Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O expoziţie ce reprezintă o reacţie la Efectul Fluturelui
La Galeria de Artă din Baia Mare, marţea trecută, a fost vernisată expoziţia Efectul Fluturelui, semnată de pictorul băimărean Valentin Itu. Vernisajul a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Artistului Plastic Băimărean, sărbătorită ca în fiecare an în data de 5 mai, şi a adunat zeci de iubitori de artă.
Expoziţia Efectul Fluturelui cuprinde şaptesprezece lucrări realizate de Valentin Itu în perioada 2008-2015, organizate în trei cicluri: Efectul Fluturelui, Câmp de unde şi Realism magic.
Ciclul Efectul Fluturelui este lucrat sub influenţa principiului filozofic cuprins în Teoria Haosului, care susţine că o forţă infim de mică, în anumite împrejurări şi condiţii, poate crea un accident, poate genera o avalanşă de forţe uriaşe într-un alt loc. Acest principiu a stat la baza încercării artistului de a crea, pornind tot de la ceva efemer, o forţă artistică într-un spaţiu vizual concret. „Sper ca efectul lucrărilor mele asupra privitorului să declanşeze un proces invers enunţului Efectului Fluturelui, respectiv energiile negative ale privitorului să fie atenuate în contact cu lucrările mele şi reduse la o forţă infim de mică”, a declarat Valentin Itu.
În aceeaşi zonă se găseşte şi impulsul care a generat Câmpul de unde. În fizică, teoria corzilor susţine că cea mai mică particulă din care este constituit universul este o coardă de energie care vibrează. În viziunea lui Valentin Itu, această coardă de energie s-a închis, formând o undă, mai multe astfel de unde ducând la formarea unui câmp vibrant. Realismul magic defineşte, în concepţia artistului, spaţiul în care au loc aceste fenomene.
Formele lucrărilor sunt atipice, majoritatea acestora fiind realizate din mai multe module, menite să susţină mesajul ideii care a generat expoziţia. Toate lucrările sunt realizate în ulei pe pânză.
Suprafaţa picturală se adresează, după cum susţine Valentin Itu, nu doar simţului vizual, ci şi celui tactil, în aşa fel încât mesajul transmis să devină mai intens. Culorile sunt proaspete şi aproape primare, amestecul acestora realizându-se la nivelul retinei, creând astfel un efect de armonie pentru privitor, atât de aproape, cât şi de la distanţă.
„Este un discurs artistic de tip raţionalist, ceea ce întâlnim mai rar. Este un discurs artistic de tip conceptualist, dar nu în tradiţia conceptualistă artistică filosofică pentru că vine dinspre un inginer. Vine dinspre o persoană extrem de dedicată artei şi culturii, o persoană care are rara capacitate de a gândi în paralel cu simţirea, într-o îngemănare care, iată, produce lucruri spectaculoase”
- dr.Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», curatorul expoziţiei
Expoziţia este deschisă publicului iubitor de artă până în data de 18 mai a.c. În viitorul apropiat, lucrările vor fi expuse şi în alte oraşe din ţară şi străinătate, având ca prime destinaţii Cluj-Napoca şi Londra.
Valentin Itu s-a născut la 1 mai 1955, în localitatea Ciubanca, judeţul Cluj. A absolvit trei facultăţi, de fiecare dată cu notă maximă şi în postura de şef de promoţie: subingineri (1983), electronică (1998) şi arte plastice şi decorative - specializarea pictură (2004). A participat la 30 de expoziţii colective. Are mai multe lucrări în colecţii publice şi private din România (Baia Mare, Satu Mare, Timişoara, Cluj, Bucureşti, Zalău şi Dej), Ungaria (Debrecen), Franţa, Luxemburg, Italia, Spania, Olanda, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Germania (Stuttgart) şi Belgia.