• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

Papa Francis laudă acţiunile unor sigheteni

Asociaţia Quadrifoglio, care de 16 ani sădeşte fapte bune în Sighetu Marmaţiei, a fost felicitată de Papa Francisc. Din delegaţia Asociaţiei a făcut parte şi un sighetean: Dan Pralea, sufletul proiectelor Quadrifoglio în Sighet.

 
 
 

În data de 30 aprilie, reprezentanţii Asociaţiei Quadrifoglio, împreună cu o delegaţie de la Sighetu Marmaţiei au fost invitaţi să participe la audienţa pontificală care are loc în fiecare saptămână, joia. Audienţa respectivă a vizat grija pentru aproapele tău şi astfel s-au reliefat proiecte sprijinite personal de Papa Francisc, derulate în România, Cuba, dar şi în Africa, în Kenya.

 

Evident audienţa a avut aproximativ 7.000 de oameni de peste tot însă, delegaţia din România fiind cu un program special, a avut parte de o întâlnire mai deosebită. Invitaţia s-a datorat faptului că Asociaţia Quadrifoglio deţine în acest moment know how-ul, fiind foarte experimentaţi în ceea ce însemnă protecţia copilului. Înfiinţată în urmă cu 16 ani la Sighetul Marmaţiei de calugării iezuiţi Massimo Nevola si Carlomaria de Nora Vitangelo (amândoi între timp au devenit cetăţeni de onoare ai municipiului) asociaţia s-a remarcat prin numeroase proiecte inedite realizate în sprijinul copiilor. Cel care le-a acordat în permanenţă sprijin şi suport, sigheteanul Dan Spiridon Pralea, a participat şi el la audienţa papală şi mărturiseşte că: „Evident că am fost foarte emoţionat să îl vedem pe părintele Massimo Nevola coordonând întâlnirea care a avut loc în aula de la Vatican. El a organizat, a moderat şi a primit felicitări de la Sfântul Părinte”, a spus Dan Pralea.

 

Asociaţia are trei case de tip familiar la Sighetu Marmaţiei, 30 de copii de care au grijă şi ceea ce este foarte important, au grijă de ceea ce se întâmplă cu ei la vârsta maturităţi, pentru că, din păcate, nu toţi sunt dotaţi intelectual într-un mod care să permită urmarea unei facultăţi, dar în general încercă să găsească soluţii pentru fiecare. Au reuşit să facă un portofoliu de locuinţe şi, mai mult, au înfiinţat o altă asociaţie care se cheamă „1, 2, 3… viitor”.

 

În cazul acestui proiect au deschis un atelier de carmangerie unde au angajat o echipă de profesionişti în măsură să formeze tinerii cu aptitudini pentru asemenea activităţi, mai au un magazin unde desfac haine şi unde pregătesc fetele să înveţe să calce, să aranjeze, lucruri pe care le vor face în mod frecvent în viaţă.

 

Pentru acest lucru au fost invitaţi, ca o recunoaştere a acestei activităţi, pentru acest lucru au fost daţi ca exemplu, pentru că lucrează cu proiecte care le desfăşoară Vaticanul şi Liga Studenţilor Misionari din Italia, ei sunt partenerii lor, care an de an vin la Sighet în număr mare, cam 4 serii de câte 50 de voluntari care efectiv îi ajută atât în cele 3 case, dar mai ales în celelalte aşezăminte cu caracter similar, căminul de bătrâni, secţia de psihiatrie de la spital, sunt aşezăminte sociale care au nevoie de sprijin, se ocupă de copii. Asociaţiei Quadrifoglio desfăşoară alături de Liga Studenţilor Misionari din Italia, în fiecare vară, cursuri de limbi străine, italiană, spaniolă, franceză şi engleză, nu a fost un an în care să fie sub 350 de participant.

 

„Eu nu pot spune că am vorbit cu Sfântul Papa Francisc, părintele Massimo Nevola este cel care ne-a reprezentat, el a vorbit despre acestea, el a vorbit despre faptul că am reuşit să creăm un fel de şcoală de formare, alături de noi au fost prezenţi şi câţiva preoţi greco-catolici, romano-catolici şi chiar ortodocşi care au vrut să semnifice faptul că ecumenismul este aici la el acasă, că nu contează religia sau etnia în faţa lui Dumnezeu.

Aş dori să mulţumesc pe această cale părinţilor sociali care au grijă de copii şi tuturor celor care se ocupă de aceştia, Familia Molnar, Grigore şi Edith Ştef, Bela şi Stark, dar şi coordonatoarei educative, Edith Bogdan”.

Dan Pralea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.