• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Paşti în Maramureş, un succes şi la ediţia a III-a

Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei a îmbrăcat a doua zi de Paşti straie de sărbătoare şi a răsunat de cântecele şi strigăturile specifice satelor din Maramureş. Costume populare autentice la tot pasul, hori şi jocuri de la petrecerile de suflet ale maramureşenilor, bucate tradiţionale specifice sărbătorii pascale, dar şi obiceiuri prezentate cu mândrie de tinerii din satele maramureşene, toate într-un cadru pitoresc, cu gospodării vechi din lemn. Sute de oameni s-au aflat pe uliţele satului la muzeul în aer liber şi s-au bucurat de o zi de neuitat. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată la muzeu.

 

Paşti în Maramureş a adus şi în acest an în faţa publicului cele mai frumoase şi reprezentative tradiţii ale locului, prezentate de cele 6 localităţi maramureşene: Deseşti, Călineşti, Bogdan Vodă, Giuleşti, Petrova şi Sighetu Marmaţiei. Festivalul satelor maramureşene, în care fiecare îşi prezintă bucatele, portul şi obiceiurile, a fost, şi de această dată, unul de neuitat, încărcat de nostalgia vremurilor de odinioară şi de emoţia retrăirii momentelor celor mai frumoase din viaţa de maramureşean. De la jocul fecioresc, la învârtita maramureşeană sau nunta tradiţională din Maramureşul de odinioară, toate au fost puse în scenă în ocoalele gospodăriilor.

 

Au fost prezente şase gospodării anul acesta, şase localităţi, care au arătat tot ce au mai bun şi mai frumos, de la bucate şi până la dansurile specifice. Edilul local Ovidiu Nemeş a mărturisit că este o bucurie de fiecare dată să vadă atât de multe obiceiuri la un loc, prezentate cu sfinţenie de tineri, lucru care i-a impresionat şi mai mult pe cei veniţi din alte zone ale ţării.

 

 

„Ce m-a mişcat pe mine şi ce mi-a dat încredere că tot ceea ce am făcut până acuma am făcut util şi cred că reuşesc să cultiv mai departe sunt generaţiile de prunci şi de coconi maramureşeni care au venit an de an în număr mult mai mare, drept dovadă că am reuşit să sensibilizez, mai întâi părinţii, pentru că fără sprijin de acasă ei nu pot să cultive aceste obiceiuri, şi mai apoi cadrele didactice care se ocupă de educarea lor la şcoală, ceea ce e tot ce mi-am dorit. Avem oaspeţi chiar şi din Bucureşti, care rămân surprinşi că există tradiţie, tradiţie care din păcate se vede din ce în ce mai puţin la sat, iar în afară de zilele de sărbătoare sunt puţine zile în care ţăranul maramureşean mai scoate costumul popular să-l poarte şi atunci trebuie încurajat, pentru că nu e o ruşine, trebuie să fie un sentiment de demnitate pe care să-l avem cu toţii”, a mai punctat primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

 

După festivalul satelor maramureşene, spectacolul s-a mutat la scena amenajată la poalele dealului, acolo unde interpreţi şi grupuri folclorice de primă mână au evoluat în prezenţa unui public numeros. Au urcat pe scenă Grupul „Titiana” al Şcolii de Arte „Gheorghe Chivu” din Sighet, fraţii Ioan şi Gheorghe Florea, Oana Font, Anuţa Iuga, Mihăiţă Chiş, Antonela Lungu Şofineţ, Ioan Godja, Ileana Matus, Marinel Petreuş împreună cu Florentina şi Petre Giurgi, Familia Petreuş, Grupul Iza, Grupul Instrumental „Regal Transilvan” împreună cu Alexandru Pugna, Valeria Arnăutu, Ovidiu Purdea Someş, Matilda Pascal Cojocăriţa, Nicolae Mureşan, Veta Biriş şi Călineştenii Ţării Maramureşului.

 

Petrecerea s-a întins până seara târziu, după lăsatul întunericului. Publicul a rămas prezent până la ultimul interpret şi s-a bucurat de sărbătoarea din acest an, care s-a dovedit a fi o reuşită şi de această dată.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.