• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Iulie , 2018

Periplu Expozițional Expoziția de grup – „Reîntâlnire” Ovidiu Ciorna, Radu Șerban și Katona György

În data de 12 iulie a.c. a avut loc, la Galeria de Artă a Filialei U.A.P. Baia Mare, vernisajul expoziției de arhitectură și pictură sub genericul „Reîntâlnire” pe care eu am definit-o într-un titlu mai succint și mai reprezentativ de „Trei Prieteni”. Curatorul acestei inedite expoziții este conductorul arhitect din Baia Mare, Ovidiu Ciorna, care ne mărturisește determinarea realizării acestei expoziții din afișul-pliant ce a prefigurat acest eveniment de artă: „Cu mai bine de 43 de ani în urmă, într-o toamnă târzie, pe o stradă din Cluj, la Liceul de Artă, trei adolescenți cu speranțe și emoții, plini de entuziasm, unul din Jibou, altul din Sărmășag și al treilea din Satu Mare, începeam aventura cunoașterii și expe­rimentării picturii, a artei imaginative, care avea să devină pasiunea noastră și implicit să contribuie la prietenia de o viață. Anii au trecut... Fiecare și-a găsit drumul. Acum, ne-am reîntâlnit într-o clipă din viață. Prietenia înnodată încă o dată.”


Expoziția a fost prezentată publicului de către pictorul, Conf.univ.dr. Kovacs Bertalan Botond care, în cuvântul său, a reiterat bornele biografice ale fiecărui participant, punctând într-o importantă și amplă analiză semantică a tuturor elementelor specifice limbajului vizual, relevând conexiunile, dar totodată și diferențierile din creația celor trei expozanți. Expoziția de pe simeze este inedită, întrucât etalează proiecte de arhitectură (Ovidiu Ciorna – proiectul primei case realizate și finalizate) și lucrări de pictură semnate Radu Șerban și Katona György.
Pictorul Radu Șerban, format la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, este prezent în expoziție cu lucrări diafan realizate în tehnica picturii în acril, structurată pe un registru al lipsei de „conflict” între acordurile cromatice în care diluția culorilor prețios estompate relevă stări și o atmosferă „cu respirația sus­pen­dată”, a unor peisaje ce le putem identifica aievea prin locurile unde a poposit pictorul, dar și sentimentul de eternitate, atemporal, a unui început de lume - apa, ceața și cerul, constituie criterii de raportare importantă în elaborarea spațiului plastic, „pigmentate cu elemente compoziționale” ce identifică peisajul ca stare de spirit.

Într-un registru diametral opus, picturile realizate de Katona György, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj-Napoca, aduc în prim-plan identitatea unei picturi voluptoase realizate în sonorități cromatice grave și pretențios elaborate, de nuanțe de verde-violet, roșu-oranj și albastru. Putem defini din voluptatea pensulației și a mânuirii cuțitului de paletă cu care sunt așternute culorile pe pânză, structura telurică a magmei pământului, care a extrapolat milenii de-a rândul un „înveliș” al scoarței terestre, „pigmentat” de armonii cromatice, ca o binecuvântare, de succesiunea celor patru anotimpuri. Identificăm structuri tipologice ale peisajului din zona Baia Sprie, la care autorul a reverberat încă din timpul practicilor de vară din liceu. Revenirea la Baia Sprie la edițiile taberei de plein-air, determină într-un mod profesional abordarea elementelor de peisaj, fie că e vorba de munți, case îmbătrânite odată cu oamenii, curți și gospodării țărănești, toate savuros pictate de un artist, cu o certă vocație pentru pictura de peisaj.

Este o expoziție binevenită pe simezele Galeriei de Artă, unitară prin diversitatea ei, care a polarizat interesul unui numeros public la vernisaj, lucru confirmat chiar de către autori. Iată că cei „Trei Prieteni” au vocația unor prietenii profesionale, care de altfel au fost probate în timp, prin numeroasele întâlniri cu colegii de breaslă, în simpozioane sau tabere de plein-air, de câteva de­cenii încoace care au lăsat „urme” vi­zibile în expozițiile de grup și colective.

 

 

„Cu mai bine de 43 de ani în urmă, într-o toamnă târzie, pe o stradă din Cluj, la Liceul de Artă, trei adolescenți cu speranțe și emoții, plini de entuziasm, unul din Jibou, altul din Sărmășag și al treilea din Satu Mare, începeam aventura cunoașterii și expe­rimentării picturii, a artei imaginative, care avea să devină pasiunea noastră și implicit să contribuie la prietenia de o viață. Anii au trecut... Fiecare și-a găsit drumul. Acum, ne-am reîntâlnit într-o clipă din viață. Prietenia înnodată încă o dată.”

Ovidiu Ciorna

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.