• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 August , 2018

Peste 800 de români au fost uniți prin valorile străbune în Săpânța

Satele României s-au reunit la acest final de săptămână într-o frumoasă localitate maramu­reșeană, un eveniment de mare anvergură desfășurat în perioada 18-19 august, în jurul unui mare simbol al județului nostru, fusul maramureșean, amplasat pe o pajiște în Săpânța. Eveni­mentul a fost organizat de Asociația Interculturală de Tradiții, în cooperare cu Consiliul Județean Maramureș, cu sprijinul Ministerului Culturii și Iden­ti­tății Naționale.
Încadrat în proiectul aniversar al Centenarului Marii Uniri a României, evenimentul Reuniunea Satelor a reîntregit prin credință, tradiții și obiceiuri populare un număr de peste 800 de participanți din România, dar și din Republica Moldova. Din respect și dragoste față de valorile străbune, fiecare comunitate a fost reprezentată cu mândrie prin portul, cântecul și dansul popular specific fiecărei zone. În cadrul programului desfășurat în aceste două zile, oaspeții au avut ocazia de a vizita principalele obiective turistice, precum și atelierele meșterilor populari din Săpânța, după care au format o fru­moasă paradă a portului popular românesc, care a condus întreg alaiul spre „pajiștea unirii satelor românești”.
Acțiunea culturală s-a bucurat de pre­zența președintelui Consiliului Jude­țean Maramureș, Gabriel Zetea, a prefectului Vasile Moldovan, a vicepreșe­din­telui Ioan Doru Dăncuș, precum și a reprezentanților Ministerului Culturii și Identității Naționale. Șeful adminis­tra­ției județene s-a arătat încântat de reuși­ta acestei manifestări care a reunit un număr atât de mare de români ce s-au bucurat de tradițiile autentice. „Tradiția este importantă, deoarece va reîntregi marile familii de români. Ea reprezintă elementul principal care îi va aduce înapoi acasă și pe cei care au ales calea străinătății.”, a susținut Gabriel Zetea.
De asemenea, președintele Consiliului Județean Maramureș a mulțumit tuturor participanților pentru implicare și a punctat importanța păstrării unității tuturor românilor. „Prezența delegaților din Republica Moldova ne demon­strează că românismul rămâne viu pe acele meleaguri. Ne arată că nu am gre­șit atunci când, la începutul anului am semnat cu toții, onorific, Declarația de unire a României cu Basarabia. Trăim cu toții anul Centenarului Marii Uniri și nu avem voie să uităm niciodată eforturile pe care le-au făcut strămoșii noș­tri. Au lăsat deoparte propria lor sigu­ran­ță pentru că au crezut într-un ideal de unitate. Românii au fost mai puternici doar atunci când au fost mai uniți. Atunci a progresat România. Împreună trebuie să propunem proiecte de țară care să ne unească și, alături de Repu­blica Moldova, să rămânem uniți.”, a subliniat președintele Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.