• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 27 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Piaţa Cetăţii, noua zonă de promenadă şi spectacole a Băii Mari

În mijlocul verii a fost inaugurată Piaţa Cetăţii, după ample lucrări de modernizare, în baza unui proiect realizat de arhitecţii de la 9 Opţiune. La momentul zero al redefinirii acestei pieţe nu părea că va fi un loc pe care băimărenii să îl prefere altor zone de destindere. Cel puţin asta a fost percepţia unora legată de Piaţă.

 
 

Turnul Ştefan a devenit zona zero a Pieţei, iar descoperirile arheologice din timpul lucrărilor au ridicat valoarea acestui spaţiu. Aceste „bucăţi” ale vechilor biserici care au fost pe spaţiul actual al Pieţei au fost puse în valoare într-un mod inedit, nu doar pentru Baia Mare. A fost realizat un iluminat care te atrage, iar spaţiul creat, redesenat, reutilat cu mobilier urban a devenit un spaţiu perfect pentru spectacole de dimensiuni mai mici, spectacole de muzică clasică, jazz sau concerte speciale.

 

La câteva luni de la inaugurare locul este vizitat de foarte mulţi băimăreni, iar în timpul zilei foarte mulţi elevi, mai mari, mai mici vin în această Piaţă după ore, pentru a se odihni, pentru a face chiar şi teme sau pentru a face fotografii cu telefoanele inteligente, cadre ce ajung pe reţele de socializare şi de acolo în întreaga lume.

Pe lângă toate acestea, recent a fost dat în folosinţă şi carillonul, un instrument cu 37 de clopote de la foarte mici la unele de dimensiuni mai mari.

La noi în ţară sunt câteva carilloane, dar în această parte de România nu se mai găseşte un astfel de instrument. De menţionat că el este programat pentru mai multe melodii ce se aud la orele stabilite.

 

De menţionat că în vest este un instrument întâlnit în oraşe ce au clădiri, zone ce se pretează la aşa ceva. De asemenea, se pot organiza concerte la carillon. Credem că acest aranjament va deveni în scurt timp o atracţie pentru băimăreni, dar şi pentru ei care vizitează oraşul. Poate întreg proiectul va fi premiat de specialişti, aşa cum şi cel din Centrul Vechi a devenit o emblemă modernă a Băii Mari.

 
 

Limba română nu este ceva opţional!

 

În scurta vizită în Piaţa Cetăţii am fost să vedem şi Biserica Romano-Catolică ce închide pe o latură, Piaţa. Este o construcţie frumoasă, veche, ce merită a fi vizitată.

Ne-am adus aminte de nişte observaţii primite, că la această Biserică nu există explicaţii în legătură cu istoricul ei decât în limba maghiară.

 

 

Curioşi, am păşit în impozanta Biserică şi ne-am uitat de jur împrejur. Pe partea dreaptă se află un fel de tablou, ce a fost fixat acolo de mult timp şi care explică chestiuni importante despre lăcaşul de cult. Într-adevăr, erau date doar în limba maghiară. De altfel, cam toate inscripţionările sunt doar în limba maghiară.

Trecem peste posibile interpretări ale unei astfel de situaţii şi ne punem întrebarea, ce face un turist din Suedia, de exemplu, ce vizitează piaţa şi vrea să ştie ce este cu biserica asta? Normal ar fi ca toate datele, inscripţiile, anunţurile să fie în maghiară, română şi engleză.

Din discuţiile ulterioare cu preotul de la Biserică am aflat că este o scăpare de moment, că ea a apărut din cauza unor situaţii punctuale şi că ea va fi remediată în cel mai scurt timp.

Doamne ajută! 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.