• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Aprilie , 2021

„Pandemia” de proteste

La fel ca în majoritatea țărilor europene, săptămâna trecută, românii au ieșit în stradă, zilnic, manifestându-se împotriva restricțiilor impuse de guvern. Printre orașele aflate pe „harta protestelor” s-a numărat și Baia Mare.


După un an de restricții, care ne-au afectat tuturor viața, veniturile, drepturile și libertățile fundamentale, nemulțumirea oamenilor a „explodat”. În timp ce, în majoritatea țărilor europene, au avut loc proteste masive încă din primele luni ale pandemiei, în România acest lucru s-a întâmplat abia acum. Însă, „pandemia de proteste” a cuprins marile orașe din țară și, se pare, că nu se va încheia curând.
Pe lângă problemele economice care s-au acutizat, haosul din educație, restricțiile impuse confuz de guvernanți, în timp ce chiar ei le sfidează, săptămâna trecută, s-a decis introducerea unui nou set de îngrădiri. Astfel, s-a hotărât că circulația va fi restricționată de la ora 20.00, față de ora 22.00, cât este acum, iar magazinele vor fi închise de la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile în care rata de infectare este de peste 4. În localitățile în care indicele depășește 7,5, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii. De asemenea, vor fi închise sălile de sport/fitness, în localitățile în care rata de infectare este mai mare de 4.
Aceste restricții au fost decise de CNSU și aprobate în ședința de joia trecută a guvernului. Deși au existat voci, chiar din aparatul guvernamental, care au arătat că un program de funcționare redus al magazinelor înseamnă o aglome­rație mai mare și, implicit, un risc crescut de infectare, decizia a rămas „în picioare”. Deocamdată, cel puțin.  
O altă măsură controversată a fost prelungirea vacanței pentru elevi, pe toată durata lunii aprilie, cu excepția claselor terminale. Asta în condițiile în care școala online a lăsat oricum lacune serioase în cunoștințele elevilor.
Iar „alba-neagra” cu orașele carantinate a lăsat, de asemenea, oamenilor impresia că „legea e doar pentru unii”.
De exemplu, în timp ce orașul Tăuții Măgherăuș este carantinat de circa o lună, la o rată de infec­tare în jur de 6, Cluj-Napoca, cu o rată de infectare de 7.26, nu se află în carantină. Și pentru ca „tortul nemulțumirilor” să fie complet, în timp ce oamenii de rând sunt amendați cu 2000 de lei pentru că nu poartă mască, ministrul Sănă­tății și ministrul Muncii au fost fotografiați fără mască, primul în Parlament, iar al doilea în mijlocul unui grup de persoane. Până la ora închiderii ediției, niciunul nu a fost amendat, ci doar și-au făcut public un „mea culpa”.

La protestele din România au participat categorii diverse: tineri, angajați din Horeca și alte domenii afectate grav de pandemie, simpa­tizanți AUR, dar și membri ai galeriilor de fotbal. Liderul AUR, George Simion, a arătat că susține protestele, dar nu și le asumă, pentru că acestea nu au fost generate de partidul pe care îl conduce, ci de nemulțumirea oamenilor.
Evident, discursul politicienilor, care în urmă cu doi ani catalogau protestele drept un „exercițiu” de democrație, s-a schimbat radical. De la Andrei Caramitru, care i-a numit pe protestatari „analfabeți funcțional” sau „săraci”, la Dan Barna, care i-a acuzat pe cei care au protestat în fața casei primarului Timișoarei de „huliganism” și „manifestare fascistă”, reprezen­tanții arcului guvernamental s-au întrecut în critici.
Președintele Klaus Iohannis a condamnat, într-un mesaj transmis marți, violențele de la protestele care au avut loc luni. Șeful statului condamnă, de asemenea, „încercarea de a captura politic protes­tele”, pentru a le transforma în „vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”. Acesta transmite că îi înțelege pe românii care sunt nemulțumiți după un an de restricții, însă „aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavi­ru­sului”.
De cealaltă parte, PSD susține, cel puțin declarativ, protestele. Preșe­dintele PSD Maramureș a anunțat într-un comunicat de presă că: „Suntem alături de românii care PROTESTEAZĂ în stradă pentru drepturile lor! Suntem alături de domeniul HoReCa, de cei care nu mai au siguranța zilei de mâine, suntem alături de maramureșenii cu­rajoși care S-AU SĂTURAT de ipocrizia și haosul cu care este condusă România. Protestele sunt un mod liber și democratic de a ne exprima opinia cu privire la o situație neplăcută, protestele apar doar atunci când oamenii nu mai văd nicio cale de ieșire. Ne-au închis în case de peste un an de zile, au închis școlile, au eliminat gratui­tățile pentru studenți, au distrus economia și siguranța finan­ciară a milioane de români, vin cu restricții tot mai abe­rante care sunt luate POLITIC.
PSD Mara­mu­reș asigură con­sul­tanță juridică GRATUITĂ tuturor maramu­re­șenilor care se simt hăituiți, agre­sați sau amen­dați în urma pro­testelor! Trebuie doar să ne scrieți la adresa
psdmmpresa@gmail.com și ju­riș­tii noștri vor prelua cazul vostru!”
Vom reveni.
 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.