• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 August , 2020

Povestea bătrânului centenar din Fărcașa, care a învins timpul și istoria

A traversat două secole, un război mondial, trei dictaturi și două regimuri democratice și are aceeași vârstă cu recunoașterea internațională a României Mari I Gheorghe Ionuți din comuna Fărcașa a împlinit 100 de ani și a fost sărbătorit și cinstit cum se cuvine, în cadrul unei manifestări solemne organizate de Primăria Fărcașa I Povestea sa de viață nu e doar lungă, ci și plină de învățăminte pentru noi toți. Astăzi, la un secol de existență, bătrânul Gheorghe este încă plin de viață, energie și dragoste de țară. A luptat în cel de-al doilea război mondial, fiind rănit la Cotul Donului, și spune că, dacă țara i-ar cere, ar pune din nou mâna pe „Katiușa” (pușca, n.red.) lui.
 

Are nume de biruitor: Gheorghe. Și, sub înfățișarea de om cald, blând și senin, chiar un biruitor se află. Unul care a învins timpul și istoria. Se spune că împrejurările sunt mereu grele, dar ele pot fi o scuză doar pentru cei slabi. Cei puternici nu spun „uite ce a făcut viața din mine”, ci „uite ce am făcut eu cu ceea ce mi-a dat viața”. Lui Gheorghe Ionuți din Fărcașa, cei 100 de ani de viață i-au dat de toate: și greutăți, și război, și răni care l-au adus în apropierea morții, și necazuri, dar și bucurie și împliniri. Din toate, cu curaj, candoare și răbdare, și-a construit un destin demn și onorabil. Iar astăzi, la 100 de ani, are privirea senină a omului care nu regretă nimic, și zâmbetul cald al înțeleptului care știe că faptele noastre sunt totodată și trecătoare, dar și veșnice. Depinde doar de noi ce lăsăm în urmă și în amintirile celor care ne cunosc.
Gheorghe Ionuți a trăit istoria recentă a României și a împlinit 100 de ani exact în anul în care România sărbătorește Centenarul Recunoașterii Internaționale a Marii Uniri. S-a născut de Sfântul Ilie, în 20 iulie 1920, în localitatea Fărcașa. A avut trei surori și încă un frate, din care mai trăiește o soră care are peste 80 de ani. A urmat două clase primare la școala din Fărcașa, apoi vremurile grele pe care le traversa pe atunci România, l-au determinat să intre slugă la familia Bran. Apoi, în locul unei tinereți pline de veselie, soarta i-a rânduit altceva: tăvălugul celui
de-al doilea război mondial. A fost încorporat în armată în 1940, și a luptat în război pe frontul de est din Rusia, în 1941. Aici, spune că ajutorul său de nădejde a fost „Katiușa”, arma din dotare, care i-a fost „tată și mamă”. Dar, din păcate, „Katiușa” nu l-a putut feri de toate pericolele. În crâncena bătălie de la Cotul Donului a fost rănit într-o explozie de proiectil, fiindu-i distruse trei coaste pe partea inimii. In­conștient, a fost transferat la un spital din Budapesta unde a stat 9 luni. A fost prima și singura dată când a fost internat într-un spital. În 1942 este lăsat la vatră și încearcă să-și facă un rost într-o lume măcinată de efectele războiului. Se căsătorește cu Ana Ionuți cu care a avut cinci copii, dintre care unul a decedat la 5 ani. Rămân patru copii – Gheorghe, Maria, Vasile (decedat la 60 ani), și Augustin, care i-au dăruit 11 nepoți și 13 strănepoți. A fost harnic întotdeauna și nu s-a dat în lături de la munca grea. A fost miner la Mina Baia Sprie, dar a muncit și în agricultură. Acum, după o viață de muncă, are o pensie și o indemnizație de veteran de război care ajung la 2.000 și ceva de lei. Nu e mult, dar bătrânul nostru spune că îi ajung. „Nu cheltui mult”, se amuză el. Acum este unul dintre puţinii veterani de război care mai trăiesc în județ (28 în total, n.red.) și cel mai în vârstă dintre ei. În 09.05.2015 a fost înaintat la gradul de Plutonier adj. Principal, iar în 20 iulie 2020, cu ocazia ceremoniei organizate de Primăria Fărcașa și primarul Ioan Stegeran, a fost înaintat la gradul de Căpitan în retragere.
De altfel, cu siguranță, aniversarea cu numărul 100 este cea mai frumoasă din viața bătrânului Gheorghe Ionuți. Îmbrăcat „la patru ace”, bătrânul Gheorghe și-a făcut apariția la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Fărcașa, unde era așteptat de primarul Ioan Stegeran, directorul școlii, Viorelia Vele, angajați ai Primăriei, oameni din sat, rude, cunoscuți, invitați de seamă și mass-media.
Primarul Ioan Stegeran conduce destinele comunității din Fărcașa de două decenii, dar până acum nu a mai avut ocazia de a sărbători un centenar din sat. Așa că, vizibil emoționat i-a înmânat lui Gheor­ghe Ionuți o diplomă de onoare, o plachetă omagială, un premiu pecuniar și un buchet de flori: „Sunt foarte emoționat, deoarece în cei 20 de ani de când sunt primar, domnul Ionuți este primul concetățean care atinge frumoasa vârstă de 100 de ani. Și mă bucur să constat că este sănătos și mai ales lucid. Vreau să menționez că în comună, în acest moment, avem 25 de persoane (17 femei și 8 bărbați) care au depășit vârsta de 90 de ani. Personal, mă bucur că pot să-l felicit pe domnul Ionuți în timpul vieții, așa cum de altfel ar fi și normal, pentru că de cele mai multe ori, ne aducem aminte de veterani sau de persoanele importante abia după ce au trecut din viață!
Domnul Ionuți n-a avut o viață tocmai ușoară, cunoscând și oro­rile războiului, fiind rănit în luptele de la Cotul Donului, dar, ducând o viață echilibrată, fără excese, a reușit ceea ce nu mulți oameni reușesc, să atingă «suta»! Acest mo­ment aniversar îmi oferă plăcuta ocazie de a-i transmite sentimente de stimă și considerație din partea mea și a administrației locale, pentru întreaga viață, bazată pe principii morale și credință, ceea ce poate constitui un exemplu pentru noi toți. Cu prilejul împlinirii respectabilei vârste de 100 de ani, îi urez sănătate, ani mulți, pace şi bucurii de la Dumnezeu!”, a spus Ioan Stegeran, primarul comunei.
La manifestarea omagială au mai fost prezenți și au oferit sărbă­toritului diplome și plachete: col. Vasile-Costel Coste - comandantul Centrului Militar Județean Mara­mureș; col. (r.) Ionel Corcodel - președintele Asociației Veteranilor de Război „Bogdan Vodă” Mara­mureș; lt. col. Ioan Alexandru Orban - comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Mara­mureș”; col (r) Dumitru Iliescu. La înmânarea diplomei de onoare, colonel Coste a specificat că, începând de astăzi, Gheorghe Ionuți a fost înaintat la gradul de „Căpitan în retragere”.
Primarul Ioan Stegeran a cerut ca bătrânul să primească și o uniformă de căpitan, astfel ca la următoarea aniversare să o poată îmbrăca.
Nu a lipsit nici tortul festiv, iar bătrânului i-au dat lacrimile când întreaga audiență i-a cântat „La mulți ani!”, iar primarul Ioan Stegeran i-a spus: „V-ați făcut datoria și față de patrie, și față de societate!”. Emoționat, bătrâ­nul a apus că, dacă țara i-ar cere, ar pune din nou mâna pe „Katiușa” lui. Semn că cei născuți biruitori, rămân biruitori chiar și la Centenar.

 

Munca, secretul longevității

Bătrânul Gheorghe Ionuți spune că secretul longevității sale a fost munca. A trăit simplu, cu hrană naturală, fără să facă abuz de nimic. A băut câte un pahar de tărie doar de sărbători, nu a fumat: „Am fost sănătos, am putut munci. Am fost și slugă, trei ani, în Sârbi. Nu m-am dat niciodată înapoi de la muncă”.

 

28 de veterani de război în Maramureș

În județul nostru mai sunt în viață doar 28 de veterani de război, cei mai mulți având peste 90 de ani
și apropiindu-se de centenar. De asemenea, în Maramureș trăiesc peste 400 de văduve de război.

 

   

 

„Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viață, domnule Ionuți Gheorghe, vă cinstim jertfa și sacrificiul dumneavoastră, cel care ați cunoscut cele mai violente și devastatoare încleștări militare din istoria omenirii. Sunteți unul dintre cei care v-ați întors de pe front în casa dumneavoastră, cu durerea în suflet a pierderii camarazilor, cu adânci răni fizice și psihice, și sunteți dovada vie a jertfei acestui neam mult încercat. Ați fost mulți și ați rămas puțini, în această zi, 20 iulie 2020, vă aducem un omagiu că ați dobândit calitatea de veteran de război, apreciind că veteranul de război este icoana vie a faptelor de arme a oricărei armate. Vă doresc multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor”.
Col. (r.) Ionel Corcodel - președintele Asociației Veteranilor de Război
„Bogdan Vodă” Maramureș

„Avem un eveniment unic în comuna noastră, în cei 20 de ani de când sunt primarul comunei Fărcașa nu am mai avut un astfel de eveniment. Dorim să-l sărbătorim pe domnul Gheorghe Ionuți și să-i dorim multă sănătate și Dumnezeu să-l binecuvânteze. La Fărcașa sărbătorim un om, un veteran de război, un om care și-a făcut datoria față de țară și societate. Mi-aș dori ca în fiecare an să putem sărbători la fel cel puțin o persoană, dar sorții au vrut ca dânsul să ajungă la această vârstă venerabilă, să fie lucid, să-și amintească faptele sale eroice, cum manevra Katiușa și toate celelalte. Chiar dacă nu a avut o viață ușoară, Dumnezeu s-a îndurat de el și i-a dat o viață lungă, cu sănătate, și merită să-l sărbătorim și să-i urăm multă sănătate”.
Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa

 „Este o bucurie pentru mine să particip astăzi la această festi­vitate care mă emoționează. Îl cunosc pe domnul Ionuți
Gheorghe de peste 30 de ani, i-am trecut pragul casei de multe ori, nu doar de Bobotează, ci și cu alte ocazii, mai recent la spovedanie și împărtăşanie și vă mărturisesc că ne înțelegem foarte bine. Mereu îmi făceam timp ca să pot sta de vorbă cu dânsul, pentru că mereu îmi povestea câte ceva interesant și îmi făcea mare plăcere să stau de vorbă cu dânsul”.
Părintele Vasile Rusu

„Astăzi aniversăm un moment special, faptul că domnul Gheorghe Ionuți împlinește 100 de ani. Putem numi acest moment «Viață de centenar»”
Viorelia Vele, directorul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Fărcașa

„Sunt deosebit de onorat să particip alături de dumneavoastră la aniversarea a 100 de ani de viață a domnului Gheorghe Ionuți, un brav ostaș și veteran de război a armatei române”.
Col. Vasile-Costel Coste - comandantul Centrului Militar Județean Maramureș

„Katiușa m-a apărat împotriva dușmanilor, mi-a fost foarte dragă. Doamne feri de război, dacă ar trebui, aș lua-o din nou”.
Gheorghe Ionuți

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.