Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pompierii militari au demonstrat că sunt mereu la datorie, gata să-şi salveze semenii aflaţi la nevoie şi să-şi apere ţara cu arma în mână
Rep.: Ce semnificaţie are Ziua de 13 septembrie pentru pompieri?
Colonelul Ion Pop: În fiecare an, în 13 septembrie, aniversăm Ziua Pompierilor din România, care marchează data bătăliei dusă de pompierii militari în Dealul Spirii. Anul acesta se împlinesc 165 de ani de la lupta în care pompierii militari au înfruntat trupele otomane intrate în Bucureşti ca să înăbuşe Revoluţia de la 1848.În timpul luptei cu forţele inamice covârşitoare ca număr, pompierii şi-au dovedit curajul şi spiritul de sacrificiu. De atunci, în nenumărate rânduri, pompierii militari au demonstrat că sunt mereu la datorie, gata să-şi salveze semenii aflaţi la nevoie şi să-şi apere ţara cu arma în mână. Misiunile pompierilor s-au extins şi cuprind o arie ce se întinde de la apărarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor acestora, a mediului înconjurător până la înlăturarea efectelor inundaţiilor, a accidentelor şi a altor tipuri de calamităţi.
Ziua de 13 septembrie înseamnă, pentru pompieri, începutul unei istorii scrisă cu curaj, vitejie şi onoare. De la bătălia din Dealul Spirii, au trecut 165 de ani. Însă principiile care au „mânat în luptă” atunci pompierii au rămas la fel de actuale. Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti a intrat în istorie ca unul dintre actele care dau măsura eroismului pompierilor militari. Intrarea în Bucureşti a trupelor de invazie a prilejuit unităţilor române prezente în garnizoană - printre care şi Compania de Pompieri - unul dintre cele mai înălţătoare momente ale Revoluţiei române de la 1848. Încleştarea din Dealul Spirii a devenit simbol al luptei pentru libertate şi independenţă naţională a poporului român. Datorită importanţei acestui moment, simbolisticii lui extraordinare, dar şi personalităţii căpitanului Pavel Zăgănescu, modelului fiecărui pompier, am decis să realizăm o statuie dedicată eroului.
Reporter: Cum aţi marcat Ziua pompierilor în acest an?
Colonelul Ion Pop: I.S.U. Maramureş marchează Ziua Pompierilor din România cu o serie de acţiuni ce se vor desfăşura în tot judeţul. Astfel, joi, 12.09.2013, de la ora 12.00, la Teatrul Municipal din Baia Mare a avut loc o şedinţă festivă dedicată împlinirii a 165 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, ai instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională, parlamentari, magistraţi, cadre în activitate, rezervă şi retragere din M.A.I., M.Ap.N., veterani de război şi alte oficialităţi. Vineri, 13.09.2013, la ora 11.00, o delegaţie de cadre de la I.S.U. a depus o coroană de flori la mormântul lui Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, al cărui nume îl poartă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Cu acelaşi prilej, pompierii au amplasat un panou informativ la Teiul Unirii, aflat pe raza comunei Băseşti, unul dintre locurile de întâlnire ale fruntaşilor unirii din Transilvania. Activitatea este un omagiu adus de către pompierii maramureşeni înaintaşilor. În acelaşi timp, în municipiul Baia Mare, pe platoul din Piaţa Revoluţiei, ca în fiecare an, cadrele Detaşamentului de Pompieri “Căpitan Marchiş Adrian” Baia Mare au prezentat echipamentele şi tehnica de luptă a subunităţii.
Rep.: Care a fost motivul realizării statuii lui Gheorghe Pop de Băseşti?
Colonelul Ion Pop: Pe lângă faptul că Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Maramureş îi poartă numele, Gheorghe Pop de Băseşti este un etalon de patriotism, curaj şi sacrificiu, atributele de bază ale oricărui pompier militar.
Luptător neobosit pentru cauza naţională, memorandist, preşedinte al Marii Adunări Naţionale, subliniind în cuvântul de deschidere “realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul, unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege, într-un singur şi nedespărţit stat numit România”, Gheorghe Pop de Băseşti nu este numai unul dintre cele mai importante personalităţi ale Maramureşul, ci şi unul dintre cei mai mari români.
De aceea, realizarea şi montarea bustului său în faţa sediului Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş reprezintă, în acelaşi timp, împlinirea unui vis material şi spiritual, deopotrivă. Este o operă de artă care înnobilează această instituţie şi reprezintă un model pe care noi încercăm să-l urmăm.
Rep.: Toată lumea se întreabă cum reuşiţi să faceţi atât de multe investiţii în vremuri de criză?
Colonelul Ion Pop: Prin muncă, perseverenţă, cu ajutorul colegilor şi a oamenilor de bine care înţeleg că singurul nostru obiectiv este acela de a fi în slujba comunităţii, de a ajunge cât mai repede acolo unde este nevoie de noi şi de a salva vieţi şi bunuri. Suntem una dintre instituţiile creditate cu cea mai mare încredere din partea populaţiei şi încercăm prin tot ceea ce facem să nu dezamăgim.
Fiecare trebuie să fie conştient de ceea ce are de făcut şi să-şi îndeplinească, cu responsabilitate, misiunile încredinţate. Pe această cale, doresc să felicit întreg personalul Inspectoratului pentru profesionalismul şi dăruirea de care dau dovadă în fiecare moment. Între noi circulă o vorbă: „ştii când pleci, dar nu ştii când şi dacă mai vii”.
Colonelul Ion Pop: Transmit pe această cale locuitorilor judeţului Maramureş întreaga noastră dăruire şi disponibilitate, asigurându-i că pompierii militari pot face faţă, cu succes, provocărilor zilnice şi sunt permanent în slujba cetăţeanului.
„Suntem una dintre instituţiile creditate cu cea mai mare încredere din partea populaţiei şi încercăm prin tot ceea ce facem să nu dezamăgim. Fiecare trebuie să fie conştient de ceea ce are de făcut şi să-şi îndeplinească, cu responsabilitate, misiunile încredinţate. Pe această cale, doresc să felicit întreg personalul Inspectoratului pentru profesionalismul şi dăruirea de care dau dovadă în fiecare moment. Între noi circulă o vorbă: „ştii când pleci, dar nu ştii când şi dacă mai vii”.
Colonelul Ion Pop