• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

O nouă apariţie editorială: Volumul de povestiri „FABRICA DE FERICIRE”, de Anca Goja

O apariţie editorială proaspătă în peisajul literar ardelean o constituie cel de-al doilea volum de povestiri semnat de Anca Goja, „Fabrica de fericire”. Cartea a apărut la prestigioasa Editură Şcoala Ardeleană (Colecţia Şcoala Ardeleană de Proză), din Cluj-Napoca, patronată de poetul Vasile George Dâncu.

 

Volumul „Fabrica de fericire” al Ancăi Goja cuprinde unsprezece povestiri de facturi diferite. Cea care dă titlul cărţii, „Fabrica de fericire”, spune povestea lui Nic, un investitor ciudat, pe care nevoia l-a învăţat să obţină bani din orice, chiar şi exploatând nevoia de fericire a fiecăruia dintre noi. Calea spre fericire o constituie mirosurile, reconstituite în această „fabrică” de miraje, care îndeamnă la visare, la fel ca un drog. „Horoscop” este o poveste despre o altfel de manipulare prin intermediul televiziunii, a cărei victimă este bătrâna Constanţa, cea care deţine în proprietate un teren râvnit de electricianul-astrolog Marcel.

 

Evoluţia surprinzătoare a unei înmormântări, momentele în care decedata, percepută de întregul sat a fi o creştină model, se dovedeşte a fi o femeie care ştie cum să obţină tot ce vrea de la bărbaţi, sunt surprinse în următoarea povestire. Despre frustrările unei tinere a cărei poftă de mâncare e imposibil de înfrânt, despre felul în care societatea o stigmatizează şi cel pe care îl iubeşte o transformă într-o criminală, puteţi citi în povestirea „Mărturisire”. „O zi de vacanţă” arată cum o simplă călătorie cu autobuzul într-un oraş vecin se poate transforma într-o experienţă limită şi cum, în final, aceasta poate deveni un nou început.

„Selfie” e o poveste despre aparenţe şi prejudecăţi, cu un final surprinzător. Viaţa e o continuă aşteptare a fericirii, iar în unele cazuri, fericirea e reprezentată de un bărbat. Dar dacă acesta e căsătorit, va fi în stare personajul nostru feminin din „Viaţa e o aşteptare ” să provoace destinul?

 

În „Oaspeţi de seamă” citim despre vizita într-o comună maramureşeană a ministrului agriculturii şi a suitei lui, eveniment care răvăşeşte întreaga comunitate. Dar, în final, ţăranii constată că demnitarii sunt şi ei oameni, cu sensibilităţi şi slăbiciuni.

 

„Primăvară” şi „Satul cultural” sunt două texte pline de umor despre un poet care debutează la bătrâneţe, respectiv despre prostituţia la sat, ca activitate profitabilă a unui ansamblu folcloric. Cea din urmă povestire, „Pe urmele Albei ca Zăpada”, este textul cel mai lung al cărţii, care vorbeşte despre experienţa ca medic de ţară a lui Alexandru Bancoş, marcată de obsesia acestuia pentru o frumoasă tânără pe care nu a reuşit să o salveze de la moarte.

 

„Fabrica de fericire este o pătrundere în lumea de alături. Un mod de a vedea realitatea prin lupa unui autor care îşi simpatizează personajele fără excepţie şi le priveşte în primul rînd ca oameni. Dar există şi o a doua privire. Anca Goja are un reflex de moralist pe care îl ţine în frâu, dar ale cărui inflexiuni răzbat permanent la suprafaţa textului. Autoarea nu încearcă să cosmetizeze sau să denatureze lumea pe care o construieşte ca pe o oglindă a realităţii, dar are în mod vizibil plăcerea de a oferi imbolduri.”

Victor Cubleşan

 

 „În acest volum de povestiri, Anca Goja se mişcă cu degajare pe linia subţire, aproape invizibilă, de demarcare dintre reportaj şi proză, reuşind să ofere cititorilor, în cele din urmă, un produs literar meritoriu. Atentă la ceea ce numim realitatea imediată, autoarea dă dovadă de un sprinten simţ al observaţiei, o degajată creionare a personajelor, o discretă doză de umor şi o bună stăpânire a artei dialogului. Anca Goja se arată a fi o autoare care merită atenţia şi încrederea iubitorilor de proză.”

Radu Ţuculescu

 

„Personajele Ancăi Goja se zdrobesc – trup şi suflet – de frontiera transparentă ce separă iluziile de real. În acea zonă de graniţă ele cad, rând pe rând, victime tăcute traficului cu produse ale diferitelor fabrici de fericire. Nepărtinitoare, autoarea le vămuieşte inocenţele şi cruzimile, iar în notaţiile ei de arhivar scrupulos şi sensibil la nuanţe se acumulează, pagină după pagină, drame mocnite şi destine pe care momentele de revoltă nu le pot salva de la strivire.”

Crina Bud

 

 

CV Anca Goja

 

Născută la 3 octombrie 1978 în Baia Mare, Anca Goja a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, specializarea Jurnalistică (2001). Este secretara Cancelariei în cadrul Instituţiei Prefectului Maramureş. A publicat cărţile: Convorbiri cu elite, interviuri, Editura Proema, Baia Mare (2011); Un jurnalist prin bibliotecă – lucrare apărută sub egida Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.

Debut literar în revista Familia, cu povestirea „Grădina cu trandafiri”; ulterior, a publicat proză scurtă în revistele Vatra chioreană, Archeus, Verso, Nord Literar, Vatra veche, Familia, Caiete Silvane, Pro Unione, Mişcarea literară, Tribuna. Prezentă cu proză scurtă în volumele: Paşi împreună, antologie literară a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş, alcătuită de Florica Bud şi Augustin Cozmuţa, Editura Gutinul, Baia Mare, 2013; O antologie a prozatorilor maramureşeni, alcătuită de Nicolae Păuna Scheianu, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2014.

Texte semnate de Anca Goja sunt cuprinse în antologiile „Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism”, volum coordonat de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă, Editura Polirom, colecţia Ego-grafii, Iaşi, 2014, Festivalul-Concurs Naţional de Literatură Moştenirea Văcăreştilor – Laureaţi ai ediţiei a XLVII-a, editată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură, Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” şi Societatea Scriitorilor Târgovişteni (2015) şi Cartea copilăriilor, volum coordonat de Dan Lungu şi Amelia Gheorghiţă, Editura Polirom, colecţia Ego-grafii, Iaşi, 2016. În martie 2014 i-a apărut volumul Zăpadă neagră şi alte povestiri, Editura Tracus Arte, Bucureşti. În august 2016 a publicat cel de-al doilea volum de proză scurtă, „Fabrica de fericire”, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca. Este prezentă în volumul Scriitori ai Transilvaniei – Dicţionar critic ilustrat, alcătuit de Irina Petraş, Editura Şcoala Ardeleană şi Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014.

Marele Premiu şi Premiul revistei Nord Literar la Festivalul Naţional de Literatură „Vasile Lucaciu” de la Cicârlău, Maramureş; Premiul II la secţiunea Carte de proză la Festivalul Naţional de Literatură şi Folclor „Armonii de primăvară”, ediţia a XXXVI-a, Vişeu de Sus, cu volumul „Zăpadă neagră şi alte povestiri”. Premiul „Opera Prima pentru consacrarea tinerelor talente în proză”, oferit de Fundaţia „Dorel Cherecheş”. Premiul pentru proză al Taberei Naţionale de Literatură şi Arte Plastice „Archeus”, ediţia a X-a şi ediţia a XI-a, Ocoliş, Maramureş.

Premiul pentru proză, pentru volumul „Zăpadă neagră şi alte povestiri”, la concursul „Cărţile Anului”, Baia Mare. Premiul „Mircea Horia Simionescu”, la Concursul Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”, ediţia a XLVII-a, Târgovişte.

În perioada iunie-iulie 2015 a frecventat Atelierul online de scriere creativă condus de Florin Iaru, iar între septembrie şi noiembrie 2015, ianuarie-februarie 2016 a fost cursantă la „Creative Writing Sundays”, ateliere organizate de „Revista de Povestiri”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.