• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iunie , 2022

Praznicul Cincizecimii la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare

Duminică, 12 iunie 2022, de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, au oficiat Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.

Praznicul Întemeierii Bisericii lui Iisus Hristos a fost întâmpinat cu mare bucurie de toți credincioșii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, începând de la tinerii din Asociațiile Tinerilor Creștini Ortodocși, care au ieșit în întâmpinarea Ierarhilor, până la cei mai în vârstă creștini, pentru că acest praznic este unul al luminii, al bucuriei şi al împlinirii, precum şi de sărbătorire a Zilelor Culturale ale municipiului Baia Mare.


Sfânta Liturghie Arhierească solemnă
Un sobor din 24 de preoți şi diaconi a slujit la hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului, care, încă de la instituirea lui, a fost prăznuit cu o zi în avans, în duminica praznicului Pogorârii Sfântului Duh, nu luni, a doua zi de Rusalii, când este prăznuită Sfânta Treime. Sfânta Liturghie, precum şi vecernia plecării genunchilor au fost oficiate în biserica cea mare a Catedralei, în partea de sus a clădirii, aflată în faza de pictură, care poate primi câteva mii de credincioși.
Așadar, a fost o zi de mare sărbătoare creștinească la Baia Mare, un praznic luminat, cu mii de par­ticipanți, care au umplut interiorul spațiului sacru, iar o parte dintre credincioși au urmărit Sfânta Liturghie şi s-au rugat în curtea vastă a sfântului locaș de închinare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran, iar la chinonic au cântat Arhid. Vlad Verdeş, inspector social pentru catehizarea tineretului, şi Maria Mihali, cunoscută solistă de muzică religioasă şi populară.
Între oficialitățile prezente i-am remarcat pe primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, membru în Adunarea Eparhială şi Adunarea Naţională Bisericească, partener al multor proiecte derulate împreună cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi, deci, cu Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale şi al Adunării Naționale Bisericești, care, de peste un deceniu, pe cheltuială proprie, face să ajungă Sfânta Lumină de la Ierusalim în Eparhie cu ocazia Sfintelor Paşti, Mihai Pătraşcu, băi­mărean, directorul Aeroportului Satu Mare, Arh. Dorel Cordoș, proiectantul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare şi a multor așezăminte monahale, care, prin concepția sa, au devenit monumente de arhitectură, între ele şi complexul monahal al Mănăstirii Rohia, dr. Cherecheş Viorica, medic, fost parlamentar maramu­re­șean, ing. Eleonora Gheţie, directoarea SPAU Baia Mare etc.


Hirotonire întru ieromonah
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul consacrat hirotoniilor întru preot, a avut loc hirotonirea pe seama Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare a Ierodiaconului Marius Serafim Augustin Bilţ întru Ieromonah. Tânărul Ieromonah a făcut studii strălucite de Teologie, şi, deși este sigur la părinți, a ales calea monahismului, pe care îl va sluji toată viața.


Cuvântul de învățătură
Un vast cuvânt de învățătură despre praznicul întemeierii Bisericii lui Hristos a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, care s-a referit la botezul cu foc profețit de Sfântul Ioan Botezătorul, a amintit despre efectele Duhului Sfânt după coborârea sub formă ca de limbi de foc asupra pescarilor, care vorbea prin gura Sfinților Apostoli, despre întemeierea Bisericii lui Hristos prin botezarea a 3.000 de persoane la îndemnul Sfântului Apostol Petru.
„Cei care au crescut la streașina Bisericii au întemeiat lucruri nemuritoare”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.


Sfințirea spicelor
Respectând tradiția locală, ca în ziua de Rusalii să se binecuvânteze spicele de grâu, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a făcut rugăciuni pentru rodirea țarinilor şi apărarea lor de toate năpastele şi a sfințit snopii cu spice de grâu din care au primit credincioșii.


Distincții
Din tradiția Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” face parte şi acordarea de diferite distincții. Anul acesta a sosit rândul evidențierii ostenitorilor din media online şi a celor care s-au evidențiat în activitatea socială de voluntariat cu ucrai­nenii fugiți din calea războiului.
Mai întâi a fost hirotesit întru iconom preotul dr. Valeriu Vana, responsabilul sectorului pelerinaje, cu dreptul de a purta brâu roșu.
Apoi, a fost distins cu Ordinul „Nicolae Steinhardt” pentru clerici Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, şeful sectorului Media online; cu Ordinul Nicolae Steinhardt” pentru laici Andrei Fărcaş, Ionuţ Babici Buda, de la revista „Graiul Bisericii Noastre”, Ciprian Bohotici, director Media online, Aida Pop, coordonatorul site-ului Episcopiei.
Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici a fost acordat directoarei Eleonora Gheţie de la SPAU, Ipodiaconului Vasile Pop, realizatorul fotografiilor pentru toată media, Stelian Pop, inginer de sunet, Ionel Timiş, cola­borator în activitatea de ajutorare a ucrainenilor, doamnei psih. Adela Bontoş, pentru colaborarea în sectorul social, fam. Preot Serafim şi Năstaca Anghel, pentru implicarea în sectorul social, Ipodiacon Ioan Hotico, cântăreț la strana Catedralei, pentru activitatea de ajutorare a ucrainenilor.
Doamna ing. Varvara Pop, preșe­dinta Asociației Femeilor Ortodoxe „Mironosițele Femei”, a fost distinsă, pentru întreaga activitate, cu „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi pentru multele acțiuni sociale pe care le realizează cu Asociația.  
Au primit Diploma Anului Omagial domnul Ioan Cupşa, doamna Simona Elena Constantin, doamna Ioana Ciocotişan, doamna Lorinz Roxana Denisa, Asociația Tinerilor Creștin Ortodocși de pe lângă Catedrala Episcopală (ATOCEM), Filiala Baia Mare a Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români şi Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.


Vecernia plecării genunchilor
După-amiază, de la ora 17.00, biserica de sus a Catedralei a găzduit, în prezența unui foarte mare număr de credincioși, rugăciunile de la Vecernia Plecării genunchilor, oficiată de Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Episcop Iustin, care a asistat şi a citit o parte din aceste rugăciuni, cu participarea tuturor preoților din Baia Mare.  


Pelerinajul tradițional de Rusalii
După oficierea Vecerniei plecării genunchilor, toţi credincioșii au pornit în pelerinajul de Rusalii prin Baia Mare, ediția a VII-a, intitulat „Purtați de Duhul Sfânt pe Calea Bisericii lui Hristos”, pe traseul Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” – b-dul Unirii – b-dul Republicii – str. Vasile Alecsandri – str. Hortensiei – b-dul Unirii – Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”. Tinerii au purtat icoane, ripide, prapori şi pe tot traseul s-au interpretat cântece religioase şi s-a adus slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra băimărenilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.