• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

„Performanţele medicale sunt multe, realizările sunt uriaşe, se munceşte extrem de mult, ne străduim! ”

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a devenit o unitate medicală etalon la nivel naţional şi un exemplu de bune practici, de muncă în echipă, grijă şi respect pentru pacienţi.  Managerul Sorina Pintea vorbeşte despre proiecte, planuri şi realizări, într-un amplu interviu acordat GAZETEI de Maramureş.

 

 

Rep: După rezultatele deosebite din procesul de acreditare, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a mai obţinut o recunoaştere pe plan mondial, clasându-se în Webometrics Ranking of World’s Hospitals pe locul III la nivel naţional după două clinici private, adică pe locul I între sptalele publice.

Sorina Pintea: Este absolut motivant acest lucru atât pentru mine, cât şi pentru echipă. Dar categoric pentru mine personal este important ca acest clasament să se reflecte în ceea ce simte şi pacientul, pentru că de fapt de asta facem ceea ce facem. Dacă pacientul este mulţumit şi pleacă acasă mulţumit, atunci este totul bine. Dar să nu uităm că în spitale se mai şi moare şi nu neapărat dintr-o culpă medicală, bolile sunt grave, din păcate starea de sănătate a populaţiei din România şi din judeţul Maramureş nu este cea mai bună, din cauza multor factori şi prevenţia nu funcţionează aşa cum ar trebui. În general, persoanele din mediul rural ajung târziu la medic, fie pentru că sunt jenaţi, le e ruşine, din cauza mentalităţii, de multe ori în faze depăşite şi atunci nu prea mai poţi să faci nimic. Sunt foarte multe paradoxuri la care fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim. 

 

Reporter: Dar aţi făcut şi foarte multe campanii de informare, educaţie şi prevenţie. Spitalul judeţean nu se adresează doar bolnavilor.

Sorina Pintea: Aşa este şi mă bucură feedback-ul primit. Eu am rămas cumva datoare celor care au fost la cursul de resuscitare, pentru că am făcut nişte chestionare în care i-am întrebat ce ar mai trebui făcut şi am încercat să facem ceea ce au arătat că şi-ar dori.

 

Reporter: Ce feedback aţi primit pentru realizările din ultima perioadă?

Sorina Pintea: Ar fi foarte multe de spus la capitolul realizări, dar eu le consider lucruri normale şi consider că aşa trebuie să se întâmple lucrurile. Dar se întâmplă bine, pentru că şi mentalitatea oamenilor se schimbă în momentul în care ajung într-o instituţie în care cât de cât lucrurile merg, sunt puse la punct, este curat etc. Am observat o mai bună colaborare a celor care intră în contact cu noi, în sensul că sunt mai atenţi la ce fac, cum se comportă, este un extraordinar de mare câştig. Am dezvoltat mândria de a fi maramureşean vizavi de acest spital. Am primit un mesaj de la o tânără doctoriţă care lucrează la Spitalul judeţean Cluj şi şeful secţiei respective unde ea lucrează a fost la Baia Mare şi, probabil, mergând acasă, a spus ce a văzut aici în spital şi respectiva doamnă mi-a scris un mesaj emoţionant în care spune, printre altele, că datorită unor oameni ca mine s-a hotărât să rămână în România, pentru că asta înseamnă că România mai are o şansă.

A fost cel mai frumos mulţumesc pe care am putut să-l primesc vizavi de ceea ce facem noi. Mesajul sună aşa: „Am auzit numai cuvinte măreţe despre dvs. atât ca om, cât şi ca manager. M-am bucurat că aţi ajuns drept exemplu pentru spitalele din Cluj. Felicitări! Cred că mi-aţi oferit un motiv serios de a reveni la decizia mea de a pleca din ţară, poate că România mai merită o şansă”.

Eu mă bucur că s-a referit la mine ca persoană, dar i-am răspuns, am spus-o şi o mai spun, eu ca persoană nu valorez nimic fără echipa din jurul meu. Suntem aproape 2000 de angajaţi, ca orice pădure avem şi uscături, se întâmplă şi incidente, sunt şi probleme, şi pacienţii au dreptate şi încerc să-i ajut pentru că au dreptate, dar aş  vrea ca cei care privesc spitalul ca pe o entitate să nu ne asimileze celor care greşesc. Pentru că sunt puţini, să vadă că ne străduim şi în limita posibilităţilor pe cale le avem facem treabă bună şi dacă se greşeşte, nu se face intenţionat. Auzisem la un moment dat faptul că „nu poţi să mergi într-un spital dacă nu dai bani”. Probabil că asta se referea mai mult la zona de sud, am văzut în spitalul nostru foarte mulţi pacienţi cu o situaţie materială precară şi care au fost trataţi cu aceeaşi atenţie şi o vorbesc cifrele, banii cheltuiţi pentru a fi făcuţi bine, pentru că eu la asta mă refer. Ne străduim să respectăm întocmai procedurile şi protocoalele.

A venit cineva în spital şi a făcut un audit pe zona de proceduri şi spunea că nu-i vine să creadă că am procedurat tot. E adevărat, şi am făcut acest lucru pentru că mai e bine, personalul ştie exact ce are de făcut. Sistemul medical este birocratizat pentru că aşa trebuie să fie, nu comentăm legea, o aplicăm, dar încercăm să simplificăm, să explicăm, să protejăm medicii de foarte multe lucruri în sensul că ei trebuie să facă actul medical, restul, parte ce ţine de aprovizionare cu medicamente, de faptul că peretele trebuie să fie curat etc, astfel încât nimic să nu-l conturbe, intră în grija noastră. Performanţele medicale sunt multe, realizările sunt multe, se munceşte extrem de mult, ne străduim, e adevărat că mai sunt şi greşeli, dar nimeni nu vrea să greşească şi asta aş vrea să ştie pacienţii şi aparţinătorii.

 

Reporter: Despre achiziţiile de aparatură din ultima perioadă şi în special proiectul cu Banca Mondială?

Sorina Pintea: Proiectul cu Banca Mondială este o gură de aer, mai ales pe partea de radioterapie, unde suntem deja cuprinşi în buget. Doamna director a Băncii Mondiale a venit într-o vizită la noi pentru a vedea în ce măsură putem implementa acest proiect. Pe lângă acest proiect dânsa a plecat cu dorinţa spusă expres de a face din Spitalul Judeţean un spital pilot al Băncii Mondiale în România, ceea ce înseamnă că orice investiţie în domeniul medical va fi disponibilă, va fi implementată mai întâi în Spitalul judeţean. Dânsa a venit pentru o jumătate de oră şi a stat aproape două ore, a vrut să vadă tot şi impresia pe care am lăsat-o cu toţii a fost că, spre deosebire de alţii care se plâng, noi nu ne-am plâns nici măcar o clipă, ci ne-am prezentat planurile, proiectele şi ceea ce am realizat din veniturile proprii.

Atunci ei au zis că dacă noi ne străduim, vor să dea şi ei o mână de ajutor.

Primul pas va fi făcut în luna septembrie, când va fi adus echipament nou şi modern în Unitatea de Primiri Urgenţe. Sunt lucruri pe care le avem, dar vor fi reînnoite, şi vom începe o colaborare extraordinară şi benefică pentru pacienţi. Avem de asemenea şi un plan de achiziţii pe care încercăm să-l respectăm. Am terminat achiziţia şi am semnat contractul pentru un sterilizator şi două spălătoare în valoare de 1,5 milioane de lei. Partea de sterilizare este o parte care nu este deschisă, cred că pacienţii nici nu ştiu unde este sterilizarea, dar este inima spitalului şi fără o sterilizare corespunzătoare am văzut cu toţii în ultima perioadă la nivel naţional ce se poate întâmpla. Noi am achiziţionat anul trecut un sterilizator, acum încă unul şi două spălătoare şi anul viitor vom mai achiziţiona un sterilizator.

Pe partea de condiţii hoteliere am continuat cu modernizarea mobilierului şi continuăm achiziţia de paturi noi, mai avem în jur de 500 de paturi de achiziţionat dar tot aşa, etapizat pe an. Acum am achiziţionat paturi pentru bolnavii de la secţia de homodializă pe care i-am mutat de la policlinica numărul 2 aici şi arată absolut impecabil. Continuăm partea de condiţii hoteliere, la partea de cezariene am început să facem nişte mobilier adecvat pentru mămici. Trebuie să ne echilibrăm puţin partea de aparatură şi de condiţii hoteliere, deoarece până anul trecut am investit mai mult în condiţii hoteliere şi acum începem să echilibrăm.

Cred că pacienţii înţeleg că ne străduim şi mergem mai departe, nu beneficiem de fonduri suplimentare, ci doar din ceea ce putem noi realiza, dar putem multe şi s-a văzut acest lucru. Când acest spital va fi gata din punctul meu de vedere, când va oferi condiţiile pe care eu mi le doresc ca şi pacient, cred că toată lumea va fi mulţumită.

 

 

„Cred că pacienţii înţeleg că ne străduim şi mergem mai departe, nu beneficiem de fonduri suplimentare, ci doar din ceea ce putem noi realiza, dar putem multe şi s-a văzut acest lucru”.

 

Sorina Pintea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.