul titlu din domeniul ştiinţific prezent la acest târg.
Ne bucurăm că un specialist român în minerit publică o carte în China, ţară – şi ea – cu tradiţie în acest domeniu”.
În acest context, este dificil de în­ţeles de ce în comunicatul oficial al ICR referitor la evenimentul de la Beijing a fost omis tocmai momentul lansării oficiale la care ne refe­rim. Dar, să continuăm relatarea prin consemnarea faptului că autorul lucrării şi-a exprimat satisfacţia de a participa la lansarea acesteia la Beijing, relevând că, după 50 de ani de pregătire şi dezvoltare profesională, urmaţi de activităţi şi acţiuni la care a participat direct, prin contactele cu oameni şi organizaţii demne de toată aprecierea, a ajuns la concluzia că sectorul minier ascunde multe secrete. Dintre acestea, unele au rămas şi astăzi neelucidate şi ar merita să fie cercetate.
„Convingerea mea – a spus autorul – este că o istorie a mineritului românesc din ultima jumătate a secolului XX ar trebui scrisă şi un studiu al perspectivelor valorificării resurselor minerale ale României ar trebui efectuat, ceea ce reflectă nu numai un interes naţi­onal, ci şi unul internaţional, inclusiv în China, ţară care cunoaşte o dezvoltare eco­no­mică remarcabilă”.
Aşadar, vocaţia, pasiunea şi compe­tenţele în domeniul minier ale concetăţeanului nostru, maramu­reşeanul Nicolae Bud, sunt reconfirmate printr-o lucrare care, cum se vede, se bucură de un larg interes şi peste hotare. Autorul a întregit, astfel, o îndelungată şi rodnică activitate de cercetare ştiinţifică pe care a situat-o şi din perspectiva relaţiilor internaţionale ale ţării noastre, în cazul de faţă al colaborării româno-chineze. În acest sens, a mai men­ţionat: „Din producţia curentă de la CupruMin Abrud din Munţii Apu­seni, de la cariera de cupru de la Abrud, cantitatea de concentrat cu­prifer care în subsidiar conţine şi aur, se exportă în China. Deci, vorbim despre un parteneriat comercial între o firmă din China şi CupruMin Abrud din România. Un alt parteneriat, încheiat recent, vizează exportul de concentrate de pirite aurifere în China, o producţie acumulată de-a lungul mai multor ani pe stoc la Compania Minieră Remin Baia Mare”.
Dr. ing. dr. ec. Nicolae Bud a preci­zat că va continua să studieze pro­blematica complexului sector al mineralelor, exprimând speranţa că Editura Academiei Române şi Editura pentru Ştiinţă şi Tehnologie Liaoning vor continua şi aprofunda colaborarea.

 

Teodor BRATEŞ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.