• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 8 Iulie , 2018

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin - Cetăţean de Onoare al judeţului

Resfinţirea picturii
 

Primul eveniment al zilei, la care au asistat cele câteva mii de credincioşi veniţi pentru închinare la sfânta mănăstire, a fost resfinţirea picturii bisericii de la primul nivel, în urma unor lucrări de restaurare iconografică făcută pentru înlăturarea distrugerilor produse de timp a unor icoane murale.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Ar­hie­rească Sfânta Liturghie Arhierească s-a desfăşurat în Altarul de Vară al Mănăstirii, în prezenţa mai multor ofi­cialităţi şi a câtorva mii de credincioşi.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul au slujit în fruntea unui sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale "Sfânta Treime" din Baia Mare, Arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăs­tirii Dragomireşti, Preot Gheorghe Urda, paroh în Bârsana, cel care a reînviat Mănăstirea Bârsana, Pr. Vasile Cornel Dunca, paroh în Bârsana - Valea Muntelui, şi mulţi alţi preoţi din parohii vecine, din protopopiat şi din alte protopopiate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corul "Arhanghelii" al preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătma­rului, dirijat de Pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu. La chinonic a cântat şi Paula Coteţ, elevă la Liceul de Arte din Baia Mare. În rândul credincioşilor au fost prezenţi deputatul dr. Cherecheş Viorica, subprefectul Alexandru Cos­ma, Gabriel Zetea - preşedintele Consi­liului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, membru în Adunarea Naţională Bisericească, General (r) Ioan Pop - Rapidul, Ioan Doru Dăncuş - vicepreşedinte al Con­siliului Judeţean, Teodor Ştefanca - primarul comunei Bârsana, arhitectul dr. Dorel Cordoş, cel care a proiectat întreg complexul monahal Bârsana, cu atâta pricepere încât a devenit una din em­blemele monahismului românesc, prin arhitectura ei, ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţională Bise­ricească, Matei Godja - primarul comunei Onceşti, alţi primari, consilieri judeţeni şi comunali, oameni de artă şi cultură.
 

Cuvântul de învăţătură
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia sărbătorii "Soborul Sfinţilor 12 Apostoli", completată cu inspirata alegere a hramului de către vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian. Lupta dârză pe care maramu­reşenii au dus-o în veacurile de mare restrişte, când duşmanii Ortodoxiei încercau interzicerea ei prin mijloace din cele mai dure, a sintetizat-o Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în câteva cuvinte esenţiale:
„N-avem voie să stăm în genunchi decât înaintea lui Dumnezeu şi a icoa­nelor. Că unii ne doresc îngenuncheaţi, asta e altă problemă, dar dacă avem putere şi tărie şi demnitate, nu ne pot îngenunchea, pentru că noi îngenunchem înaintea lui Dumnezeu, Care este Împăratul Cerului şi al Pământului şi stăpânul, Domnul şi Mântuitorul şi Salvatorul nostru”.
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin - „Cetăţean de Onoare al Judeţului”
 

Ca urmare a întregii activităţi pastoral-misionare, edilitar-gospodăreşti și so­cial-filantropice, Consiliul Judeţean Maramureş a hotărât, într-o şedinţă din luna mai 2018, ca Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin să-i fie conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului”. Înmânarea a avut loc azi, cu ocazia hramului Mănăstirii Bârsana. Titlul se acordă celor mai merituoşi cetăţeni ai judeţului, în fruntea acestora situându-se Preasfinţitul Părinte Epis­cop Iustin. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, o icoană cu Soborul Sfinţilor 12 Apostoli.


Distincţii acordate la 25 de ani de la reînvierea Mănăstirii Bârsana
 

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat maicii stareţe Stavrofora Filofteia Oltean o plachetă aniversară care reprezintă biserica mănăstirii şi un text prin care se recunosc meritele în ridicarea celui mai vizitat aşezământ monahal din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
„Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, a fost acordată preotului Gheorghe Urda, paroh în Bârsana, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodă­rească și social-filantropică desfășurată în cei 44 de ani de slujire preoțească, pentru contribuția adusă la reînvierea și ctitorirea Mănăstirii Bârsana din Proto­popiatul Sighet”. Preotul Urda a ridicat biserica mănăstirii până la coif, care are acum 65 de metri, biserica fiind prima clădire construită aici, lucrarea fiind continuată de maica stareţă.

Au mai primit „Crucea Voievodală Maramureşeană” Petru Boris şi echipa sa de meşteri populari, Gheorghe Dohotar cu echipa, iar „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” a fost înmânată chestorului de poliţie Liviu Bute, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şi primarului Teodor Ştefanca. Diplome de vrednicie s-au acordat arhitectului Dorel Cordoş, binefăcătorilor Ioan Bârsan şi Ioan Ştiopei. Celor care au primit distincţii li s-a oferit şi câte o plachetă aniversară, care atestă cei 25 de ani de la reînvierea mănăstirii, precum şi o broşură ilustrată, cu un text întocmit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Au mai primit placheta aniversară toţi oaspeţii de seamă care au fost prezenţi la hram. În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioşilor pe Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, noul Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

 

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, i-a înmânat Preasfințitului Părinte Iustin, episcop al Maramureșului și Sătmarului, placheta și diploma care atestă titlul de Cetățean de Onoare al Maramureșului, distincție care i-a fost acordată prin votul consilierilor județeni, în cadrul ședinței ordinare din luna mai 2018. În ultima lună, reprezentanții Episcopiei au analizat unde ar fi locul cel mai potrivit pentru a-i fi înmânată această distincție și au optat pentru Bârsana, aici fiind tărâmul voievozilor Maramureșului. Șeful administrației județene a început prin a-i mulțumi Preasfințitului Părinte că a acceptat ca momentul solemn de înmânare a titlului de Cetățean de Onoare să se desfășoare în Casa Domnului, la Bârsana, în Maramureșul Voievodal și nu într-o instituție laică din Baia Mare.

„Vreau să mulțumesc consilierilor județeni pentru votul în unanimitate pe care l-au dat pentru acest titlu de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, la propunerea grupului de iniţiativă format din președintele Consiliului Județean, profesorul Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, reprezentanții Gazetei de Maramureș și reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Consiliul Județean Maramureș a sărbătorit, anul trecut, 25 de ani de existență, la fel ca Mănăstirea Bârsana, care a aniversat în acest an 25 de ani de existență. Și cu această ocazie, am oferit și noi maicii starețe Filofteia un coș cu flori albe, care înseamnă puritate, ca sufletul acestei mănăstiri temerare. Județul Maramureș aniversează în acest an 50 de ani de la înființarea sa în actuala formă administrativă, când țările din sudul județului s-au unit cu Maramureșul Voievodal. Și tot în acest an, celebrăm cu toții 100 de ani de la Marea Unire, unirea Transilvaniei cu România, unde Maramureșul a fost în prima linie a acelei bătălii prin personalitățile sale de excepție: George Pop de Băsești, Ilie Lazăr, Vasile Lucaciu, Ioan Mihaly de Apșa, personalități care au avut ca ideal unitatea și care au pus unitatea mai presus de propria lor siguranță. Astăzi, în societatea în care trăim, divizată de ură, sunt puține personalități care se pot ridica la nivelul înaintașilor noştri. Însă, o astfel de personalitate este Preasfinția Sa, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Iustin Hodea. Și din acest motiv, Consiliul Județean Maramureș îi conferă titlul de Cetățean de Onoare pentru că, duminică de duminică însuflețește miile de maramureșeni care participă la slujbe și care ascultă cuvintele sale de învățătură. Diploma consfințește acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, iar placheta este cea care, peste ani, va rămâne mărturie a acestui moment istoric. Placheta a fost acordată Preasfințitului Părinte dr. Iustin Hodea, Episcopul ortodox român al Maramureșului și Sătmarului, un
ierarh jertfelnic și un om providen­ţial al timpului, devotat și dăruit total în slujirea bisericii ortodoxe strămo­șești și a neamului românesc, pentru promovarea culturii și a valorilor spirituale locale, pentru contribuția importantă la păstrarea tradițiilor acestui ținut și pentru inegalabila misiune de apărare a identității românești, culturale și religioase”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.