Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Poetul Grigore Vieru omagiat la Centrul Cultural din Sighetu Marmației
La Sighetu Marmației a avut loc un eveniment dedicat poetului Grigore Vieru, la 85 de ani de la naștere, organizat de Centrul Cultural, Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Maramureș și Colegiul Național „Dragoș Vodă”. Au participat sigheteni de toate vârstele, profesori și elevi de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” și de la Liceul Tehnologic Forestier.
Despre personalitatea lui Grigore Vieru au vorbit: prof. Doina Voina, poetul Pablo Romaniuc și poetul Vasile Muste. Din partea Consiliului Local Sighetu Marmației a participat
d-na consilier Dana Onița Ivașcu.
Prof. dr. Ioan Dorel Todea a prezentat un documentar realizat pe baza ultimului interviu radiofonic acordat de poetul Grigore Vieru la Postul „Radio România Sighet”. A urmat un spectacol de muzică și poezie din creațiile lui Grigore Vieru susținut de un colectiv de recitatori și de grupul coral de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” (profesori coordonatori: Lenuța Petrovan, Raluca Lozba, Otilia Chindriș), cu participarea excepțională a solistei Ileana Matus acompaniată de violonistul Mihai Chiș, la orgă Ioan Pleș, scenariul și regia artistică Ioan Dorel Todea.
Spectatorii au aplaudat cele mai importante momente ale reprezentației, excepționalele momente muzicale susținute de Ileana Matus și Lenuţa Petrovai, iar pe final – deși spectacolul se terminase - publicul a rămas în sală minute bune, semn că mesajul a ajuns în inimile tuturor.
De cinci ani, Grigore Vieru este omagiat la Sighetu Marmației, la data de 14 februarie, data nașterii poetului (14 februarie 1935, în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin din România - azi, Republica Moldova). Grigore Vieru a vizitat Sighetu Marmației, a dedicat versuri Transilvaniei, a acordat ultimul său interviu lui Ioan Dorel Todea la „Radio România Sighet”, la începutul lunii ianuarie 2009, iar președinta Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, prof. Doina Voina a fost inițiatoarea unui eveniment dedicat celui mai important poet basarabean.
Grigore Vieru a debutat editorial în 1957. În 1958, i-a apărut culegerea de versuri pentru copii, „Muzicuţe”, iar în anii următori mai multe volume de poezii.
În 1974, Grigore Vieru a făcut o vizită în România, la invitaţia oficială a preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Zaharia Stancu. Tot în 1974, apare volumul de versuri lirice „Aproape”. La sfârşitul anilor ’80, Grigore Vieru a făcut parte din Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia şi s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989.
În 1990 devine membru de onoare al Academiei Române (membru corespondent din 1993).
În anul 1995 a fost ales membru al Consiliului de administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. În 2008 a fost publicată opera poetică „Taina care mă apără”, ediţie de Grigore Vieru şi Daniel Corbu.
A încetat din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie. Printre premiile, distincţiile şi decoraţiile primite în timpul vieţii şi post-mortem se numără: Diploma de Onoare Andersen (1988), Ordinul Republicii (1996), Medalia guvernamentală a României „Eminescu” - 150 de ani de la naştere (2000), Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce (post-mortem, 2009).