Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„O să fim obligaţi să muncim în echipă pentru Maramureş”
Reporter: O scurtă analiză a acestor alegeri?
Istvan Boniş: În campania electorală toată lumea promite, dar foarte mulţi nu ştiu ce promit. Pentru că trebuie să ai o experienţă, sau dacă nu ai experienţă, trebuie măcar să citeşti Regulamentul Camerei Deputaţilor, să vezi ce posibilităţi are parlamentarul să ajute comunitatea din această postură. Mulţi au făcut promisiuni de parcă erau în campanie pentru primărie. Au promis trotuare, canalizări etc. Dar dacă un parlamentar doreşte să ajute comunitatea, atunci are prilejul de a depune un amendament sau o modificare la Bugetul de stat. Dacă găseşte sursa de unde să scoată banii şi dacă obţine aprobarea, dacă are o motivaţie bună, atunci poate să obţină votul celor două camere. După cum văd eu lucrurile, o să fim obligaţi să muncim în echipă pentru Maramureş. Cât priveşte această campanie, pot să spun că am fost total împotriva acestei legi electorale.
Eu am fost împotrivă din 2007, când s-au purtat primele discuţii. Colegii nu au fost de acord cu mine, pentru că votul uninominal era cu mesaj către populaţie că alegătorul poate să intervină la alegerea candidaţilor. Eu am spus că sunt de acord cu listă preferenţială sau cu listă deschisă. Adică, partidele să pună 7 candidaţi în 7 colegii şi cei de la Borşa, Seini sau Baia Sprie să poată pune ştampila de vot preferenţial pe candidatul pe care-l doreşte din cei 7. Şi atunci se adună voturile din tot judeţul, şi, cine a primit cele mai multe voturi, ăla să fie pe primul loc. Dar, din păcate, populaţia nu a stabilit, ci a primit un deputat de cartier pe care trebuia să-l voteze şi dacă vroia, şi dacă nu. Aşa s-a ajuns în situaţii că omul a fost de acord cu programul unui partid, dar nu i-a plăcut candidatul sau invers.
Rep: Pentru mandatul acesta, ce priorităţi aveţi?
I.B.: Eu am mai fost parlamentar un mandat şi cred că am câştigat experienţa pentru a continua poate şi mai bine ceea ce am făcut în 2004 – 2008. Eu aş dori să lucrez în Comisia pentru Sănătate, mai ales că din aprilie intră în dezbatere Legea Sănătăţii, că am nişte propuneri. Mi-aş dori foarte mult să avem un sistem sanitar în ţară şi mai ales în Maramureş şi Baia Mare, unde să le putem oferi bolnavilor servicii medicale de calitate şi să se simtă bine şi medicii, cu o remuneraţie mai mare. Am nişte propuneri în acest sens, dar pentru asta trebuie discutat şi în Comisia de Buget-Finanţe. De asemenea, dacă voi avea colegi din Maramureş care vor fi în Comisia de Buget, atunci noi putem conlucra. Dacă nu, voi colabora cu colegii mei de la UDMR care sunt în aceste comisii. Dar eu sunt convins, după ce elan am văzut şi la ceilalţi candidaţi, că dacă este vorba de Maramureş, vom avea o colaborare bună.
Eu mi-aş dori să avem mai multe întâlniri cu domnul prefect şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, să vorbim despre problemele din Maramureş şi să vedem exact ce putem face pentru asta în Parlament. Ştiu că s-au lăudat, dar tebuie şi pus în practică. Dar, după cum îl cunosc pe domnul prefect de când eram parlamentar, ştiu că este un om serios, care, dacă spune ceva, îşi respectă cuvântul.
Rep: Şi credeţi că parlamentarii de acum vor putea sta la masa discuţiilor ca să susţină proiectele judeţului?
I.B.: Aici au un rol important domnul prefect şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi primarul Băii Mari. Pentru că trebuie să stăm jos, să lucrăm în echipă. Pentru că ştiţi cum e în Parlament: dacă este un amendament sau iniţiativă ce ne vizează judeţul, atunci trebuie să primească mai multe voturi pentru decât împotrivă. Şi atunci, colegii noi au obligaţia să-i convingă pe colegii din partidele lor să voteze iniţiativa respectivă. Iar dacă suntem mulţi, avem nevoie unii de ceilalţi pentru a obţine voturile pentru Maramureş. Eu pot să-i conving pe cei de la UDMR, domnul Călin Matei pe cei de la PSD etc. Iar munca în echipă va aduce mai multe rezultate pentru Maramureş decât munca individuală.
Rep: Despre divizarea electoratului maghiar şi efectele pe termen lung?
I.B.: Eu nu sunt de acord cu divizarea, pentru că trebuie să avem o comunitate unită, care să înţeleagă situaţia şi ce important este să fim reprezentaţi în Parlamentul României. Iar dacă ne divizăm, înseamnă că cei care au fost puternici îşi pierd forţa. Şi acum avem un exemplu concret. S-a votat acum la nivel naţional pentru Senat, mai mult pentru Partidul Popular Maghiar, şi din această cauză nu a intrat un senator UDMR undeva. Mai concret, domnul Frunda nu a mai intrat în Parlament. Şi vorbim despre un om pe care-l cunoaşte toată ţara că este un om corect şi serios, cu experienţă. A fost un duş rece acest exemplu de divizare şi cred că pe termen lung se vor repara lucrurile. Că trebuie să discutăm. Avem şi noi problemele specifice, aşa că trebuie să rezolvăm în aşa fel, încât să fie bine pentru comunitatea noastră. Dar lucrurile acestea le poate înţelege şi un copil de grădiniţă, că nu este bună divizarea pentru nimeni.
Rep: Este bine să meargă UDMR la guvernare?
I.B.: Uitându-mă la televizor, am văzut personalităţi din diferite partide care nu sunt de acord. Eu spun că UDMR ar trebui să fie la guvernare pentru că noi avem specialişti, şi, până acum, miniştrii noştri care au participat la guvernare au primit numai laude. Nu au fost oameni care nu au ştiut sau nu au vrut să facă prin puterea lor tot ce se poate. Noi avem specialişti pe care să-i trimitem acolo şi care lucrează, zicem noi, destul de bine, dacă nu foarte bine. Şi în afară de asta, în ţară o să fie o atmosferă mai plăcută, din punct de vedere al relaţiilor interetnice.
Populaţia românească, ucraineană, albaneză sau oricare din cele 18 minorităţi trebuie să ştie că noi muncim nu numai pentru problemele noastre. Sigur că problemele noastre sunt foarte importante pentru noi, şi pentru asta toată lumea ar lupta, dar noi muncim pentru ţara noastră, pentru ca ţara noastră să fie mai aproape de Europa, să putem să ne mândrim cu ea.
Deci asta dorim noi, să putem să muncim pentru ţara noastră şi pentru specificitatea şi problemele specifice ale comunităţii maghiare.
„După cum văd eu lucrurile, o să fim obligaţi să muncim în echipă pentru Maramureş. Cât priveşte această campanie, pot să spun că am fost total împotriva acestei legi electorale.
Eu am fost împotrivă din 2007, când s-au purtat primele discuţii. Colegii nu au fost de acord cu mine, pentru că votul uninominal era cu mesaj către populaţie că alegătorul poate să intervină la alegerea candidaţilor. Eu am spus că sunt
de acord cu listă preferenţială sau cu listă deschisă”.
Istvan Boniş, deputat UDMR