• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Portul şi jocul popular vor dăinui prin festivaluri

Duminică, 21 august 2016, botizenii au îmbrăcat portul popular şi s-au pregătit pentru o nouă ediţie a cunoscutului festival „Pântru mândra din Botiza”. Au răspuns invitaţiei lansată de primarul comunei Botiza, Florea Poienar, atât preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, cât şi vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş şi consilierii judeţeni Emil Ambruş şi Liliana Moga. Au dorit să fie alături de Consiliul Local şi administraţia locală din Botiza şi ambasadorul României la Luxemburg, dar şi primarul comunei Cupşeni, Lucia Butcure şi primarul din Groşi, Nicolae Burzo.

 

Au cântat şi au încântat auditoriul Adi Sână (trupa Akcent) şi Trupa Triton, invitaţii speciali ai evenimentului. Pe scenă au mai urcat: Ansamblul „Ruguţu”, Ansamblul de dansatori „Ţibleşul” din Groşii Ţibleşului, Ansamblul de copii din Cluj-Napoca, rapsozii Marinel Petreuş şi Gheorghe Pârja alături de Ansamblul folcloric „Maramureşul”, Ionuţ Bledea, Cristian Pomohaci, Fraţii Sicuta alături de Ioana Chindriş şi Maria Pietra, Formaţia „Uberzwerch” din Germania, Ionuţ Sidău şi Maria Butilă.

Organizatorii festivalului au fost Primăria şi Consiliul Local Botiza, Consiliul Judeţean Maramureş şi primarul comunei Botiza, Florea Poienar.

 

 

Poienar Florea: „Botiza a găsit un sprijin real în preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea”

 

Prezentarea oficialităţilor a revenit edilului comunei, Florea Poienar, care a dorit să mulţumească fiecărui invitat care a acceptat să petreacă câteva ore la festivalul ce a făcut cunoscută Botiza şi dincolo de hotare. „Voi începe prin a-i mulţumi pentru prezenţă, dar mai ales pentru sprijinul necondiţionat acordat de-a lungul timpului, preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Atât acum, la începutul acestui mandat, cât şi în cei patru ani în care a condus CJ Maramureş din poziţia de vicepreşedinte, am găsit în Gabriel Zetea un prieten şi un colaborator al comunei Botiza. Multe dintre proiectele noastre au fost finalizate cu brio datorită implicării şi dăruirii sale. Şi acest festival a beneficiat de o alocare financiară din partea Consiliului Judeţean. Pe scenă se află alţi doi prieteni vechi ai comunei Botiza, care au derulat proiecte frumoase în comuna noastră, respectiv consilierii judeţeni Liliana Moga şi Emil Ambruş. Iar pe colegii primari care au dorit să îmi fie alături îi asigur de întregul meu respect şi promit să onorez şi eu toate invitaţiile pe care mi le vor lansa, la acţiuni similare în comunele pe care le păstoresc”, a declarat primarul comunei Botiza, Florea Poienar. Edilul şi-a încheiat discursul prin a mulţumi botizenilor care l-au reconfirmat pentru un nou mandat, în 5 iunie 2016 şi i-a asigurat de întreaga sa implicare în viitoarele proiecte ale comunităţii.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean consideră că aceste sărbători sunt ale fiecărui maramureşean.

Prezent pe scena festivalului de la Botiza, Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a dorit să felicite administraţia locală pentru reuşita acestei manifestări, festival care a fost posibil şi prin alocarea financiară a administraţiei judeţene.

„Tare m-am bucurat, zilele acestea, venind de sus, de pe Prislop, prin Borşa, iar apoi în Săcel, să văd atâta veselie în Maramureş. Am ajuns în Onceşti, la Sighet şi la Săpânţa şi oriunde m-am oprit era sărbătoare. Atât de multă veselie, culoare şi lumină în Maramureş este ceea ce ne dorim cu toţii. Festivalul „Pântru mândra din Botiza” este o sărbătoare a noastră, a tuturor, a fiecărui maramureşean, a celor care muncim zi de zi, fără oprire, pentru a oferi mai mult familiilor noastre. Astfel de evenimente care aduc atâta bucurie sunt necesare atât pentru noi, cât mai ales pentru cei care au ales să îşi clădească un destin în alte colţuri ale lumii. Organizăm aceste festivaluri pentru fiecare maramureşean, dar mai ales pentru cei plecaţi departe, cărora vrem să le transmitem faptul că aici, în Maramureş, reuşim să păstrăm, pe mai departe, acest mândru port popular, arhitectura noastră tradiţională, jocul şi dansul popular, care ne-au făcut cunoscuţi în lumea întreagă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Doru Dăncuş a felicitat organizatorii pentru frumoasa tradiţie care păstrează autenticitatea portului popular şi a dat asigurări că astfel de evenimente se vor bucura, mereu, de întregul sprijin al administraţiei judeţene.

 

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, prezent la Festivalul interjudeţean de folclor „Hora la Prislop”

 

Consiliul Judeţean Maramureş, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, împreună cu Consiliul Local Borşa, Primăria Borşa şi Serviciul Cultură Borşa, au organizat, duminică, 21 august 2016, Festivalul interjudeţean de folclor „Hora la Prislop” – ediţia XLVIII. Pentru organizarea acestui eveniment, Consiliul Judeţean Maramureş a alocat suma de 40.000 de lei.

 

La acţiune au participat, pe lângă reprezentanţii din Borşa, Suceava şi Bistriţa Năsăud şi reprezentanţi ai administraţiei publice, parlamentari, dar şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu. Au fost prezenţi: prefectul de Maramureş, Sebastian Lupuţ, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, cei doi vicepreşedinţi, Ioan Doru Dăncuş şi Lucian Morar, consilieri locali, judeţeni şi parlamentari de Maramureş. La fel ca în anii precedenţi, şi la ediţia din 2016 au participat formaţii artistice şi ansambluri folclorice din cele trei judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.  Slujba religioasă a fost oficiată duminică, la Mănăstirea Prislop, fiind urmată de un moment inedit, sub egida „Hora horelor”.

 

Gabriel Zetea: Un astfel de eveniment, cum este şi „Hora de la Prislop”, ne fac să simţim mândria de a aparţine Maramureşului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, invitat de primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş, să se adreseze participanţilor sosiţi în număr foarte mare la „Hora de la Prislop”, a subliniat faptul că în Maramureş iau naştere proiecte dintre cele mai frumoase. „Împreună putem să facem lucruri de care să beneficiem cu toţii şi pe care suntem mândri să le promovăm pentru Maramureş şi pentru maramureşeni. Aceasta este datoria noastră, a tuturor celor care ocupăm temporar funcţii în administraţie. Trebuie să lăsăm ceva în urma noastră şi doar prin colaborare şi bună înţelegere putem să realizăm asta. Atâta vreme cât exemplul pe care îl dăm la nivelul Consiliului Judeţean, printr-o bună colaborare cu administraţia locală din Borşa va fi urmat de toate celelalte administraţii, lucrurile în Maramureş vor merge în direcţia bună, direcţie pe care sper că ne-o dorim cu toţii. Un astfel de eveniment, cum este şi „Hora de la Prislop”, ne fac să simţim mândria de a aparţine Maramureşului, de a fi maramureşeni autentici. Îl felicit pe primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş, pentru o nouă reuşită şi îl asigur de întreaga mea disponibilitate şi deschidere. Totodată, îi urez mult succes în acest mandat, aflat la început, dorindu-i să finalizeze cât mai multe proiecte importante pentru borşeni”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Sorin Ion Timiş: Prezenţa atât de numeroasă a oficialităţilor la „Hora la Prislop” dovedeşte faptul că acest festival interjudeţean este deja unul de renume.„În 2012 am intrat în Primăria Borşa cu un gând, acela de a schimba ceva. În anii petrecuţi ca viceprimar al oraşului, iar apoi ca primar în Borşa, am găsit deschidere şi înţelegere la actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, dar şi la alţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene. Prezenţa atât de numeroasă a oficialităţilor la „Hora la Prislop” mă bucură, deoarece dovedeşte faptul că acest festival interjudeţean este deja unul de renume. Borşa este reprezentată, astăzi, în Consiliul Judeţean, de doi consilieri destoinici, Bogdan Tomoiagă şi Gică Timiş, fapt pentru care îi mulţumesc încă o dată, public, preşedintelui CJ Maramureş că a arătat atâta deschidere oraşului de la poalele Pietrosului Rodnei. Borşa are şi doi parlamentari care ne reprezintă la cel mai înalt nivel, parlamentari care se apropie de finalul mandatului şi cărora le doresc să-şi încheie proiectele începute pentru comunitatea noastră”, a declarat primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.