Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Podul promisiunilor
Proiectul Podului peste Tisa revine în actualitate! După ce a fost amânat din cauza conflictului din Ucraina, proiectul este repus pe agenda administrativă, dar, deocamdată, tot la nivel de promisiune.
Podul peste Tisa, care ar urma să lege România de Ucraina şi să revigoreze din punct de vedere economic Maramureşul Istoric, a devenit un proiect utopic, pe care nimeni nu-l mai vede transformat în realitate în viitorul apropiat. Cu excepţia mai marilor din administraţie desigur. După ce, anul trecut, CNADNR s-a ocupat de achiziţii, anul acesta ar trebui finalizat proiectul tehnic. Anul viitor ar trebui să înceapă lucrările propriu-zise numai că, după izbucnirea conflictului din Ucraina, proiectul podului a rămas oarecum „suspendat”. Recent, la un eveniment derulat la Teceul Mare, proiectul a fost readus în discuţie şi de români şi de ucraineni.
Prefectul Anton Rohian nu a scăpat ocazia să mai rostească vreo două-trei promisiuni despre realizarea noului pod peste Tisa. El a promis din nou că podul se va realiza: „podul rutier peste râul Tisa, la Sighetu Marmaţiei, trebuie sa devină un punct strategic în ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a celor două regiuni şi eu am credinţa că dialogul între oameni poate să rupă multe bariere, despre care nu de puţine ori am crezut că nu pot fi rupte! Vreau să îi mulţumesc domnului guvernator pentru faptul că a înţeles şi pentru a sprijini această iniţiativă a construirii podului rutier peste Tisa”.
Şi Ghennadi Moskal, guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia, a reiterat importanţa construirii unui pod rutier peste râul Tisa, atât pentru dezvoltarea economică a regiunii de Nord a României, cât şi pentru partea de Vest a Ucrainei. Guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia a punctat şi faptul că deja a iniţiat o serie de demersuri în acest sens, atât pe lângă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, cât şi cu prim-ministrul Arseni Iaţeniuk.
Numai că înţelegerea dintre prefect şi guvernatorul din Transcarpatia nu e suficientă, deşi cei doi au prezentat proiectul ca fiind certitudine. E nevoie însă de un acord între guvernele celor două ţări. Dar şi la acest capitol s-au făcut promisiuni de lobby şi urgentare. Serviciul de presă al preşedintelui Administraţiei Regionale de Stat din Transcarpatia (Ucraina) a anunţat oficial că: „Pentru ca lucrările să înceapă, între cele două guverne trebuie să fie semnat un acord special, iar Moskal a asigurat că în viitorul apropiat va vorbi cu premierul Ucrainei. În satele de pe ambele maluri ale Tisei trăiesc ucraineni şi români, astfel încât noul pod va îmbunătăţi în mod semnificativ legăturile de familie şi culturale. În plus, deschiderea punctului de trecere va revigora serios activităţile economice şi de investiţii în zonele de frontieră ale ambelor ţări”.