• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2021

Pandemia schimbă din nou structura anului școlar

Vacanța forțată de două săptămâni a elevilor schimbă structura anului școlar. Semestrul I se va întinde până pe 14 ia­nuarie. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că „nu voi mai propune un plus de vacanță suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată”.
Ministrul Cîmpeanu a declarat că varianta inițială pentru revenirea la școală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, dacă situația o impune, rămâne doar varianta școală online.

„Este o propunere a Consiliului Națio­nal al Elevilor, propunere pe care Ministerul Educației a îm­brățișat-o, de a recupera cele două săptămâni de vacanță suplimentară sau, mai exact, pentru a transforma două săptămâni suplimentare de vacanță, între 25 octombrie și 5 noiembrie, în două săptămâni de școală în luna ianuarie, între 3-14 ianuarie. Cred că este ușor de ales.
Fiecare zi de școală cu prezență fizică este importantă. Deci, în loc să trecem în online, am dat această vacanță suplimentară care se transformă în două săptămâni de școală cu prezență fizică. Doar elevii din gimnaziu și liceu vor începe școala pe 3 ianuarie și vor face școală două săptămâni până vineri, 14 ianuarie. Elevii din învățământul primar și copiii din grădiniță, pentru că oricum aveau o săptămână de vacanță în octombrie, nu au nevoie să vină la școală mai devreme, pe 3 ianuarie, ci vor veni tot pe 10 ianuarie, așa cum știau și vor sta până pe 14 ianuarie când vor încheia semestrul I.
Cu alte cuvinte, semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri. Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt recuperate în ianuarie.
Elevii din învățământul primar aveau aceeași durată a cursurilor pe care o au și acum. Semestrul II, foarte important, avea 20 de săptămâni și va avea tot 20 de săptămâni. Am spus că vacanța su­pli­mentară este de maximum două săptămâni, pentru că atât se poate recupera fără să muți datele examenelor națio­nale, care rămân la locul lor, așa cum sunt cunoscute, la datele cunoscute de multă vreme.
Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educației un plus de vacanță suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix și atunci, pe 8 noiembrie, școala va începe. Ipoteza de bază este școală cu prezență fizică, dar, dacă nu vom putea, din cauza numărului de infectări, atunci nu ne rămâne de ales – din moment ce vacanță nu avem. Dacă suntem obligați să suspendăm, singura variantă care rămâne este școala online. Altă variantă nu există: vacanță nu, prezență fizică ne dorim, dar s-ar putea să nu putem, rămâne a treia variantă: școala online cu pierderile de rigoare. Dar am salvat două săptămâni, două săptămâni sunt importante.
Dacă treceam în online aceste două săptămâni, în loc să dăm vacanță suplimentară, nu aveam șansa celor două săptămâni în ianuarie, școală cu prezență fizică. Cred că e simplu”, a declarat ministrul Edu­cației.

Nu doar structura anului școlar se schimbă, ci și numărul tezelor susținute de elevii de gimnaziu și liceu, care se va reduce în acest an școlar. Ministrul Educației a spus că: „Am decis împreună cu colegii mei de Ministerul Educației să reducem numărul de teze: la clasa VIII-a, vom avea în loc de trei teze doar două teze la gimnaziu. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor, așa cum am anunțat (...) Tezele se vor susține din 6 decembrie”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul are soluție şi pentru elevii care nu vor putea să susțină tezele cu prezență fizică din motive independente de voința lor: „există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul al II-lea”.
Se reduce și numărul notelor necesare pentru încheierea mediei, a mai anunțat Cîmpeanu, precizând că astfel ponderea tezei va fi mai mică în media finală.
„De mulți ani, ponderea tezelor este de 25% din media finală. Prin reducerea numărului de note necesare închiderii mediei la minimum 2, deci vor fi 2 note plus teză, fiecare notă va avea pondere de 37%, deci mai mică decât teza”, a spus Cîmpeanu.
„Nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare dintre notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim despre elev de gimnaziu, fie că vorbim de cei de liceu”, a adăugat ministrul.

Consiliul Național al Elevilor se pronunță împotriva modificării structurii anului școlar și a scurtării vacanței de iarnă, dar și împotriva susținerii tezelor în acest context.

„Considerăm că modificarea structurii anului școlar aduce un dezechilibru în sistem și, de aceea, solicităm Ministerului Educației recuperarea materiei în săptămâna «Școala altfel», dar și prin intermediul numărului de ore neacoperit de programă, care poate fi folosit de fiecare profesor pentru calibrarea procesului de predare-învă­țare”, se arată într-un comunicat trans­mis de Consiliul Elevilor.

Reprezentanții Consiliului mai spun că au lansat o consultare adre­sată elevilor, profesorilor şi părinţilor și 80% dintre ei au declarat că nu îşi doresc scurtarea vacanței de iarnă.
„Din cele peste 60.000 de răspunsuri, peste 80% dintre respondenți au declarat că nu îşi doresc scurtarea vacanței de iarnă şi prelungirea semestrului I începând cu 3 ianuarie 2022, considerând că această modificare ar destabiliza foarte mult întregul proces educațional.
De asemenea, aproximativ 90% dintre elevi, profesori şi părinți sunt de părere că nu este oportună susținerea tezelor pentru semestrul I, cu atât mai puțin după vacanța de iarnă, în condițiile în care semestrul va fi fost deja fragmentat de două ori, fără posibilitatea acoperirii întregii programe școlare”, precizează CNE.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.