Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Pandemia de coronavirus a „infectat” cu austeritate bugetele locale
Pandemia de coronavirus și măsurile impuse de autoritățile centrale au adus primăriile din județul nostru la sapă de lemn. În total, autoritățile locale maramureșene au cheltuit aproape 36 de milioane de lei pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus și nu se știe dacă și când își vor primi înapoi banii de la Guvern.
Criza economică care a început deja nu ocoleşte nici sectorul public. De la declararea stării de urgență, autoritățile județene și locale au primit atribuții în plus de la Guvern și, implicit, au fost nevoite să cheltuie un puhoi de bani pentru chestiuni la care nimeni nu s-ar fi putut gândi la întocmirea bugetului pe 2020. Practic, „greul” luptei împotriva noului coronavirus a fost pasat de Guvern în cârca primăriilor și consiliilor locale, care au alocat bani mulți sperând că îi vor recupera. Însă, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, așa că numărătoarea inversă până la blocaj, a început.
Pe lângă cheltuielile importante realizate cu materiale de protecție, carantinare sau materiale medicale, primăriile au fost lovite din plin și la încasări.
Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, a declarat presei: „În privinţa veniturilor, situaţia este dramatică în acest moment la nivelul administraţiilor publice locale. Dacă în anii trecuţi, la 31 martie, datorită bonificaţiilor acordate, aveam în bugetele locale 60% din valoarea impozitelor şi taxelor pentru întregul an, în 2020, odată cu amânarea termenului limită la 30 iunie, avem în vistieriile locale doar 30% din bugetul anual. Am atras atenţia premierului şi ministrului de Finanţe că nu vom mai putea încasa aceeaşi sumă, deoarece, după ridicarea stării de urgenţă, oamenii vor avea alte priorităţi. De aceea am propus să împărţim acest efort bugetar între autorităţile locale şi Ministerul Finanţelor Publice”.
Potrivit estimărilor, până la finalul anului, primăriile o să ajungă la o cotă de încasare situată între 50% şi 60%. Adică cât încasau în primul trimestru al anului. Iar diferența va trebui suportată de undeva.
Și Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), a declarat presei că: „În privinţa veniturilor bugetare, avem un mare gol şi vom avea în continuare, dacă nu se vor găsi resurse la bugetul de stat care trece şi el printr-o perioadă dificilă. Eu sunt unul dintre cei care au fost de acord cu amânarea termenului limită de plată a impozitelor şi taxelor locale la 30 iunie, ca o formă de clemenţă în condiţiile actuale. Precizez că pierderile bugetare nu sunt pe plan local, pentru că noi, într-un fel sau altul, ne vom strânge până la finalul anului cotele procentuale programate pentru 2020. Pierderile pe care le înregistrăm provin din neîncasarea la bugetul de stat a sumelor ce ne sunt repartizate pe baza cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, pentru reechilibrarea bugetelor locale. Iar cum bugetul de stat nu mai încasează cât a programat, nu vom primi nici noi sumele necesare reechilibrării”.
Instituția Prefectului Judeţului Maramureș a cerut primăriilor, la solicitarea Guvernului, o situație a cheltuielilor efectuate în această perioadă. GAZETA de Maramureș a solicitat informații despre această centralizare și ni s-a comunicat faptul că suma cheltuită la nivelul județului nostru se ridică la 35.633.552 de lei şi că, la nivel central, urmează să fie accesată o finanțare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, ca suport financiar suplimentar pentru cheltuieli publice efectuate pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus. Numai că lista defalcată a cheltuielilor, pe localități, este secretă în opinia Guvernului, deși vorbim de bani publici și de o situație care va sta la baza unei cereri de finanțare din fonduri europene. Nici modalitatea de decontare și mai ales termenul nu e foarte clar, deoarece programele europene implică o serie de chestiuni birocratice care durează destul de mult. Ori bugetele autorităților locale nu pot aștepta.
De altfel, recent, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a tras un semnal serios de alarmă în această privință: „În urma ordonanțelor militare, autoritățile locale au primit foarte multe noi atribuții ce țin de suportarea cheltuielilor cu unitățile de asistență socială și spitalele din subordine, dezinfecții generale, sarcini privind carantinarea persoanelor, dar și persoanele izolate și cele peste 65 de ani, procurarea de materiale de protecție și alimente pentru categoriile de risc. Având în vedere toate acestea, cheltuielile autorităților locale au crescut exponențial, fapt ce a dus la un necesar financiar suplimentar pentru a putea asigura funcționarea lor în perioada următoare. Rectificarea bugetară a Guvernului nu rezolvă nici pe departe problema finanțării autorităților locale. Alocarea din impozitul pe venit pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a crescut de la 63% la 65% însă, având în vedere că activitatea economică este sistată, încasările din acest impozit sunt aproape inexistente. Au fost alocate sume suplimentare din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, însă acestea sunt departe de a fi suficiente. În urma rectificării bugetare și a balansării fondurilor diminuate cu sumele alocate, multe unități administrativ-teritoriale din județul Maramureș nu primesc niciun ban în plus. Mai mult, patru localități din județ, respectiv Baia Mare, Tăuții Măgherăuș, Fărcașa și Dumbrăvița, nu au primit alocări din TVA, fiindu-le diminuat și impozitul pe venit, fapt ce a rezultat într-o rectificare negativă a bugetului”.
Șeful administrației județene a arătat că dacă situația privind bugetele locale nu se va redresa în viitorul apropiat, autoritățile locale riscă colapsul financiar și că supraviețuirea lor este posibilă numai prin restituirea de la bugetul de stat, a cheltuielilor efectuate până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus. „Autoritățile locale nu pot să funcționeze pe deficit. Dacă se va continua în acest fel și Guvernul României nu va aloca sumele care au fost uitate a fi alocate la începutul anului, prin legea bugetului de stat, în maximum două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar. Consiliul Județean Maramureș a alocat până în prezent peste 7 milioane de lei pentru măsurile de combatere a noului coronavirus, pe lângă fondurile de peste 7 milioane de lei alocate direct spitalelor, din bugetul instituţiei. E nevoie de resurse financiare imediate în bugetul Consiliului Județean Maramureș, pentru a putea continua sprijinul acordat unităților medicale”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
„Rectificarea bugetară a Guvernului nu rezolvă nici pe departe problema finanțării autorităților locale”.
Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș