Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ordonanţa cu migraţia politică, un mic pas înapoi
După ce OUG 55/2014 a apărut în spaţiul public, primul-ministru Victor Ponta a spus că trebuie deblocată activitatea aleşilor locali.„Cred că trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România, în 2012, au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit cu PDL-iştii, cu Blaga şi cu Iohannis”, a declarat Victor Ponta.
După apariţia OUG 55 în Monitorul Oficial au început să curgă cele 45 de zile în care primarii şi consilierii locali şi judeţeni îşi pot schimba partidul în care activează. Această Ordonanţă este un câştig politic pentru partide, mai ales pentru cele de la putere, dar şi cele din opoziţie beneficiază de binefacerile OUG. Pe de altă parte, încercările de a declara OUG neconstituţională nu prea are sorţi de izbândă. Iar dacă s-ar reuşi, tot nu ar rezolva prea multe. Procesul birocratic le vine în ajutor celor care au schimbat partidul. Cei care nu vor fi apucat să schimbe tabăra până la decizia de neconstituţionalitate vor avea timp să o facă până în momentul în care hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial şi OUG 55 îşi va fi încetat oficial efectele. Iar deciziile CCR au putere doar pentru viitor. Până la urmă OUG 55 a fost introdusă în dezbaterea Parlamentului.
La mijlocul săptămânii trecute, ordonanţa a poposit în Camera Deputaţilor. Înainte de dezbateri exista un optimism temperat cu privire la rezultat. Şi acesta a fost surprinzător! Plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 55/2014 pentru reglementarea situaţiei politice a aleşilor locali, neîntrunindu-se numărul de voturi necesare pentru adoptarea unei legi organice, UDMR abţinându-se la vot. A mai fost nevoie de opt voturi pentru ca Ordonanţa să treacă. În minutele care au urmat votului, fluxul media a „înroşit” redacţiile ce nu mai biruiau să repete la nesfârşit înfrângerea suferită de putere, mai exact de către PSD, având în vedere că UDMR, a votat împotrivă sau s-a abţinut. Şi maghiarii sunt la guvernare, adică la putere.
În zilele scurse de la vot, analiştii politici au dezbătut subiectul pe larg, până la saturaţie. Nici acum nu sunt explicaţii clare de ce deputaţii nu au reuşit să treacă această Ordonanţă. De aceea am vorbit cu deputaţii maramureşeni şi cu lideri politici din nord, pentru a vedea opiniile lor şi explicaţiile găsite.
Deputatul PSD Florin Tătaru consideră că Ordonanţa a fost necesară.„A fost necesară şi chiar aşteptată de electorat. A adus echilibru într-un moment în care funcţionarea Consiliilor Judeţene şi a celor Locale trebuie asigurată, dincolo de partizanat politic şi dincolo de interese de partid. Este necesară pentru a nu exista blocaje la nivelul administraţiei locale şi judeţene. Va urma procesul accesării fondurilor europene, şi orice blocaj la nivel administrativ, fie de la primar, fie de la consilieri, poate duce la pierderea de fonduri importante.”, a spus Florin Tătaru.
„În maxim două săptămâni această Ordonanţă va fi discutată acolo şi sunt convins că mobilizarea va fi mult mai mare, iar seriozitatea senatorilor cred că va fi ceva mai ridicată, dar până la acel moment Ordonanţa produce efecte”.
Desigur, disputa PSD-PDL s-a transferat şi în teritoriu.
Liderul PDL, Mircea Man, deputat de Maramureş, crede că ar fi fost necesară o dezbatere publică pe tema acestei Ordonanţe. „Se ştie poziţia pe care PDL a avut-o faţă de această Ordonanţă, dar eu spun un lucru şi îmi pare rău că partidul nu a făcut o dezbatere pe această temă. Dacă vezi lista de consilieri, lista care spune prin hotărâre judecătorească că un partid are patru consilieri şi dacă pleacă unul, vine celălalt de pe listă. Lor li se potrivesc doar cei care pot să plece de la PSD la PNL şi invers, că au listă comună. Acolo se poate întâmpla aceasta, dar ce susţine Dragnea că se poate de la orice partid şi orice consilier este culmea. Asta înseamnă că se răstoarnă alegerile locale, din data alegerilor. Sigur, această Ordonanţă produce efecte, însă aşa cum au spus domnii Iohannis şi Blaga, mulţi primari şi consilieri judeţeni şi locali trebuie să se gândească foarte bine când pleacă, dacă nu vor fi efecte împotriva lor.
Chestia asta durează 45 de zile, ce se întâmplă după?
Îi înregistrează PSD-ul şi după aia îi şantajează?
Legat de votul în Parlament nu se poate spune că este surprinzător şi nu majoritatea noastră este cea care l-a determinat. De la ei, inclusiv din interior, ori nu au fost prezenţi, ori nu au votat. Nu vorbim de foarte buna organizare a opoziţiei, ci de faptul că ei nu au avut majoritate. Se va merge la Senat şi nu ştiu care va fi rezultatul. Cert este că mai sunt două săptămâni de plen, după care se intră în campania electorală, cele 45 de zile trec, după care vom vedea ce se întâmplă. Tocmai de aceea ar trebui ca primarii şi consilierii să se întrebe ce se va întâmpla după cele 45 de zile.
Aici la noi nu au fost multe plecări, în ceea ce ne priveşte. Vreo doi primari mă aştept să plece, nu le dau numele, doi-trei consilieri locali care nu au existat. Nu înţeleg ce se întâmplă cu colegii de la PNL. Au fost câteva plecări de marcă, dacă se confirmă, vor trebui evaluate şi după lansarea candidatului nostru va trebui să avem o discuţie în cadrul ACL Maramureş”, a spus Mircea Man.
La rândul său, Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş, crede că Ordonanţa era necesară.„Am văzut în Camera Deputaţilor, din păcate, o disfuncţionalitate a coaliţiei de guvernare. Au fost şapte voturi care au lipsit pentru ca în prima Cameră, care nu este decizională, Ordonanţa să fi trecut. Sigur, nu se schimbă datele problemei.
Camera decizională este Senatul. În maxim două săptămâni această Ordonanţă va fi discutată acolo şi sunt convins că mobilizarea va fi mult mai mare, iar seriozitatea senatorilor cred că va fi ceva mai ridicată, dar până la acel moment Ordonanţa produce efecte. În acest moment are putere de lege şi toate mişcările făcute, din punct de vedere al aleşilor locali, sunt absolut valabile şi au girul acestei Ordonanţe.
Legat de părerile lui Mircea Man?Mircea Man este un mecanic agricol de renume al judeţului Maramureş şi chestiunile legislative îl depăşesc cu mult. Ar trebui să citească mult mai bine legile şi să lase ipocrizia deoparte. În 2006, PDL a crescut artificial prin absorbţia a 14 primari PSD, în Maramureş şi Bota are două capete. Atunci i-a plăcut, a râs şi s-a simţit bine, iar acum nu ar trebui să vorbească despre lucruri pe care el personal le-a făcut în 2006. În concluzie, nu există nicio problemă şi nu va exista nicio problemă pentru aleşii locali”, a spus Zetea.