• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Octombrie , 2016

O săptămână în ţara lui Mahatma Gandhi

Am fost şapte zile în ţara lui Mahatma Gandhi. O săptămână petrecută în India e greu de descris în cuvinte puţine, dar e greu de descris şi în cuvinte multe, pentru că acolo e o altă lume. O lume în care se mai păstrează încă împărţirea pe caste, o lume care foloseşte aproximativ două mii de limbi şi dialecte, o lume în care orice religie este la ea acasă, o lume a bogăţiei fără măsură, dar şi a sărăciei inimaginabile, o lume dominată mai mult de spiritual decât de material, o lume în care a fost ridicată cea mai scumpă locuinţă din lume, dar şi o lume în care oamenii se nasc, trăiesc toată viaţa şi apoi mor pe stradă.

 

 

Am văzut puţin din India, o ţară imensă, considerată un subcontinent. Mai exact, m-am preumblat prin ceea ce agenţiile de turism numesc „Triunghiul de  Aur” al Indiei: New Delhi, Jaipur şi  Agra.

 

New Delhi este o aglomerare urbană incredibilă, un oraş care depăşeşte cu puţin populaţia României, un amestec de rase, de credinţe şi de stiluri arhitectonice unic în lume. Dacă Roma este oraşul ridicat pe şapte coline, Delhi este oraşul ridicat pe şapte oraşe, fiecare dintre acestea reprezentând, la vremea sa, capitala unui imperiu al peninsulei indiene. Cel mai nou oraş dintre cele care compun actualul Delhi, în mod firesc cel mai modern, a fost ridicat de către regele George al V-lea, în vreme ce partea veche a oraşului, aşa-numitul Old Delhi, amplasat în mijlocul megalopolisului de astăzi, a fost cândva capitală a Imperiului Marilor Moguli, după ce Shah Jehan s-a hotărât să mute aici centrul statului, de la Agra.

 

Pentru cel care ajunge pentru prima oară în India, capitala se dezvăluie treptat ca un oraş al paradoxurilor, un fel de imens bazar al istoriei în care poţi găsi orice şi în care, chiar dacă nu vrei, descoperi multe.

Aici se află cea mai mare moschee din India, Jama Masjid, cel mai impresionant fort şi reşedinţă a împăraţilor moguli, aşa-numitul Fort Roşu, cel mai înalt minaret de cărămidă din lume, Qutub Minar, moscheea Quwwat-ul-Islam, ridicată din piesele demontate a 27 de temple jainiste existente anterior în locaţia respectivă, mormântul de marmură neagră, Raj Ghat, ridicat în memoria lui Mahatma Gandhi, cea mai impresionantă casă de cult sikh, Bangla Sahib Gurudwara, uşor identificabilă graţie cupolei sale aurite, mormântul lui Humayum, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură persană, Templu Lotus, o minune a arhitecturii moderne, având un stil avangardist, şi reprezentând cel mai mare templu bahai din lume, şi inegalabilul Swaminarayan Akshardham, fascinantul complex hindus finalizat în urmă cu un deceniu, o imensă dantelărie în piatră roz şi marmură albă ale cărei decoraţii au fost realizate în întregime de mână.

Alături de aceste atracţii turistice, capitala politică şi administrativă a Indiei are însă şi clădiri ce par nelocuibile, cu toate că sunt locuite, milioane de motociclete ce funcţionau şi în al doilea război mondial, alte milioane de automobile, multe dintre acestea având o vârstă respectabilă, scutere, autobuze pe care le-ar refuza multe cimitire pentru maşini, nenumărate ricşe, biciclete, animale plimbându-se libere pe străzi şi prin parcuri (câini, maimuţe, vaci şi porci) şi, mai presus de toate, o incredibilă viermuială umană, aproape imposibil de descris.

 

În apropiere de Jaipur se află Fortul Amber, fostă reşedinţă regală, sediu administrativ şi bastion militar, o excepţională construcţie rajastană din gresie şi marmură, care îmbină stilurile hindus şi mogul, în care am pătruns pe spatele unui elefant, mare iubitor de banane.

În Jaipur se află Palatul Vânturilor,

Muzeul Palatului şi renumitul Jantar Mantar, uimitorul observator astronomic ridicat de indieni în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. La Fatehpur Sikri se află oraşul imperial ridicat de marele Akbar (un fel de Alexandru cel Mare al Indiei), o capodoperă a arhitecturii mondiale, o reşedinţă imperială care a fost abandonată după doar patrusprezece ani de locuire, probabil din cauza dificultăţilor legate de aprovizionarea sa cu apă.

Fatehpur Sikri este un veritabil imens labirint realizat din piatră roşie, în stilurile arhitecturale persan, hindus şi islamic, cu numeroase curţi interioare, palate pentru soţiile şi cele cinci mii de concubine ale împăratului, săli pentru audienţe publice şi private, mormântul sfântului sufist Salim Chrishti, culoare străjuite de coloane sculptate, camere pentru rugăciune şi numeroase alte construcţii. 

 

La Agra se află fortul cu acelaşi nume, un adevărat oraş imperial înconjurat de ziduri impunătoare.

Fortul Agra este cel mai important fort din întreaga Indie; aici şi-au avut reşedinţa marii moguli Babar, Humayum, Akbar, Jehangir, Shah Jehan şi Aurangzeb, iar mai târziu viceregii Indiei. Şi aici se regăseşte îmbinarea dintre stilurile arhitectonice specifice hinduismului şi islamului. Peste râul Jamuna se află minunea numită Taj Mahal, mormântul ridicat de Shaj Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, cel mai faimos şi vizitat obiectiv turistic al Indiei, despre care s-a spus că „nu este un monument de aur, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.

 

Despre toate acestea şi multe altele urmează o poveste în serial cu arome orientale în viitoarele numere ale GAZETEI de Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.