Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Poezia și istoria au îmbrăcat „Cămașa iubirii”
Scriitorul maramureșean dr. Nicoară Mihali a publicat până acum peste 40 de cărți, iar zilele trecute a ieșit din tipar un nou volum: „Borșa – Cămașa iubirii”. Ideea acestui titlu i-a venit după ce l-a întâlnit în fața unui monument al eroilor pe un bătrân care-și plângea copilul căzut pe front și care i-a spus cu lacrimi în ochi faptul că fiul său nu s-a mai întors acasă, poate și pentru că nu purta pe sub haina de război cămașa de nuntă. „Acel bătrân mi-a spus: feciorul meu nu a fost mire niciodată și nu a purtat pe sub haina militară cămașa de mire. Cei care au purtat haina de mire pe sub uniforma militară s-au întors teferi acasă. Ideea aceasta m-a frământat de vreo doi ani și mi-am zis: iată ce înseamnă o cămașă a iubirii, o cămașă a jurământului în fața unui altar, o cămașă care te poate salva de la moarte chiar și în fața gloanțelor. Așa s-a născut ideea acestei cărți. Acest volum l-am scris într-o săptămână și adună în versuri cele mai importante povești ale Borșei și ale Maramureșului”, ne-a explicat autorul.
Printre poveștile reunite în această carte găsim și episodul masacrului evreilor de la Borșa din 1943, care au fost uciși într-o noapte de Paști de către trupele maghiare, povestea unei fete de 16 ani care a fost găsită în viață și salvată de către ciobani după acel masacru. „Sunt mai multe povești din istoria noastră în această Cămașă a iubirii. Este o carte în versuri, este un poem epic, o poveste în versuri a istoriei Maramureșului și a Borșei. Aici este valorificată și cronica Borșei despre Bătălia tătarilor, cu atât mai mult cu cât un ofițer neamț cantonat în Borșa în al Doilea Război Mondial îl chema în fiecare seară pe notarul Coman Ștefan să îi citească în limba germană din Cronica preotului Artemie Anderco, despre Borșa și cum i-au învins borșenii pe tătari. Această carte este un fel de Odisee a Maramureșului și în mod special al spațiului unde
m-am născut. M-am gândit că în felul acesta, scriind aceste povești în versuri, voi atrage tânăra generație să învețe istoria mai ușor și să nu-și uite locurile unde s-au născut.
Cartea este tradusă în engleză, franceză și spaniolă, are aproape 200 de pagini și este ilustrată cu desene realizate de artistul Ioan Marchiș. În această carte este și povestea borșeanului Timiș Vasile Filipanu care ne-a dus votul la Alba Iulia.
O atenție deosebită o are în această carte «cămașa iubirii», care este cămașa din portul popular cu care se îmbrăcau mirii. Această cămașă de mire are o sfințenie extraordinară. Dacă v-am spus deja despre faptul că s-au întors teferi de pe front tinerii care au purtat această cămașă, vreau să vă spun și o altă poveste: la un moment dat l-am surprins pe bunicul meu, care avea peste doi metri și vreo 140 kg, deci era uriaș, l-am surprins uitându-se la o cămașă populară. Mi-a spus că era cămașa lui de mire. L-am întrebat cum de o păstrează și mi-a zis că va merge pe lumea cealaltă cu această cămașă. La acel moment am fost contrariat pentru că acea cămașă era extraordinar de mică pentru corpul lui uriaș, ba chiar am râs că acea cămașă îi era bună pe o mână. Dar bătrânul a căzut la pat vreo 8 ani și corpul lui s-a transformat exact cât să încapă în acea cămașă, iar în final l-au îngropat în cămașa de mire, așa cum îmi spusese cu ani în urmă. Iată ce simbolistică extraordinară!
În această carte sunt circa 100 de poezii cu evenimente importante din istoria noastră. Borșa este ultimul avanpost al Maramureșului Istoric, Borșa este legătura noastră cu Bucovina și cu țara, aici a venit în 1773, Împăratul Iosif al II-lea, pe aici au trecut marile personalități începând cu Regele Ferdinand, aici au fost momente importante de rezistență anticomunistă, aici a fost Găvrilă Mihali Ștrifundă cu marile lui acte de vitejie”, explică scriitorul Nicoară Mihali.
Cartea urmează să fie lansată în comunitatea românilor din Viena, în comunitatea românească din Torino, Italia și chiar în Spania, la Palma de Mallorca, unde se va vorbi și despre demnitatea maramureșenilor care au avut un cuvânt important de spus în istoria României.
Pentru Borșa a fost pregătită o lansare atipică: fiica autorului, Sara Mihali a pregătit o interpretare de excepție a poeziilor din această carte, pe muzica profesorului universitar și compozitorului Ionică Popa, care a creat coloana sonoră special pentru aceste versuri.
Pentru lansarea de la Borșa a fost adus și un pian de la Cluj, iar elevii din Moisei, Vișeu de Sus și Borșa vor merge după spectacol până în Preluca Tătarilor, pentru a marca prin cântece patriotice și o depunere de coroane trecerea a 300 de ani de la victoria maramureșenilor asupra tătarilor.
„În această carte sunt circa 100 de poezii cu evenimente importante din istoria noastră. Borșa este ultimul avanpost al Maramureșului Istoric, Borșa este legătura noastră cu Bucovina și cu țara, aici a venit în 1773, Împăratul Iosif al II-lea, pe aici au trecut marile personalități începând cu Regele Ferdinand, aici au fost momente importante de rezistență anticomunistă, aici a fost Găvrilă Mihali Ștrifundă cu marile lui acte de vitejie”.
Nicoară Mihali