• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

Patrimoniu. Conservări şi restaurări

În colecţia Mica Bibliotecă de Artă Băimăreană, în seria microalbume de artă, a apărut lucrarea Patrimoniu. Conservări şi restaurări 2007-2013, autori Tiberiu Alexa, Dorel Topan şi Ioan Anghel Negrean. Producători ai microalbumului sunt Consiliul Judeţean Maramureş şi Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

 

Microalbumul prezintă lucrările restaurate în intervalul celor şapte ani scurşi de la cele două cicluri manageriale implementate din momentul în care muzeul a devenit instituţie independentă, cu buget propriu. S-au reabilitat un total de 140 de lucrări de pictură (23,69% din necesarul urgent de 591 de piese identificat până la 31 decembrie 2013) – cu o medie anuală de 20 de piese – şi cu o vizibilă  curbă ascendentă în cei trei ani din urmă – adică de la începutul dezvoltării durabile şi sănătoase a muzeului (2011-2013).

 

Cele 38 de piese de pictură conservate / restaurate în anul 2013, dimpreună cu cele 32 reabilitate în 2011, respectiv 22 reabilitate în 2012 reprezintă atingerea, succesivă, a trei recorduri absolute în întreaga istorie a instituţiei, fapt ce tinde să valideze perspectiva posibilei atingeri a obiectivului din Programul managerial 2012-2016 în acest domeniu: extinderea accelerată a restaurării / reabilitării patrimoniului muzeal artistic. Totalul costurilor cu intervenţiile de conservare curativă şi restaurarea realizate în ultimii şapte ani, asigurate prin furnizori externi (în condiţiile în care muzeul nu dispune de laborator specializat, şi nici de specialişti acreditaţi) s-a ridicat, cumulativ, la aproape 160.000 lei.

 

 

Complementar, s-au cheltuit peste 111.000 lei pentru conservări primare / preventive (prin înrămări noi, reabilitări rame vechi, toaletări, activităţi de tip profilactic etc.).

 

Investiţiile ar trebui stabilizate şi în viitor, în condiţiile în care presiunile financiare anterioare – impuse de urgenţa reabilitării infrastructurii imobiliare şi informatice – urmează să se diminueze substanţial, putând astfel disponibiliza resursele bugetare necesare – fireşte, în măsura menţinerii la un nivel apropiat al finanţării anuale de la bugetul de stat (atragerea de resurse alternative în acest domeniu fiind practic imposibilă, cel puţin în cazul muzeului).

 

Ar mai fi de notat că, în intervalul 2007-2010, prioritatea s-a îndreptat înspre cheltuielile masive cu activităţile de conservare primară (în special înrămări noi şi reabilitări de rame vechi), în timp ce, începând cu anul 2011, accentul s-a deplasat spre cheltuieli cu programe anuale de conservare curativă şi restaurare. Faptul se explică prin prioritatea majoră reprezentată în acei ani de eforturile depuse pentru organizarea şi deschiderea noii expoziţii permanente, eveniment petrecut în iunie 2010.

 

 

O prioritate a managementului

 

„Multă vreme împinsă înspre periferia agendelor anuale, înainte de 2006 (cu precădere din cauza lipsei de resurse financiare), activităţile de conservare curativă şi, mai ales, de restaurare a lucrărilor cu probleme de sănătate şi de păstrare / expunere publică din colecţiile muzeului au reprezentat o prioritate a managementului la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» începând cu anul 2007.

 

Implementarea unor proiecte de anvergură a fost şi rămâne, însă, pe mai departe, condiţionată de limitele resurselor financiare avute la dispoziţie, în condiţiile în care principala preocupare a reprezentat-o, în mod obligat – în special în perioada stabilizării instituţionale: 2007-2009 – reabilitarea infrastructurii informatice, îmbunătăţirea condiţiilor de microclimat.

 

Cel de-al doilea ciclu managerial 2012-2016 şi-a propus, pe de o parte, accelerarea componentei de conservări (preventive şi curative, deopotrivă) şi de restaurări printr-un spor al alocării de resurse financiare, iar pe de altă parte, în mod complementar, printr-o mai eficientă promovare publică şi popularizare a rezultatelor obţinute. În acest sens se înscrie şi importanta expoziţie, prezentată public la sediul muzeului în perioada iulie 2013-aprilie 2014: «Centrul Artistic Baia Mare. Restaurări şi conservări 2007-2013», eveniment care prezintă cele mai semnificative realizări obţinute, până în anul 2013, prin derularea Programului multianual de restaurări şi conservări ale patrimoniului nostru muzeal şi, respectiv, din Programul multianual de dezvoltare multilaterală a patrimoniului muzeal.”

 

Cu toate constrângerile, s-au depus eforturi astfel încât în fiecare an să se asigure finanţări pentru a obţine coerenţă şi o constanţă de permanentizare

a intervenţiilor urgente de restaurare/conservare pentru reabilitarea stării de sănătate şi de expozabilitate publică a celor mai afectate piese ori, după caz, a unor urgent necesare expuneri publice (în expoziţia permanentă ori în proiecte expoziţionale temporare).

 

Dr. Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.