• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

O lună plină de activităţi pentru echipa AIST

Luna iulie a fost una plină pentru echipa American International School of Transylvania. Colegii noștri de peste hotare, veniți pentru o perioadă de două luni în Baia Mare, au desfășurat activități de educație nonformală în cadrul comunității din Tăuții Măgherăuș, pentru aproximativ 250 de copii.

Evenimentul face parte din calendarul de activități desfăşurate de către echipa noastră şi colegii noştri internaţionali în cadrul proiectului „Let’s Celebrate the European He­ritage!”, un Serviciu Euro­pean de Vo­lun­tariat, implementat de către Aso­ciaţia American International School of Transylvania, finanțat prin Progra­mul Erasmus+ al Uniunii Eu­ropene, cu spriji­nul companiei UAC Europe.
Deși ne așteptam să fim primiți cu căldură în comunitate, realitatea a întrecut așteptă­rile, iar voluntarii au rămas plăcut impre­sionați de deschiderea, căldura și bucuria cu care au fost întâmpinate activitățile propuse de ei, atât de copii cât și de adulții care i-au însoțit uneori. Tinerii veniţi din 6 ţări europene vor pleca acasă purtând în minte şi suflet spiritul deschis şi primitor al oamenilor care trăiesc în România, iar locuitorii din Tăuţii Măgherăuş au o contribuţie majoră în acest sens.
Ca o dovadă de necontestat a spiri­tului primitor cu care au fost întâmpinați, în a doua zi de activități în Bușag, primii copii care au sosit la Căminul Cultural din loca­li­tate nu au venit cu mâna goală, ci au adus o tavă mare de brânzoaice proaspăt scoase de bunica lor din cuptor. Au fost delicioase și primite cu mult entuziasm :) Dărnicia oamenilor a fost o surpriză plăcută pentru voluntarii noştri internaţionali.
Nici comunitatea din Bozânta nu s-a lăsat mai prejos. Localnicii ne-au tratat cu mere proaspăt culese, delicioase și răcoritoare. Părintele Pop a dăruit fiecărui voluntar un borcan de miere din producția proprie, cadou neaşteptat care i-a făcut pe tineri să conştientizeze aprecierea comunităţii pentru serviciul lor de voluntariat, indiferent de culoarea pielii lor, a religiei sau a naţionalităţii care-i definesc.
În toate localitățile în care am avut activități cu voluntarii, copiii au fost mai mult decât dornici să participe. Chiar dacă timpul a fost scurt, unii au legat prietenii cu voluntarii şi au făcut chiar kilometri în plus pentru a-i mai întâlni încă o dată.
Activităţile de educaţie non-formală şi-au atins scopul, iar tinerii europeni le-au pus copiilor la încercare cu­noştinţele de limbă engleză, demonstrând practic utilitatea de a comunica dincolo de limba maternă a fiecăruia.
Copiii din Bozânta, entuziasmați de prezența voluntarilor, s-au străduit să-i învețe dansuri tradiționale, iar câțiva dintre voluntari au făcut față cu brio acestei provocări inedite. Drept răspuns, și voluntarii AIST au încercat să le transmită copiilor valorile proprii țărilor din care pro­vin, învățându-i în același timp câte ceva despre unicitatea și diversitatea Europei.
Un mare succes au avut în rândul copiilor activitățile care au presupus mișcare. Plini de entuziasm, copii și voluntari deopotrivă s-au distrat jucându-se Rațele și Vânătorii, Pi­­rații sau pur şi simplu Fotbal - Suprapunerea activităţilor cu pe­rioada Campionatului Mondial de Fotbal a adus un plus de mândrie naţională pentru voluntari şi i-a făcut pe copii mai conştienţi de faptul că în spatele jucătorilor pe care ei îi admiră la televizor sunt fani care se bucură pentru succesul echipei ţării lor indiferent unde
s-ar afla într-un moment dat. O altă mare plăcere a copiilor a fost să fie pictați pe față de către talentații noștri colegi. Fiecare zi a adus activități inedite, pline de veselie.

Mulțumim comunității pentru primirea călduroasă, pentru parti­cipare şi pentru darurile oferite din tot sufletul. După începerea anului şcolar vom continua parteneriatul cu şcoala, autorităţile locale şi UAC Europe, pentru a sprijini potenţialul extraordinar pe care copiii din zonă îl au şi a le oferi oportunităţi de învăţare care să-i ajute în viaţă. Doar investind în educaţie putem spera într-un viitor mai bun pentru întreaga comunitate.

Echipa AIST,
Poarta deschisă spre lume!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.