Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O ședință de Consiliul Local Baia Mare de pomină
O ședință tensionată în Consiliul Local Baia Mare a avut loc în urmă cu mai multe zile. Miza: funcția de vicepreședinte cu atribuții de primar. Conform legislației actuale, această funcție apare atunci când primarul ales nu poate sau nu este pe fotoliul de conducător al municipiului. Situație în care ne aflăm acum, în urma evenimentelor care au făcut înconjurul lumii. La începerea mandatului actual, s-a decis ca primul ce poate îndeplini această funcție interimară să fie viceprimarul Doru Dăncuș. Și așa au trecut trei ani. După plecarea lui Cătălin Cherecheș, a fost obligatoriu ca Dăncuș și își exercite calitatea de viceprimar cu atribuțiuni de primar.
Și a început, dar unii dintre consilieri nu au fost de acord. Ei au depus un proiect de hotărâre prin care Doru Dăncuș era înlocuit cu viceprimarul maghiar Pap Istvan. Proiectul a fost depus de consilierii Bogdan Gavra și Bogdan Hodorogea.
Pe fondul problemelor apărute de plecarea lui Cherecheș, a fost convocată o ședință extraordinară a CL Baia Mare. Au venit 15 consilieri, dintre cei 23 câți sunt în Consiliul Local. Pentru ca proiectul de hotărâre să treacă, ar fi fost nevoie de 12 voturi ale consilierilor prezenți.
Dăncuș a prezidat ședința și, pentru prima dată după mult timp, presa băimăreană, dar și cea națională, a aluat loc în sala de ședințe a CL.
Dăncuș a vorbit primul. El a făcut câteva precizări cu privire la situația lui în disputa cu conducerea PNȚCD.
„Așa cum se poate vedea, nu sunt probleme penale pentru mine!”, a spus, printre altele, Doru Dăncuș.
„Am avut o săptămână plină, o săptămână foarte agitată în urbea noastră. Am spus că nu mă cramponez de acest scaun şi, dacă majoritatea Consiliului Local va hotărî să îmi retragă aceste atribuții de primar interimar, pe care le-am primit în baza hotărârii 418/2020, nu voi opune nici cea mai mică rezistență şi mă voi supune votului. Împreună cu colegii mei din Coaliţia pentru Maramureş, care formează cel mai numeros grup politic din CL, o să încercăm să găsim cele mai bune soluții de a contribui cu idei, cu inițiative, proiecte la bunul mers al municipiului Baia Mare”, a mai spus Dăncuș.
A urmat la microfon Bogdan Hodorogea, un consilier local din partea USR, dar cu simpatii pentru AUR. El este controversat prin mai multe acțiuni legate de problematica imobiliară a municipiului. Dincolo de acest bârfe, Hodorogea este un tip care râde mai tot timpul. Nu știm dacă ar fi o calitate, dar cu siguranță este un aspect, uneori enervant.
,,Consider că domnul Dăncuş a avut, în acești trei ani, timp să-şi demonstreze capacitățile administrative. Să nu uităm faptul că orașul Baia Mare este într-o situație financiară limită. Avem datorii de 60-80 de milioane lei. Încă nu știe nimeni câte datorii curente avem la ora actuală. Anul acesta, s-au pierdut sume record între 200 şi 300 de milioane lei, inclusiv fonduri europene pe acest exercițiu. Faptul că majoritatea produsă de domnul Cătălin şi domnul Dăncuş au adus orașul în situația asta fără să fie vorba strict de politică, doar de administrație publică locală, eu cred că domnul Dăncuş trebuie să facă un pas în spate”, a spus printre altele, Hodorogea. A vorbit și consilierul UDMR, Pinter Istvan, colegul lui Pap. Mai voalat, acesta a spus că ei, UDMR, sunt pregătiți pentru a prelua atribuțiile de primar interimar. Și atunci a început scandalul.
În sala de ședințe a venit jurnalistul Radu Țolaș. Acesta a început să îi reproșeze lui Pap că vrea un mandat care nu i se potrivește. Jurnalistul băimărean a devenit vehement și a început să îi spună viceprimarului maghiar tot felul de chestii, probabil adevărate, având în vedere vehemența lui Țolaș. Cei doi aleși maghiari au devenit nervoși și au cerut drept la replică. Au negat acuzațiile lui Țolaș și au cerut continuarea ședinței. Dar era haos în sală. Toți vorbeau și nimeni nu asculta. A luat cuvântul, la un moment dat, consilierul liberal Mircea Cirț. Acesta a cerut președintelui de ședință să îi ceară lui Țolaș să părăsească sala. Și mai mare haos.
Până la urmă, Radu Țolaș a spus că părăsește această ședință. Desigur, televiziunile naționale prezente au înregistrat tot. Un alt scandal, aceeași Baia Mare. Au mai luat cuvântul câțiva consilieri, după care s-a trecut la vot. Votul a fost secret, iar numărarea voturilor s-a făcut acolo, în fața consilierilor prezenți la ședință. După cum se știe, pentru schimbarea lui Dăncuș au votat 10 consilieri. Un număr insuficient pentru schimbare. Și așa Doru Dăncuș a rămas viceprimar cu atribuțiuni de primar până la alegerile de anul viitor.
Pe de altă parte, consilierii pot depune un alt proiect pentru schimbare. Ceea ce se va întâmpla în perioada următoare, conform unor surse din CL.
Ședința tensionată de CL a fost urmată de o conferință de presă susținută de Dăncuș. El a fost flancat de cinci consilieri locali, membri ai Coaliției pentru Maramureș din care face parte și Doru Dăncuș, consilieri care nu au participat la ședința de CL. În conferința de presă, s-au dat asigurări că situația este sub control, că activitatea în Primărie nu este blocată, că se merge înainte. Aproape un discurs electoral.
Dincolo de aceste dispute politico-administrative, rămâne o problemă gravă. Unii consilieri afirmă că orașul este blocat de datorii imense, alții, în speță Doru Dăncuș, afirmă că Baia Mare are un grad de îndatorare de doar 7%. Sperăm ca, în scurt timp, să aflăm noi, băimărenii, care este adevărul.