• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iulie , 2018

Patru medalii și două mențiuni: bilanţul lotului României la a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, felicită lotul olimpic de matematică al României și profesorii coordonatori pentru rezultatele obținute la a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 3 - 14 iulie, la Cluj-Napoca. La acest veritabil campionat mondial de matematică destinat elevilor de liceu, lotul României a obținut șase premii: o medalie de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz și două mențiuni.

Medalia de aur a fost cucerită de Ioan-Andrei Nicolae, iar medalia de argint de Ciprian-Mircea Bonciocat (laureat cu argint și la precedentele trei ediții). Mihnea-Gabriel Doica (medaliat cu argint ]n 2017) și Edis Memiș au intrat în posesia medaliilor de bronz, în timp ce Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au obținut mențiuni. Echipa României a fost condusă de profesorii universitari Cătălin Liviu Gherghe și Mihai Chiș.
În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul 33, la egalitate cu Franța. Pe podium s-au clasat, în ordine, echipele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și R.P. Chineze.
Ministrul Valentin Popa dorește, în același timp, să adreseze mulțumiri atât Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru demersul de a readuce competiția în țara noastră, cât și organizatorilor, colaboratorilor și voluntarilor pentru eforturile deosebite depuse în desfășurarea acestui prestigios eveniment. OIM 2018 a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, cu sprijinul partenerilor instituționali naționali și locali: Institutul de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Reamintim că, la ediția din acest an, au participat 615 concurenți și 263 profesori coordonatori/observatori din 114 țări. Fiecare stat a fost reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoţită de cel puţin doi profesori. Au fost prezenți, de asemenea, peste 900 de invitați străini.

Olimpiada Internaţională de Matematică este cea mai importantă competiție dintre olimpiadele internaţionale de ştiinţă. A fost lansată în 1959, la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, iar acea primă ediție a avut loc la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.