• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Mai , 2017

Poarta deschisă spre lume pentru copiii şi tinerii din Dumbrăviţa!

După ani de zile în care a venit constant în comuna Dumbrăviţa şi a organizat activităţi de educaţie nonformală împreună cu colegii internaţionali (voluntarii), anul acesta American International School of Transylvania (AIST) s-a adresat copiilor şi tinerilor din comunitate întinzându-le o mână simbolică spre a păşi dincolo de limitările geografice şi culturale.

 

În această primăvară echipa AIST a deschis şi mai larg „poarta spre lume” înspre limba engleză. Cu sprijinul UAC Europe a fost finanţată participarea copiilor merituoşi, recomandaţi de nivelul avansat de cunoaştere a limbii engleze, recunoscut şi de doamna profesoară Alina Sajerli, la concursuri naţionale şi internaţionale.   

Astfel, la concursul naţional de limba engleză „Cangurul lingvist” au participat elevii Avram Luiza, Ciocotişan Alex Daniel şi Ciocotişan Andreea, obţinând rezultate care promit performanţă în condiţiile studiului susţinut în viitor.

Rezultate excelente au avut elevii Viorel Drădean, Cristina Morar şi Nicola Pop la examinarea internaţională Cambridge English (KET), obţinând diplome de competenţă lingvistică recunoscute peste tot în lume. Este meritul lor, dar şi al cadrelor didactice care i-au pregătit, precum şi al părinţilor implicaţi care susţin şi cultivă educaţia copiilor. Echipa AIST este mândră să-şi fi adus aportul la succesul lor şi mai ales să remarce faptul că în şcolile din comună se face educaţie de calitate, aşa cum ar trebui să fie în multe şcoli de la noi din ţară. Faptul că aceste diplome sunt echivalente cu ale altor copii de aceeaşi vârstă din întreaga lume, reprezintă o notă de speranţă şi încredere că învăţă­mântul românesc din zona rurală are avantajele sale, de multe ori nebănuite de cei care se înghesuie la pomul lăudat din oraşe.

În acelaşi spirit de încurajare şi des­chidere spre limba engleză, echipa AIST şi UAC Europe vor sprijini participarea la examinarea Cambridge English (YLE) pentru copii, deoarece bazele solide ale performanţei se pun la vârste fragede, din grădiniţă şi clasele primare.

Poate cel mai plăcut eveniment al lunii aprilie a fost schimbul cultural organizat de American International School of Transylvania împreună cu partenerii din Marea Britanie, la care au participat atât copii care frecventează şcoala în comuna Dumbrăviţa cât şi alţi copii din comunitate. Timp de o săptămână, aceştia au luat contact direct cu civilizaţia şi cultura britanică, vizitând Londra, Nottingham şi Liverpool.
Tineri bine crescuţi, res­ponsabili şi descurcăreţi, cu un nivel de limbă engleză foarte bun, aceştia au făcut cinste comunităţii din care provin şi României în ansamblu, interacţionând admirabil cu tineri din Marea Britanie şi reprezentanţi ai organizaţiilor partenere. Ba mai mult, au completat prezentarea oficială a asociaţiei AIST cu un scurt moment artistic de joc şi cântec popular, făcând să răsune Maramureşul, plai cu flori. 

Pe lângă activităţile de educaţie non­formală şi voluntariat desfăşurate îm­preună cu tinerii cu oportunităţi reduse din Marea Britanie, tinerii din comunitatea Dumbrăviţa au avut parte şi de puţin turism cultural.

În excursia de o zi din Londra aceştia au vizitat principalele obiective turistice, despre care învăţaseră la şcoală (Palatul Buckin­g­ham, Westminster Abbey, Big Ben, London Eye, reşedinţa oficială a primului ministru britanic la Downing Street 10 etc.), au trăit pe pielea lor vremea specific londoneză şi au traversat strada cu mare grijă realizând că  maşinile chiar circulă pe partea stângă a drumului, nu doar în teorie.

În Liverpool, oraşul celebrei formaţii The Beatles şi a vaporului Titanic, tinerii au vizitat portul şi câteva muzee, iar în Nottingham, unde aveau şi cazarea, l-au căutat la vechiul Castel pe Robin Hood, faimosul personaj din folclorul en-glezesc, care trăia în Pădurea Sherwood din apropiere. Dacă l-au găsit sau nu... rămâne un mister. Au găsit însă cel mai vechi han din Anglia, a cărui fondator a fost legendarul Richard Inimă de Leu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.