• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

Peter Hurley organizează festivalul său, în umbra marelui fus, în Săpânţa

Zilele trecute a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean în care a fost votat favorabil proiectul de hotărâre prin care s-au acordat 20 de mii de lei Festivalului din Săpânţa, Drumul lung spre Cimitirul Vesel, manifestare organizată de irlandezul stabilit în România, Peter Hurley.

După votarea proiectului, la ieşirea din Palatul Administrativ, cunoscutul irlandez, convertit la ortodoxie cu ceva timp în urmă, venea spre Palat cu intenţia de a discuta cu autorităţile maramureşene despre manifestarea din acest an. Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura în 15-16 august, (sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului) şi va fi organizată pe o pajişte din Săpânţa, un loc în care s-au desfăşurat şi alte ediţii ale acestui festival.

 
 

Peter Hurley este un tip plin de energie, simpatic, poartă cu mândrie o traistă maramureşeană şi vorbeşte româneşte destul de bine. În holul Palatului s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, Gabriel Zetea, şi a stat de vorbă câteva minute cu demnitarul maramureşean. I-a oferit o carte pe care a dat şi un autograf.

Cu un chip pe care se putea citi un pic de oboseală, Peter Hurley ne-a spus câteva din momentele festivalului ce va avea loc în august.

 

„Este a şasea ediţie şi îmi doresc să realizăm o ediţie reuşită a acestui Festival.

Nu am ştiut de votul favorabil din Consiliul Judeţean, dar este foarte bine. Aceste fonduri au venit la ţanc! Mă bucur pentru acest lucru. Nu ne ajunge, avem nevoie de 50 de mii de lei, dar este un început bun.

Mai avem nevoie de lemn, de pânză de calitate şi de încă 30 de mii de lei. Voi merge să fac rost de toate acestea. De exemplu, există aici o fabrică importantă ce produce canapele. Poate mă vor ajuta cu pânza necesară, dar şi în alte locuri voi încerca să fac rost de cele necesare. Vom organiza în acest an un joc tradiţional. Cei din comună au spus că de 30 de ani nu s-a mai organizat aşa ceva.

 

Scopul evenimentului este reînvierea jocului tradiţional maramureşean, încurajarea turismului staţionar, promovarea meşteşugurilor tradiţionale, inclusiv mâncarea tradiţională. În acest fel vor fi valorificate resursele locale, dar va avea loc şi o implicare a sătenilor, a meşterilor, a muzicienilor, a tinerilor.

Va fi adusă toată comunitatea, indiferent de vârstă, etnie, religie. Se va crea o stare de bine, care va aduce un zâmbet pe feţele tuturora, aşezaţi în jurul unui fus mare, aşezat pe podul de lemn.

Maramureşul are nevoie de acest festival, şi nu numai, ci şi România. Aici sunt încă tradiţii, totul este viu şi poate fi salvat. Noi, în Irlanda, am omorât totul.

Îmi place să spun că aici, în Maramureş este ursul viu pe care îl putem arăta lumii. În Irlanda nu avem decât un urs mort. Nu putem să îi arătăm decât oasele, aici arătăm ursul viu, este altceva!

Aceste tradiţii trebuie conservate, salvate. Nu spun că oamenii nu pot să îşi facă case cu elemente de modernitate, dar aceste tradiţii pot fi salvate. Iar acest festival este o modalitate de a salva tradiţiile.

Ediţia din acest an se va desfăşura pe platoul pe care am mai organizat. Se va realiza un podium din lemn care va avea în mijloc un fus mare. Va fi şi un podium mai mic, în partea centrală, loc în care vor fi cei care cântă. Va exista şi un acoperiş, vot fi lumini ce vor realiza un joc foarte frumos. Împrejurul podiumului vor fi aşezate ciupercuţe din lemn în care vor fi meşteri populari din Săpânţa şi din alte părţi. Trebuie să arătăm tot ce este frumos, autentic.

Mi-ar plăcea să avem autobuze care să aducă în aceste zile oameni, în special tineri şi copii din Baia Mare. Pe platoul din Săpânţa încap mulţi doritori de frumos. Va fi un festival deosebit şi invităm pe toată lumea!”, a spus Peter Hurley.

 

După discuţia din hol, irlandezul stabilit în România, cu părul puţin roşcat, a plecat spre discuţiile cu autorităţile judeţului. Este însoţit de câţiva prieteni ce îl ajută în întreprinderile sale. De fapt, nici nu ar mai trebui să îi spunem irlandezul stabilit în România, ci românul Peter Hurley, un irlandez de ispravă ce face istorie în Săpânţa.

 
 

„Maramureşul are nevoie de acest festival, şi nu numai, ci şi România. Aici sunt încă tradiţii, totul este viu şi poate fi salvat. Noi, în Irlanda, am omorât totul.

Îmi place să spun că aici, în Maramureş, este ursul viu pe care îl putem arăta lumii. În Irlanda nu avem decât un urs mort. Nu putem să îi arătăm decât oasele, aici arătăm ursul viu, este altceva!”

Peter Hurley

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.