• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

O monografie ca „o lumină generoasă”

De curând a apărut la Editura Ethnologica monografia Centrul ceramic Baia Mare, semnată de Janeta Ciocan. Cunoscută în lumea muzeografilor, muzeologilor, etnografilor, etnologilor şi cercetătorilor, doamna Janeta Ciocan a publicat numeroase articole în reviste de specialitate, alte două volume personale şi câteva colective. 

 
 

Primul capitol al monografiei este dedicat istoriei centrului ceramic Baia Mare, trecându-se în revistă primele menţiuni ale breslei olarilor băimăreni (a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cu toate că este foarte probabil ca un centru ceramic să fi existat aici încă din secolul al XV-lea), statutul breslei olarilor care se referea la relaţiile dintre meşteri sau dintre aceştia şi calfe sau ucenici, categoriile funcţionale realizate de olari şi modul de valorizare a produselor, schimbările intervenite în statutul breslei olarilor de-a lungul timpului, descrieri ale sigiliilor breslei olarilor şi informaţii legate de tehnicile folosite de olari pentru realizarea vaselor şi ornamentelor acestora.

 

Cel de-al doilea capitol tratează caracteristicile ceramicii băimărene de-a lungul timpului. Sunt analizate materiile prime folosite de olari, tehnicile de producţie şi ornamentare şi sistemele de ardere. Aflăm din acest capitol despre calitatea foarte bună a lutului din zonă, despre cum era acesta preparat, cum se obţinea angoba şi smalţul vaselor, care erau cele mai uzitate tehnici de ornamentare (impresiunea cu degetul, incizia, pictarea cu cornul, pictarea cu pensula, pictarea cu potlogul, ornamentarea prin stropire, lustruirea cu piatra, decorul realizat prin presare sau traforare. De asemenea, sunt descrise cuptoarele şi roţile olarilor, ca şi complicatele proceduri de ardere a ceramicii.

 

Categoriile funcţionale, forma, ornamentele şi culoarea vaselor produce în centrul ceramic Baia Mare sunt analizate în cel de-al treilea capitol al monografiei. Este vorba despre vase emblematice, ceramică folosită în construcţii (olane, cărămizi, cahle), ceramică de uz şi ornamentată (cratiţe, ulcioare, blide, farfurii, cana pentru apă, cana pentru vin, zaharniţe, călimări, bibelouri), ceramică destinată practicării unor meserii (opaiţe, vase pentru probe de minereu, vase pentru farmacii) şi ceramică destinată uzului personal (pipe, ploşti, jucării). În fine, ultimul capitol tratează ceramica din Baia Mare în cea de a doua jumătate a secolului al XX-lea, principalele ateliere ale ceramiştilor, activitatea şi premiile obţinute de aceştia. Lucrarea este încheiată de concluziile autoarei şi de o bibliografie consistentă. Mai trebuie spus că textul este însoţit de numeroase planşe şi fotografii explicative.

În Cuvântul înainte, prof.univ.dr.Ioan Godea afirma următoarele: „Este atât de bine scrisă această carte, atât de frumos ilustrată prin imagini antologice, încât va fi o încântare pentru cititorul avizat ca şi pentru marele public să o parcurgă pagină după pagină.

În lumea noastră cea globalizată, grăbită şi adesea cumplit de superficială, cartea Janetei Ciocan parcă vine ca o lumină generoasă spre reliefarea unor realizări cu sigure temelii din trecut, cu învăţămintele şi sugestiile de viitor dacă vrem cu adevărat să ne ferim de „taraba kicistă” ce vrea să ne sufoce. Cu certitudine, stimaţi cititori, paginile ce urmează ne vor încânta, aducând autoarei un car de mulţumiri pentru trudă, tenacitate, putere de selecţie şi de punere în operă a unor mărturii de suflet.”

 
 

„În lumea noastră cea globalizată, grăbită şi adesea cumplit de superficială, cartea Janetei Ciocan parcă vine ca o lumină generoasă spre reliefarea unor realizări cu sigure temelii din trecut, cu învăţămintele şi sugestiile de viitor, dacă vrem cu adevărat să ne ferim de «taraba kicistă» ce vrea să ne sufoce”.

 

Prof.univ.dr.Ioan Godea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.