• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Peste 1400 de kilograme de deșeuri adunate de elevii din comuna Dumbrăviţa

Grija pentru mediu înseamnă deopotrivă responsabilitate, civilizație și grijă pentru viitor. O societate care își educă tinerii să aibă grijă de mediu, îi învață în primul rând să respecte: să se respecte pe ei, pe ceilalți și, mai ales, să respecte generațiile viitoare. Tocmai de aceea, ecologia, curățenia, reciclarea, respectul pentru mediu s-au numărat printre valorile pe care Primăria Dumbrăvița, Școala, UAC Europe și Asociația NEMUS încearcă să le transmită tinerilor din comună prin numeroase activități educative. Datorită proiectului „Dumbrăvița Verde”, organizat din 2011 de UAC Europe, tinerii au învățat ce înseamnă respectul pentru natură și comunitate, au învățat să curețe mediul și să îl păstreze curat.

Din 2012, tinerii au învățat prin con­cursul de reciclare cât de importantă este colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor și ce resurse importante se pot economisi cu minim de efort. În acest an, concursul de reciclare s-a desfășurat în 24 mai și elevii au fost încurajați să colecteze, pe clase, cât mai multe deșeuri de hârtie și PET. Ca de fiecare dată, concursul s-a bucurat de un real succes, elevii au adunat cantități impresionante de deșeuri, în total aproape 1500 de kilograme.

Clasa a VII-a de la Școala Dumbrăvița a adunat 154 de kilograme de PET-uri și 620 de kilograme de hârtie; clasa a V-a de la Școala Dumbrăvița: 50 de kilograme de PET-uri și 244 de kg de hârtie; clasa a VI-a de la Școala Rus: 15 kg de PET-uri și 293,5 kg de hârtie; Școala Unguraș: 76 de kg de hârtie și 3 kg de PET-uri.
Deşeurile au fost cântărite și centralizate de Ionică Chiorean de la UAC Europe și Cosmin Dobrican și apoi, cu sprijinul primăriei, au fost ridicate de către firma de salubritate. Câștigătorul concursului, clasa care a adunat cele mai multe deșeuri raportat la numărul de elevi este clasa a VII-a de la Școala Dumbrăvița, care se va bucura de o excursie gratuită, oferită de UAC Europe.
 

 

„Îi felicit pe toți elevii care au participat la acest concurs, cantitățile de deșeuri adunate sunt impresionante și de­monstrează că tinerii din comuna Dumbrăvița înțeleg importanța protejării mediului. Mă bucur că an de an se adună și se reciclează tot mai multe deșeuri și că tinerii sunt preocupați de ecologie și au grijă de mediu. Felicitări încă o dată tuturor!”
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe

Peste 75% din deșeuri pot fi reciclate însă momentan rata reciclării este de numai 30%.

Dacă vom recicla o tonă de hârtie vom putea salva 17 copaci maturi, aproximativ 21000 de litri de apă, un spațiu de 3 metri cubi la groapa de gunoi, 2 barili de petrol și 4000 de kw/h energie electrică.

În fiecare an, un copac obișnuit poate curăța aerul de aproximativ 30 de kilograme de poluanți, așadar reciclarea hârtiei ar avea efecte foarte mari asupra mediului.

Reciclarea unei singure cutii de aluminiu este echivalentă cu salvarea unei cantități de energie electrică care este îndeajuns pentru a alimenta un televizor timp de trei ore.

Resturile de țigară se descompun în 12 ani, aluminiul are nevoie de 200 până la 500 de ani pentru a se biodegrada, însă campioana în ceea ce privește perioada necesară pentru biodegradare este sticla, aceasta având nevoie de 1 milion de ani pentru definitivarea acestui proces.

Comentariile celorlalți

Carmen Ana Sanatescu pe 08.06.2018 la 13:39
Felicitari copiilor pentru munca depusa si profesorilor pentru indrumarea in aceasta activitate.In cadrul unitatii noastre de invatamant am inplementat un sistem complet de colectare si reciclare a deseurilor din plastic, sticla si hartie/carton. Am instalat cosuri usor de folosit de copii: http://www.cosuri-pubele.ro/cosuri-pentru-colectare-selectiva-superpozabile.html, iar firma de salubrizare trece periodic si colecteaza resturile reciclate in aceste tomberoane.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.