Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pierdem 120 de milioane de Euro?
Proiectele majore ale judeţului suferă de un blestem. O demonstrează şi situaţia în care a ajuns mega-proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal în 8 oraşe din Maramureş, cifrat la 120 de milioane de Euro. După ce Borşa s-a retras din proiect, acum trebuie refăcută documentaţia, regândit şi reaşezat proiectul. Iar termenul de finalizare bate la uşă.
Pierderi uriaşe. Asta e singura certitudine legată de cel mai important proiect de infrastructură al judeţului, care vizează reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în 8 oraşe din judeţ.
Teoretic, până anul viitor, localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Vişeu de Sus, Cavnic, Baia Sprie, Târgu Lăpuş, Seini, Tăuţii Măgherăuş şi Şomcuta Mare trebuiau ca, până anul viitor să beneficieze de o infrastructură mai bună de apă şi canal. Printr-un proiect de 120 de milioane de Euro, bani proveniţi de la UE şi o cofinanţare locală care urma să fie recuperată şi din costurile apei şi canalului. Imediat după instalarea noii administraţii locale din Borşa, Consiliul Local a decis rezilierea contractului cu Vital, ba chiar i-a evacuat din sediul din Borşa pe reprezentanţii companiei şi au decis să se retragă din proiect. În ciuda tratativelor şi negocierilor, decizia a rămas definitivă.
Borşenii sunt nemulţumiţi de proiect din cauza preţului şi calităţii apei. Acum, vor trebui să achite „nota de plată” a deciziei lor. Dar, separat de acest aspect, lucrurile s-au complicat la nivelul întregului proiect. Trebuie modificate o serie de documentaţii, trebuie refăcute licitaţiile în care erau incluse şi serviciile aferente proiectului în oraşul Borşa, trebuie recuperaţi şi reîmpărţiţi banii. Cum se va face asta? Săptămâna trecută, o delegaţie a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - instituţie care gestionează proiectul şi a Vital S.A. au plecat la Bucureşti pentru a lămuri aceste aspecte cu organismele centrale care gestionează programul şi fondurile europene aferente proiectului.
Radu Micle, juristul Vital S.A. a declarat că: „A avut loc la Bucureşti o întâlnire cu reprezentanţii autorităţii de management POS Mediu. Cei care coordonează, conduc, monitorizează, verifică proiectele din POS-ul de Mediu, nu numai proiectele de apă-canal.
S-au purtat nişte discuţii şi noi vrem să obţinem acum un acord scris. Deocamdată se redactează un document care ar urma să fie semnat de toate părţile care au purtat discuţia din 8 noiembrie de la Bucureşti. Nu vrem încă să oferim prea multe detalii pentru a nu compromite în vreun fel lucrurile. Oricum, pot spune că este un lucru bun ce s-a obţinut. Proiectul merge înainte, asta e principala ştire. Zilele următoare, după ce vom avea o formă scrisă a deciziei, vom da mai multe detalii despre cum continuă proiectul. Ideea este că proiectul pe Maramureş nu este în pericol, nu este compromis. În celelalte localităţi n-au mai apărut probleme. Doar că a început campania electorală şi unul dintre candidaţii din Maramureşul Istoric îi bâzâie politic pe oameni, dar în mod sigur contracandidaţii vor găsi formule să-i spună că vorbeşte prostii”.
„A avut loc la Bucureşti o întâlnire cu reprezentanţii autorităţii de management POS Mediu. Cei care coordonează, conduc, monitorizează, verifică proiectele din POS-ul de Mediu, nu numai proiectele de apă-canal.
S-au purtat nişte discuţii şi noi vrem să obţinem acum un acord scris. Deocamdată se redactează un document care ar urma să fie semnat de toate părţile care au purtat discuţia din 8 noiembrie de la Bucureşti. Nu vrem încă să oferim prea multe detalii pentru a nu compromite în vreun fel lucrurile. Oricum, pot spune că este un lucru bun ce s-a obţinut. Proiectul merge înainte, asta e principala ştire”- Radu Micle, juristul Vital S.A.