Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Podul de carte
dreapta Tisei: un pod de carte.
Prea des uitaţi de autorităţi şi prea puţin ajutaţi, românii din dreapta Tisei, sau „România mică” reuşesc să supravieţuiască datorită patriotismului şi credinţei.
Maramureşul Istoric din dreapta Tisei (regiunea ucraineană Transcarpatia), zonă pe care marele poet şi publicist român Ioan Alexandru o numea, în 1977, în „Luceafărul”, cununa României, este prea puţin cunoscută României. Despre comunităţile româneşti din dreapta Tisei, din regiunea ucraineană Transcarpatia, mulţi nici nu ştiu că există. Alţii o numesc profund greşit „diaspora”.
Puţini ştiu că, la 1 decembrie 1918, alături de românii din întreaga Transilvanie, din Banat, din Crişana şi din Sătmar, la Alba Iulia au fost prezenţi şi cei de dincolo de Tisa, unde au făcut cunoscută dorinţa românilor de acolo de a constitui un întreg popor cu cel de pe malul stâng al Tisei. Atunci când s-a dat citire Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale, în care se vorbea despre întinderea României Mari „de la Nistru pân’ la Tisa”, aceştia s-au simţit uitaţi şi au protestat, cerând ca România Mare să se întindă „până dincolo de Tisa”.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a Maramureşului a rămas dincolo de Tisa. În urma recensământului efectuat în Ucraina în 2001, s-a stabilit că populaţia românească din regiunea Transcarpatia numără peste 30.000 de locuitori. Din cauza situaţiei politice, soarta românilor din Ucraina a devenit şi mai grea.
De aceea, GAZETA de Maramureş a iniţiat un proiect intitulat sugestiv „Podul de carte”, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Şcoala Gimnazială „Dr. Victor Babeş”, Colegiul Economic „Pintea Viteazul” Cavnic şi Uniunea Interregională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.
Beneficiarii proiectului vor fi şcolile şi grădiniţele cu predare în limba română din dreapta Tisei, care vor primi gratuit cărţi, manuale, materiale didactice donate de instituţiile mai sus amintite şi donate de către elevi. După organizarea unei colecte de carte la nivelul acestor instituţii şi donarea lor către şcolile şi grădiniţele cu predare în limba română din dreapta Tisei, Transcarpatia, Ucraina va fi organizată o vizită sub forma unui schimb de experienţă: un grup de profesori împreună cu preşedintele Uniunii Interregionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” vor vizita şcoala gimnazială „Dr. Victor Babeş”, ridicând totodată materialele donate. Vom reveni cu detalii.