Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică
În data de 9 septembrie a.c., a avut loc vernisajul expoziţiei „Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică”, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Maramureş şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Expoziţia Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică” face parte din proiectul cultural cu acelaşi nume, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat în parteneriat cu Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Culturală Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch, Colegiul Tehnic „C. D. Neniţescu” Baia Mare, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare şi Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare.
Proiectul îşi propune o incursiune în lumea impresionantă a unor tipuri de războinici existenţi în lumea antică (grec, celtic şi germanic), a armelor, armurilor şi a tehnicii de realizare a acestora prin prezentarea, în cadrul unei expoziţii itinerante, a unor piese de echipament militar ce aparţin patrimoniului arheologic al muzeului băimărean şi al partenerilor muzeali ai acestuia.
Expoziţia cuprinde două săli cu exponate. În „Sala războinicilor” sunt prezentate echipamentele de luptă ale unor luptători ai antichităţii, panouri şi reconstituiri ale unor războinici hopliţi, celţi, germanici, alături de care sunt prezentate piese de armament grec, piese de armament germanic şi echipament individual de luptă celtic. Este vorba despre o cămaşă de zale din mormântul celtic cu coif de la Ciumeşti, o cămaşă de solzi din mormântul M6 germanic de la Zalău, replica unei spade de tip grecesc, curbată, cu un singur tăiş (machaira), două cnemide din bronz realizate de artizani greci şi descoperite în mormântul celtic cu coif de la Ciumeşti, o spadă lungă de tip celtic împreună cu teaca, două umbo de scut, dintre care unul este de tip germanic timpuriu şi un cuţit de luptă germanic (sax).
În „Sala artizanilor” este reconstituit un atelier de fierărie şi sunt prezentate etapele confecţionării unei armuri de zale, etapele confecţionării unei armuri de solzi, o armură de zale reconstituită, un coif din secolul I î.Hr., o replică a coifului celtic cu pasăre de la Ciumeşti şi arme, accesorii vestimentare şi unelte realizate pe perioada derulării proiectului: umbo de scut germanic, spadă de călăreţ, cuţit de luptă germanic, cataramă de tip verigă cu cârlig, verigi din bronz, fibule germane din bronz, fibulă celtică din bronz şi una din fier, cleşti, ciocan, cuţit.
Câteva panouri prezintă informaţii interesante despre linothorax (una dintre formele de armuri utilizate pretutindeni în lumea antică mediteraneeană, un tip de armură fabricat doar din straturi suprapuse de material textil lipite cu clei de oase), despre hoplit (temutul infanterist al Greciei antice, care lupta înarmat cu o spadă dreaptă cu două tăişuri sau cu o sabie curbată, cu o lance, având scut şi coif din bronz, cu sau fără penaj, în funcţie de gradul combatantului) şi despre armele folosite de războinicii celţi şi germanici.
Expoziţia poate fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Baia Mare, str. Monetăriei, nr.1-3 până în data de 2 octombrie 2016, după care ea va fi itinerată, până la sfârşitul anului, la muzeele din Satu Mare, Bistriţa şi Zalău.