Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Parles-tu français ? Oui, mais je veux une meilleure Roumanie
Tania Băbuțiu, o elevă smart la un liceu din Baia Mare
Reporter: Cum a început povestea Taniei, o elevă care iubește limba franceză?
Tania Băbuțiu: Am terminat gimnaziul la Școala Nr.8 din Baia Mare. Eram în clasa a șaptea și încă nu știam unde voi merge la liceu. Din pasiune pentru limba franceză, am optat, la finalul clasei a opta, pentru Liceul „Eminescu”. Am fost bucuroasă, entuziasmată de faptul că am ajuns la clasa de franceză și am fost a patra pe clasă. Încet, încet, profesoarele mele principale de la clasă au văzut un potențial în mine, în ce privește studiul limbii franceze și am participat la clasa de excelență, la limba franceză. Aveam cursuri la această clasă, o dată la două săptămâni. Eram a noua. Și astfel am continuat la această clasă de excelență. În ceea ce privește rezultatele, anul trecut am terminat a doua, deoarece am avut un concurs - aș putea zice - sau un proiect de final pentru Centrul de Excelență din Maramureș. A fost un test incredibil. Am vorbit un anumit subiect în franceză. Totuși, fiind la început, nu mă simțeam în stare să fac față. Dar, datorită profesoarelor și ambiției mele, am reușit. Finalul de an, clasa a noua, a fost la fel de promițător. Am terminat a treia, ceea ce nu credeam că se va întâmpla. Consider, în continuare că toate aceste rezultate sunt o urmare firească a pasiunii mele pentru franceză, dobândită în urmă cu mai mulți ani, a povestit Tania.
Rep: Ce a determinat această pasiune?
Tania Băbuțiu: A fost o întâmplare foarte amuzantă! Acum e amuzant, dar în momentele acelea eram foarte supărată. Când am intrat în clasa a cincea, am fost bucuroasă că voi studia a doua limbă, respectiv franceza. La un moment dat, am avut un test la care nu m-am pregătit. Eram sigură că voi face față, că voi lua notă mare. Consideram că știu. Testul era din ce ni se predase până atunci. Când au venit rezultatele, am rămas șocată. Încasasem un șase. Mi-a picat lumea în cap. Crezusem că voi lua o notă mare. Am fost foarte supărată. Au urmat crize de plâns, dar părinții m-au susținut și am studiat în vacanța care a urmat limba franceză, în mod susținut. Încet, încet, am descoperit că îmi place franceza, că începe să fie o pasiune pentru această limbă. Și am înțeles că am potențial. De acolo a început totul! Când faci ceva cu drag, altfel simți totul în jurul tău.
Rep.: Ai o pasiune, dar ce crezi că vei face la terminarea liceului?
Tania Băbuțiu: Sincer, încă nu știu. Am mai multe planuri, dar sper să îl aleg pe cel mai bun.
Rep.: Se leagă planurile în jurul limbii franceze?
Tania Băbuțiu: Nu! Încerc să găsesc o viitoare carieră care să îmi pună calitățile în valoare.
Rep.: Care ar fi acestea?
Tania Băbuțiu: Sunt o persoană sociabilă, ambițioasă, descurcăreață, mă acomodez foarte ușor în locuri noi. Probabil cele mai importante calități ale mele.
Rep.: În ceea ce privește studiul, dincolo de pasiune, ai preferințe pentru materii de genul matematică, fizică?
Tania Băbuțiu: Nu, nu. Nu îmi plac deloc materiile reale. Poate puțin biologia.
Deoarece mama este asistent medical și părțile practice ale acestei profesii le-am văzut la ea, dar nu aș vrea să merg în direcția respectivă. Mai degrabă m-aș orienta spre zona umanistă, resurse umane. Mi-ar plăcea ceva prin care să fiu într-o interacțiune cu cei din jurul meu. Mă simt foarte ciudat când o persoană de lângă mine nu se simte bine. Încerc tot timpul să o fac să uite de problema deranjantă. Îi susțin moralul. Cam asta mi-ar plăcea, să lucrez cu oamenii!
Rep.: Este o modă. Ai vrea să pleci din țară?
Tania Băbuțiu: E greu de răspuns. Am fost de două ori în Franța, mă atrage locul, dar nu pot spune că aș merge neapărat acolo. Poate, dacă reușesc să găsesc un loc la o facultate, în străinătate, nu m-ar deranja. Dar nici România nu-i de lăsat!
Rep: Probabil ai auzit discuțiile politice, sociale, în casă, poate la școală, din ultima perioadă. Voi, elevii, urmăriți ce se întâmplă, înțelegeți?
Tania Băbuțiu: Sincer, da! Am discutat și la clasă. Ne dădeam cu părerea despre ce se întâmplă. Ne interesează ceea ce se petrece în jurul nostru. Toată lumea ne spune nouă, elevilor, copiilor, că este o dorință de schimbare. Că noi suntem viitorul pentru ceva mai bun. În concluzie, avem pe umeri o povară. Pe de altă parte, și noi vrem un viitor mai bun. Vrem o țară mai bună! Doar că nu avem o speranță că va fi mai bine. La un moment dat, totul se dărâmă. Da, discutăm despre aceste probleme ale oamenilor mari. Și avem păreri împărțite, ca oriunde.
Rep.: Care ar fi frământările tinerilor, elevilor, dincolo de problematica generală a României?
Tania Băbuțiu: Este o întrebare dificilă. Dar...cred că telefoanele ne mănâncă tot timpul. Intrăm pe social media ca să arătăm cine suntem. Cred că este cea mai mare problemă. Mulți cred că totul se rezumă la telefon, la imaginea ta. Nu la cine ești tu cu adevărat, ce personalitate ai. Ne expunem în fața ecranelor ca și cum am crede că suntem perfecțiunea, dar ea nu există! Trebuie să înțelegem că fiecare suntem speciali în felul nostru. Nu trebuie să ne ascundem ca să ne punem o fațadă, trebuie să rămânem noi înșine! Cred că asta este cea mai mare problemă. Peste tot auzim această problemă. Și părinții spun că doar pe telefoane se stă. Asta-i problema!