• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Mai , 2014

O carte document: Basarabie, libertatea şi progresul vin de peste Prut!

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi GAZETA de Maramureş organizează, în 29 mai, de la ora 13, în sala de conferinţe a bibliotecii, lansarea unei cărţi document: „Basarabie, libertatea şi progresul vin de peste Prut!”, a academicianului Sergiu Ion Chircă.

 
 
 

După ce a fost lansată în mai multe capitale europene, cartea academicianului Sergiu Ion Chircă „Basarabie, libertatea şi progresul vin de peste Prut!”, ajunge şi în Baia Mare. În 29 mai, de la ora 13, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi GAZETA de Maramureş vă invită în sala de conferinţe a bibliotecii la un eveniment cu semnificaţie istorică, deosebit de actual, pe tema fierbinte a viitorului Basarabiei.

Într-o perioadă în care viitorul Basarabiei e disputat şi discutat tot mai mult, iar recent Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis o scrisoare liderilor din Consiliul European prin care a cerut ca data semnării Acordului de asociere, inclusiv a zonei de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător, dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova să fie stabilită pe data de 27 mai 2014, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles. Cartea academicianului Sergiu Ion Chircă este deopotrivă analiza şi concluzia unui specialist, dorinţa unui patriot şi barometrul unei generaţii care nu crede în uitarea trecutului istoric.

 

Născut la 10 octombrie 1934, în Chişinău, judeţul Lăpuşna, doctor în ştiinţe economice, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, Sergiu Chircă este unul dintre cei care a trăit istoria pe viu. Etichetat în 1965 de către autorităţile comuniste drept „antisovietic cu tendinţe naţionaliste“, este ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unde a votat Declaraţia de independenţă şi a lansat, în 1992, propunerea ca Moldova să părăsească zona rublei sovietice şi să adere la leul românesc.

 

Cartea sa „Basarabie, libertatea şi progresul vin de peste Prut!” a fost lansată deja în Chişinău, Bucureşti şi Roma şi a lăsat peste tot aceeaşi impresie: o carte de o valoare inestimabilă, e o carte pentru toţi, precum afirmă autorul, o carte de căpătâi, am zice noi, pentru orice basarabean care doreşte să-şi cunoască istoria pusă la index de către politrucii vremii şi care trebuie să se trezească odată şi odată din coşmarul unei istorii care a făcut geografie. Un antidot perfect împotriva „Alzheimer”-ului istoric. O carte care, citită la timpul potrivit, ar fi schimbat cursul istoriei. Dar, poate că niciodată nu e prea târziu. Mai ales pentru misiunea de „iluminare” a neamului pe care patriotul Chircă şi-a asumat-o. Autorul a donat deja mii de exemplare ministerelor Educaţiei şi Culturii, bibliotecilor şi universităţilor din Chişinău, precum şi politicienilor din mai multe ţări.

 
 

Din cuvântul-înainte al autorului:

 

„Deranjaţi de redobândirea cetăţeniei în jumătatea a doua a anului 2010, mass-media din Germania, Franţa şi unii politicieni din aceste ţări au acuzat România că facilitează obţinerea cetăţeniei române de către cetăţenii R. Moldova. Ulterior această avalanşă de învinuiri a fost susţinută şi de unele cercuri de interese din alte ţări , mai ales din Rusia. S-ar putea ca toţi aceştia să nu cunoască istoria sau să o ignore în mod conştient. Istoria însă ne aminteşte că, într-un timp, nemţii ne-au cedat (decizia lui Hitler din august 1939), iar ruşii ne-au ocupat (decizia lui Stalin din iunie 1940)”.

 
 

Germania şi Rusia, din nou într-un gând

 

O crimă uitată ar putea să se repete şi să ne anihileze ca neam. Cu atât mai mult că ruşii şi nemţii se apropie oarecum iarăşi între ei, ca în 1939-1940, şi nimeni nu poate spune şi nici garanta cu ce ar putea culmina aceasta. Germania, susţinută de Franţa, se simte lider şi ţară a cuvântului primordial în UE, iar Rusia, atrăgând de partea sa Germania, se simte o supraputere, ca pe timpul lui Stalin.

George Friedman (SUA) constată în acest sens: „După criza economico-financiară din 2008-2009, lucrurile în Europa s-au schimbat şi Rusia e în situaţia de a face anumite conexiuni cu Europa, pentru că a obţinut ce voia. Germanii, care se simt inconfortabil în NATO şi în UE, au apelat la partenerul lor natural – ruşii, iar aceştia au fost cât se poate de receptivi. Ruşii le dau resurse, gaze naturale, germanii, la rândul lor, le oferă capital şi tehnologii. Germanii trăiesc un declin demografic, ei nu mai vor turci, mută fabricile în… Rusia.

După criza greacă, Germanii s-au întrebat ce primesc ei de la UE. România întotdeauna revine la Basarabia şi pentru Basarabia ea reprezintă un fel de spaţiu de separare între Germania şi Rusia”. Cât priveşte iniţiativa germană de a aborda problema transnistreană, e greu de presupus că Rusia se va retrage din stânga Nistrului. Această enclavă prezintă pentru ea o bază la frontiera cu NATO şi UE. Ruşii în niciun caz nu vor ceda Transnistria. Înţeleg acest lucru mai marii din SUA, UE şi NATO.

Speranţe, inclusiv economice

Oare Germania e de acord ca Rusia să decidă soarta basarabenilor ca şi în 1939? Nu-mi vine a crede. Cred că nemţii îşi dau seama ce reprezintă Basarabia pentru o Europă unită şi ne vor accepta în Uniunea Europeană ca români basarabeni cu paşapoarte ale UE (româneşti), aşteptate de 71 de ani şi meritate în baza dreptului istoric şi natural al tuturor basarabenilor. Fiecare basarabean în parte, de la vlădică până la opincă, trebuie să-şi dea seama că sunt aşa cum i-a creat Domnul, români moldoveni şi nicidecum doar nişte moldoveni aparte, cum doreşte Rusia: un moldovean într-o Moldovă aparte, dezmembrată, cronic săracă şi instabilă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.