Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Politica lui „să vedem” pune turismul pe butuci
Ba se poate zbura, ba nu se poate zbura; ba putem merge la mare, ba nu putem; ba vom deschide terasele restaurantelor, ba vom vedea. Pe scurt, cam asta e strategia guvernamentală a jocului de-a „alba-neagra” cu turismul românesc. Asta în timp ce toate țările din jur au stabilit politici, măsuri și calendare clare pentru turismul estival.
Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL
După ce am „exportat” lucrătorii în agricultură, vom „exporta” se pare și turiștii. Bâlbâielile guvernamentale în materie de măsuri pentru sectorul turism și lipsa de viziune, aruncă acest domeniu în haos, iar pe turiștii români îi trimite direct în brațele hotelierilor greci sau bulgari.
În timp ce alte țări europene din jur, ca Grecia, Croația, Bulgaria sau chiar state afectate grav de pandemia de coronavirus, ca Spania și Italia, și-au trasat deja politica în domeniul turismului pentru perioada următoare, astfel încât agenții economici, agențiile și turiștii să știe exact la ce să se aștepte, România aplică încă politica lui „vom vedea”. Cel mai bun exemplu în acest sens este haosul generat de reluarea / suspendarea zborurilor internaționale. Foarte multe companii aeriene au vândut bilete pentru destinații europene, știind că interdicțiile de zbor expiră în 28 mai. Au aflat, însă, peste noapte, că suspendarea zborurilor se prelungește pe toată durata stării de alertă. Din cauza Hotărârii de Guvern nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă, se poate constata că toate zborurile din și spre România sunt suspendate până la data de 16 iunie 2020. Dar, în stilul românesc, dispoziția a fost comunicată de Eurocontrol și ROMATSA foarte târziu. Așa că companiile aeriene au rămas cu pierderi, iar călătorii cu banii dați, urmând
să-și reprogrameze zborul sau să primească vouchere.
Cam aceeași este și situația turismului românesc. În timp ce alte state au elaborat ghiduri pentru sectorul turistic de luni bune și au anunțat din timp care este calendarul pentru această vară - când și cum se deschid hotelurile, restaurantele și plajele -, hotelierii români încă nu știu cum vor trebui să-și întâmpine turiștii și, mai ales, de când. Deocamdată nu a fost decisă din punct de vedere legislativ, nici soarta teraselor, așa că toată lumea așteaptă... O problemă importantă o reprezintă lipsa de predictibilitate. În condițiile în care măsura șomajului tehnic expiră în curând, firmele din turism nu-și pot face o strategie în ceea ce privește rechemarea sau nu a angajaților la muncă. Iar acest sector are circa 300.000 de locuri de muncă. Aceşti oameni deja suferă prejudicii importante. De exemplu, multe bănci nu acordă în această perioadă credite angajaţilor din HoReCa, potrivit normelor pe care le reevaluează lunar, tocmai din cauza incertitudinii care planează asupra acestui domeniu.
În plus, operatorii economici din turism au ajuns în pragul colapsului, având cheltuieli în plus și niciun ajutor de la Stat. Mirela Roman, reprezentant hotel, restaurant&Spa Lostrița, spune că: „Având în vedere faptul că hotelul nostru a fost închis din 15 martie până în 15 mai, încasările noastre au fost reduse la zero, iar activitatea suspendată. Însă noi am fost nevoiți să achităm facturi la utilități și bănci, abonamente și chirii, acest lucru aducându-ne la zero cu lichiditățile. Faptul că încă nu s-au redeschis cel puțin terasele este dezamăgitor și acest lucru ne ține în continuare închiși. Turismul intern a început să ia avânt și am simțit unele îmbunătățiri, iar acum suntem blocați total. Statul trebuia să plafoneze prețul la dezinfectant, măști, mănuși, viziere, dar prețurile au crescut atât de mult încât ne determină și pe noi să creștem prețul la camere, având în vedere că am dezinfectat constant camerele și spațiile comune, și să punem la dispoziția turiștilor materiale dezinfectante și de protecție”.
Şeful Direcţiei Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Răzvan Pîrjol a declarat că Guvernul va susţine financiar investiţiile făcute în domeniul turistic pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Dar nu se știe încă cum și când.
Cert este că, deocamdată, România e singura țară din zonă care refuză să adopte o decizie clară. A trecut o săptămână de la reuniunea cvadrilaterală a premierilor României, Bulgariei, Greciei și a președintelui Serbiei pentru coordonarea eliminării restricțiilor de circulație. S-a discutat despre un plan comun al măsurilor de relaxare. După videoconferință, cele trei țări din vecinătatea noastră au anunțat că își deschid granițele între ele pentru turiști, începând de la 1 iunie. Însă, România întârzie să se alăture acestui demers comun, deși Comisia Europeană a recomandat coordonarea redeschiderii între statele învecinate. În acest spirit, Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria au decis, de asemenea, să acționeze în mod asociat pentru redeschidere completă.
Mai mult, toate țările europene au anunțat clar care sunt intențiile și măsurile din domeniul turismului. Spania, grav afectată de pandemia de coronavirus, va primi turiști din iulie. Guvernul Italiei a aprobat recent un decret care va permite călătoriile către şi dinspre alte ţări membre ale Uniunii Europene începând cu data de 3 iunie. Ministrul elen al Turismului, Harry Theoharis, a prezentat planul „Repornirea turismului”, în care se precizează că din 15 iunie Grecia va permite intrarea turiştilor, iniţial din ţările alese „pe criterii epidemiologice”.
Bulgaria intenționează să reia zborurile charter din 15 iunie, a afirmat ministrul Turismului, Nikolina Angelkova, la postul naţional de televiziune. La fel, ministrul de Externe al Portugaliei, Augusto Santos Silva a declarat că ușile lor sunt deschise turiștilor. În același stil, Turcia, Cipru sau Israel abia așteaptă să-și întâmpine turiștii.
Numai România pare total dezinteresată de relansarea turismului.
„Având în vedere faptul că hotelul nostru a fost închis din 15 martie până în 15 mai, încasările noastre au fost reduse la zero, iar activitatea suspendată. Însă noi am fost nevoiți să achităm facturi la utilități și bănci, abonamente și chirii, acest lucru aducându-ne la zero cu lichiditățile. Faptul că încă nu s-au redeschis cel puțin terasele este dezamăgitor și acest lucru ne ține în continuare închiși. Turismul intern a început să ia avânt și am simțit unele îmbunătățiri, iar acum suntem blocați total. Statul trebuia să plafoneze prețul la dezinfectant, măști, mănuși, viziere, dar prețurile au crescut atât de mult încât ne determină și pe noi să creștem prețul la camere, având în vedere că am dezinfectat constant camerele și spațiile comune, și să punem la dispoziția turiștilor materiale dezinfectante și de protecție”.
Mirela Roman, reprezentant hotel, restaurant&Spa Lostrița