Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
O companie listată la bursa londoneză „sapă” după aurul maramureşean!
O ştire bombă care ar putea redinamita mineritul maramureşean a făcut turul presei englezeşti: Vast Resources PLC, companie de resurse şi dezvoltare, listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a anunţat că doreşte să-şi extindă investiţiile în România, după ce a „pompat” deja 4 milioane de dolari în mineritul din Suceava şi din zona Băii Mari. Dacă la Suceava englezii anunţau zilele trecute prima puşcare şi începerea producţiei în cariera minieră din Mănăilă şi uzina de flotare din Iacobeni, în Maramureş sunt tot la stadiul de studii, în care ar fi investit deja 1 milion de dolari. Reprezentanţii REMIN recunosc interesul Vast Resources PLC pentru perimetrele miniere din Maramureş, dar spun că există şi alţi pretendenţi la redeschiderea minelor! Preşedintele companiei a declarat, într-un interviu recent, că ar fi putut fi create deja 13.000 de locuri de muncă la Remin!
În 17 august, Vast Resources PLC, o companie de resurse şi dezvoltare listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, anunţa, printr-un comunicat, începerea producţiei în cariera minieră din Mănăila şi uzina de flotare din Iacobeni. Englezii au achiziţionat 50,1% din Societatea Minieră Polimetalică din Mănăila, jud. Suceava, la începutul lunii iulie şi au investit imediat peste 1.000.000 USD pentru plata creditelor, pregătirea în vederea deschiderii carierei prin efectuarea unei descoperte de peste 60 000 mc precum şi reparaţia capitală şi modernizarea facilităţilor de procesare. Mina a ajuns la 107 angajaţi, la care se adaugă echipa de management de la Vast Resources, constând în 20 experţi în domeniul minier.
Scenariul s-ar putea aplica în curând şi în Maramureş. Zilele trecute, presa britanică a vuit de intenţiile companiei de a investi considerabil în mineritul din România, fiind amintită şi zona Baia Mare şi Remin. Presa britanică a arătat că aceasta a investit deja 4 milioane de dolari în „două mine din Suceava şi Baia Mare”, de fapt, este vorba de mina Mănăila şi de nişte studii în cazul Remin, cifrate la circa 1 milion de dolari. Însă, toate articolele presei străine menţionau că britanicii, care au cumpărat în primăvară şi 80% din acţiunile Mineral Mining, aflată în insolvenţă, care cuprinde şi celebra mină de la Băiţa Plai din Bihor, sunt interesaţi să cumpere şi pachetul majoritar de acţiuni de la Remin, companie aflată, de asemenea, în insolvenţă.
Andrew Prelea, preşedinte şi Director Executiv în Vast Resources România, spune: „Suntem foarte mulţumiţi de calitatea expertizei în domeniul minier în România, filosofia societăţii noastre fiind de a folosi manageri locali pentru a conduce şi opera minele noastre de aici”.
România reprezintă un punct important pentru societatea Vast Resources, ca urmare a investiţiilor semnificative pe care le-a făcut aici, precum şi datorită aprecierii potenţialului existent. În anul 2015, Vast Resources a alocat un buget de investiţii de 4.000.000 USD în România, incluzând cheltuieli operative pentru anii 2015-2016 şi existând buget pentru continuarea şi securizarea activităţii din România.
Planurile firmei Vast Resources includ o investiţie viitoare de 1.200.000 USD, începând cu primul trimestru din 2016, în vederea construirii unei flotaţii mobile la exploatarea din mina Mănăila, la care se adaugă aproximativ 2.000.000 USD în modernizarea facilităţilor din mina polimetalică Băiţa Plai. În comunicatul companiei se arată de asemenea că: „Vast Resources este în negocieri de a achiziţiona alte mine cu polimetalice şi nemetalice în regiune, toate acestea făcând parte din planul de extindere în România”.
Andrew Prelea a spus, de asemenea: „Numai redeschiderea acestor două mine va genera peste 8.000.000 USD anual, în taxe şi redevenţe, către statul român, şi acesta este doar începutul contribuţiei potenţiale a activităţilor minelor neferoase, în economia românească. Fără experienţa locală a directorului companiei, Gabriela Dobrota, nimic din acestea nu ar fi fost posibil. Gabriela are peste 32 de ani experienţă în industrie şi mineritul românesc şi este o parte integrantă a succesului nostru.”
Compania Vast Resources are o istorie mai veche în Maramureş, numai că, prin subsidiara sa, African Consolidated Resources Plc. În urmă cu câţiva ani, compania era interesată de preluarea Remin. Reprezentanţii în România erau tot Andrew Prelea şi Gabriela Dobrota, aceasta din urmă a fost director la combinatul chimico-metalurgic Phoenix şi ulterior director la SC Energo-Mineral Baia Mare. În 2013, African Consolidated Resources Plc. a semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere cu compania Remin SA cu privire la evaluarea resurselor din zona noastră.
Ioan Nechita, inginer şef REMIN, spune că: „Ministerul a semnat cu ei un memorandum, au făcut ceva studii, dar nu ştiu cât i-au costat. Asta a fost în 2014. Au făcut ceva studii, dar au rămas la stadiul respectiv, nu s-a mai demarat nimic. Noi vrem să promovăm anumite perimetre pentru redeschidere, dar nu sunt singurii interesaţi, sunt şi alţii interesaţi. Mai sunt anumite companii şi din ţară, şi din afară care şi-au exprimat interesul de a redeschide anumite perimetre, dar deocamdată e problema legislaţiei, că trebuie modificată Legea Minelor ca să permită redeschiderea activităţii. Au fost emise hotărâri de Guvern pentru închidere şi nu există un cadru legislativ care să permită ca perimetrele închise să fie redeschise în momentul de faţă. Se discută problema asta la nivel de Parlament, ca să se modifice legea. Există posibilitatea redeschiderii anumitor perimetre, dar nu ştim deocamdată costurile pe care le-ar implica redeschiderea.
În studiile avute de noi, în 2006-2007, era vorba de Baia Sprie, Cavnic, Turţ, Şuior, având în vedere că am găsit clienţi pentru pirita cu conţinut ridicat de arsen, pe care am vândut-o în 2013. Deci, sunt câteva perimetre miniere care ar putea să fie redeschise. Faptul că o mină e inundată, nu înseamnă că nu se poate redeschide.
Discuţiile sunt la nivel de minister, dar şi noi suntem implicaţi în toată chestiunea aceasta. Pe vremuri, şi Suceava aparţinea de Remin, dar după 90 nu mai aparţine. Nu se ştie dacă se va da la pachet sau nu. Odată e legislaţia care trebuie modificată şi să nu uităm de procedura insolvenţei în care se află Remin şi care e o problemă, ea trebuie respectată, implică mai mulţi creditori, mai mulţi factori de decizie. Dar, până la urmă, unicul acţionar e Statul Român şi creditorul majoritar e tot reprezentatul Statului Român, respectiv AVAS”.
De-a lungul vremii, Remin a avut mai mulţi pretendenţi, mai mult sau mai puţin celebri. Unul dintre aceştia este Glencore (Elveţia), specializată în tranzitul de mărfuri şi minerit, care a fost obligată în această primăvară, de un tribunal din Londra, să plătească OMV Petrom 40 de milioane de dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România. Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internaţional de mărfuri, manager de fonduri de investiţii şi om de afaceri.
Este cunoscut pentru faptul că a fondat Glencore şi pentru că a fost pus inculpat în Statele Unite pentru acuzaţii la nivel federal de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu ţiţei cu Iranul.
În momentul inculpării, Rich se afla în Elveţia şi nu s-a mai întors în SUA. Rich a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.
Un alt pretendent celebru pentru Remin a fost New Mineral Procesing, care oferă servicii financiare şi consultanţă strategică atât pentru Statele Unite ale Americii, cât şi companii internaţionale. Prin intermediul uneia din subsidiarele sale, UGR îşi îndreaptă serviciile înspre domenii precum energia, resursele naturale sau tehnologie, potrivit detaliilor de pe pagina de internet a companiei. Fostul comandant NATO, Wesley Clark, deţine funcţia de Chief Executive Officer la UGR LLC, subsidiară a firmei mamă United Global Resources.
Până la investiţii, însă, ne omoară Legea minelor, care n-a rezolvat încă problema redeschiderii din punct de vedere juridic. Deşi specialiştii au propus demult soluţia: perimetrele în care se consideră că sunt rezerve şi au un potenţial pentru investitori, pe o perioadă limitată, să se scoată de sub influenţa hotărârii de guvern de închidere, rămânând să se facă o conservare până la adjudecarea acestui perimetru către noul investitor.
Într-un interviu acordat zilele trecute Andrew Prelea spunea că legislaţia nu e de fapt niciun impediment în redeschiderea mineritului: „Vorbim de mai multe conflicte din punctul de vedere al companiei, care este o subsidiară a Vast Resources PLC - societate listată pe Bursa din Londra. Am analizat, în 2012, posibilitatea de a intra la Remin Baia Mare. Am cheltuit 1,5 milioane dolari şi am făcut studii şi toate diligenţele necesare pentru a pune pe masa autorităţilor române o ofertă. După care, oficialii români ne-au spus că ei nu cred că African Consolidated Resources are capacitatea să redeschidă minele, chiar dacă noi am venit în proiect cu mai multe bănci internaţionale de investiţii, care au spus că ne pun la dispoziţie fondurile necesare pentru Remin, de îndată ce semnăm contractul. Am fi putut crea 13.000 de locuri de muncă pe toată durata proiectului şi am fi plătit la bugetul de stat taxe de 1,6 miliarde dolari în 15 ani de activitate. Proiectul este şi acum blocat. Autorităţile au dat vina pe legislaţie şi au spus că este nevoie de o nouă lege a minelor. Noi le-am arătat că este posibil să redeschidem minele sub legislaţia insolvenţei, Remin aflându-se în insolvenţă. Autorităţile nu au fost de acord, insistând pe necesitatea adoptării unei noi legi a minelor. Astfel că am început să căutăm şi alte oportunităţi. Aşa am dat peste activele Mineral Mining, companie asociată de mulţi ani cu Băiţa SA - firmă controlată de statul român”.
Altfel spus, Maramureşul a pierdut, din cauza opacităţii sau intereselor conducătorilor, o oportunitate. Rămâne de văzut dacă vor face aceeaşi greşeală, din nou.
„Am fi putut crea 13.000 de locuri de muncă pe toată durata proiectului şi am fi plătit la bugetul de stat taxe de 1,6 miliarde dolari în 15 ani de activitate. Proiectul este şi acum blocat. Autorităţile au dat vina pe legislaţie şi au spus că este nevoie de o nouă lege a minelor. Noi le-am arătat că este posibil să redeschidem minele sub legislaţia insolvenţei, Remin aflându-se în insolvenţă”.
Andrew Prelea, preşedinte şi Director Executiv în Vast Resources România
Comentariile celorlalți
Si acest Prelea seamana mult cu alt investitor cu origini romane, Frank Timis.
Cu „dacă„ si cu „poate” nu se fac afaceri.