• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Iulie , 2018

Noul mall din Baia Mare: investiții, perspective și culise

În urmă cu un deceniu se vorbea despre o adevărată explozie imobiliară a Băii Mari. „Declicul” acelei perioade a fost vânzarea fostei platforme Maratex, pentru o sumă record de peste 16 milioane de dolari. Acolo urma să se construiască primul mall din municipiul nostru, iar „zona de aur” a orașului migra înspre Recea. Au urmat, pe rând, prezentarea altor proiecte grandioase în zona fostei uzine Apsa, în zona iazului Meda și în zona fostei fabrici de lapte. Numai că a venit criza și toate mega-proiectele au „înghețat”, cu excepția Gold Plaza, devenit ulterior Vivo Baia Mare, care a devenit realitate. De atunci, povestea mall-urilor băimărene a rămas în aer, iar specialiștii se întrebau dacă piața din municipiul nostru mai poate face rentabil un mega-proiect de retail, în condițiile în care, marile branduri refuză încă să vină în orașul nostru pe motiv de nerentabilitate.


Răspunsul acestor întrebări a venit la începutul acestui an, când se zvonea o nouă investiție la ieșirea din oraș, vizavi de fosta platformă Maratex. Zvo­nurile au devenit repede realitate, iar noii investitori au apăsat accelerația la maximum și chiar preconizează inaugurarea investiției în acest an. GAZETA de Maramureș vă prezintă detaliile acestei investiții, cine sunt investitorii și mai ales, ce doresc să construiască.
Povestea a început în urmă cu un an, când societatea PK Black a cumpărat 70.000 de mp cuprinși între Bulevardul Bucureşti nr. 51-55 şi strada Mărgea­nului nr. 6-8 de la mai mulți proprietari, printre care TCM Nord și Remat. O parte a terenului a fost achiziționată de la Unisem, 1817 mp, cu prețul de 272,550 euro.

La începutul anului, a fost supus dezbaterii publice Planul Urbanistic Zonal, „Construire Retail Park Baia Mare, realizare parcări, amenajarea incintei cu spații verzi, plantate, alei carosabile și pietonale, împrejmuirea terenului, am­pla­sare semnale publicitare, amplasare post trafo, branșare la utilități, organizare de șantier, amenajare accese, operațiuni cadastrale, generat de imobilul teren situat în Baia Mare, Bld. București, nr. 51-53 și str. Mărgeanului nr.8”, iniţiat de PK BLACK. Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii băimăreni în ședința de luna trecută. In­vestiția se cifrează la circa 30 de milioa­ne de Euro și investitorii par grăbiți să finalizeze proiectul.
Cine sunt investitorii?
Societatea PK Black SRL care a înche­iat tranzacţiile cu terenul și se ocupă de partea de documentații, a fost înființată în 2016 și are ca obiect de activitate „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”. Acționarii societății sunt PKM HOLDINGS și PK ORANGE SRL, iar administratori: Jou­bert Dewald Lambertus și Victor Semionov. Dewald mai este administrator la nu mai puțin de 20 de societăți comerciale, toate la aceeași adresă: Str. Barbu Văcărescu 201 București, Sec­torul 2: Prime Kapital Development SRL, PK Green SRL, PK Energy Control SRL, PK Red SRL, PK Development One SRL, PK Violet SRL, PK Orange SRL, PKM Neptune SRL, PKM Triton SRL, PK Almond SRL, PK Burgundy SRL, PK Arsenic SRL, PK Denim SRL, PK Lemon SRL, PK Ebony SRL, PK Indigo SRL, PK Grizzly SRL, PK Emerald SRL, PK Bronze SRL, PK White SRL.

Victor Semionov apare și el ca și administrator la aceste societăți, plus altele cinci. Cei doi au făcut parte din echipa fondului sud-african de investiții New Europe Property Investments (NEPI), ajuns astăzi cel mai mare investitor imobiliar din România. În 2015, Semionov, Martin Slabbert, fondatorii NEPI și alți membri ai staffului printre care și Lambertus au părăsit fondul pentru a înființa Prime Kapital.
În comunicatul de la acea vreme, Martin Slabbert își justifica proiectul astfel: „În ultimii 9 ani, am reuşit să construim cu succes o afacere de in­vestiţii şi dezvoltare imobiliară de proporţii, axată în special pe segmentul de retail. Există însă oportunităţi vaste pe întregul spectru al dezvoltă­rilor şi investiţiilor imobiliare, astfel că am hotărât împreună cu Victor să le dăm curs într-o nouă structură: o companie cu acţionariat privat gestionată de o echipă puternică de parteneri”.
Tot atunci, cei doi au anunțat că nou înființatul fond țintește pe termen me­diu investiții de jumătate de miliard de Euro.
Practic, după construcție și mall-ul băimărean va intra în portofoliul Prime Kapital, care în aprilie a înregistrat la OSIM marca Baia Mare Value Centre. Acesta va fi numele noului mall. De fapt, la nivel național va fi un lanț de mall-uri, deoarece aceeași societate deține și mărcile Focșani Value Centre, Râmnicu Sărat Value Centre, Făgăraș Value Centre, Slobozia Value Centre și Roman Value Centre. Dar Prime Kapital pregătește proiecte similare și în Iași, Pitești, Târgoviște și Ploiești. Cel mai mare proiect pare a fi Mall of Moldova Iași, cu o suprafață închi­riabilă de 100.000 mp, care va deveni un centru comercial supra regional și va avea cel mai mare hypermarket Carrefour şi cea mai mare zona de entertainment din regiune. Mall of Moldova va avea peste 300 de magazine, mai mult de 30 restaurante, cinematograf, un magazin de bricolaj și unul de mobilier.
Mall-urile de tip „Value Centre” au în general o suprafață de circa 20.000 de mp, un hypermarket Carrefour și unități Altex, Deichmann, Jysk, Pepco, CCC, New Yorker, Sportisimo, Hervis, Takko. Primul care va fi deschis va fi cel mai probabil cel din Roman, în septembrie 2018.
Mall-ul din Baia Mare este descris pe siteul Prime Kapital astfel: „Are o bună accesibilitate, fiind susținut de mai mul­te rute publice în imediata vecină­tate a locației și se află pe drumul european E58, principala legătură între oraș și regiunea mai extinsă a Transilvaniei. Centrul va integra un hypermarket Carrefour și o concentrare ridicată a chi­riașilor, cu accent pe modă și deco­rațiuni interioare”.
Societatea Prime Kapital Development îi are ca și administratori pe Victor Simionov, Martin Slabbert și pe Lambertus, iar ca și acționari pe cei doi fondatori NEPI, Simionov și Slabbert, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 9,4 milioane de lei. Se pare că cei doi au ca partener și fondul de investiții MAS REI, care are un stoc de tranzacţii în stadiu de due-diligence de peste 400 de milioane de euro. Compania targe­tează atât active din Europa de Vest, cât şi din Europa Centrală şi de Est. În următoarele şase luni, compania se aşteaptă să încheie achiziţii substan­ţiale, potrivit datelor MAS REI prezentate presei. În Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, MAS REI are un stoc de proprietăţi pentru dezvoltare de circa 785 de milioane de euro. PKM Developments, care se ocupă de dezvoltarea în regiune, a finalizat trei extensii pentru magazinele Kaufland, printre care cel din Gheorghieni, judeţul Harghita. Progrese s-au înregistrat şi în ceea ce priveşte planificarea, obţinerea avizelor şi închirierea centrelor comerciale aflate în dezvoltare. Fondatorii Prime Kapital, Martin Slabbert şi Victor Semionov, se pare că pun în aplicare reţeta testată deja cu succes cu NEPI, care a ajuns în câţiva ani cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România.

 

 

„Invazia” sud-africa­nilor

Companiile cu capital sud-african controlează peste un sfert din spaţiile moderne de retail ale ţării şi 12,8% din suprafaţa totală a clădirilor de birouri moderne existente la nivel naţional, potrivit calculelor revistei „Capital”. În prezent, atât sectorul de birouri, cât şi cel de retail sunt dominate de investitori sud-africani, care cumulează proprietăţi generatoare de venituri în suprafaţă de 1,3 mil. mp. Doar valoarea clădirilor funcţionale pe care sud-africanii le deţin în România depăşeşte 2,8 mld. euro. Mai bine de jumătate din această sumă a fost investită în ultimii doi ani în România, în principal prin achiziţia de acţiuni la dezvoltatori cu tradiţie în România.
 

 

95 de milioane de Euro cash

În luna aprilie a acestui an, MAS REI şi-a anunţat acţionarii că va plăti 95 mil. euro, cash, pentru a achiziţiona parcul de retail Militari Shopping de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, care, în acest fel, se retrage din România. Acesta va fi al doilea cel mai scump mall tranzacţionat în Bucureşti, după Promenada Mall, vândut în 2015 cu 148 mil. euro. În plus, cumpărătorul a mai anunţat că, în prezent, urmăreşte în mod activ o serie de noi oportunităţi de investiţii pe care le va comunica acţionarilor imediat după încheierea discuţiilor. La finalul anului trecut, în portofoliul firmei care a rezultat din parteneriatul dintre Prime Kapital şi MAS REI figurau 14 proprietăţi, majoritatea terenuri, evaluate la peste 94 mil. euro şi care până în 2021 necesită o investiţie în dezvoltare de 377 mil. euro. Investitorii vor să construiască un mall pe o parte din terenul Upetrom 1 Mai din Ploieşti, au cumpărat de la Hornbach 7,9 hectare de teren în Baloteşti pentru un centru comercial care va cuprinde şi un magazin Lidl şi au în plan o serie de mici zone comerciale adiacente unor hypermarketuri precum Carrefour, Kaufland sau Lidl în oraşe precum Târgovişte, Focşani, Slobozia, Roman şi Baia Mare. Sud-africanii au achiziţionat anul trecut şi parcul de retail Era Shopping Park din Iaşi.

Prime Kapital a lansat recent primul său proiect rezidenţial din România, denumit Avalon Estate. Pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanţei auto Porsche Nord din Pipera şi cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 mil. euro, compania vrea să construiască un cartier cu 793 de apartamente.
 

 

„În ultimii 9 ani, am reuşit să construim cu succes o afacere de in­vestiţii şi dezvoltare imobiliară de proporţii, axată în special pe segmentul de retail. Există însă oportunităţi vaste pe întregul spectru al dezvoltă­rilor şi investiţiilor imobiliare, astfel că am hotărât împreună cu Victor să le dăm curs într-o nouă structură: o companie cu acţionariat privat gestionată de o echipă puternică de parteneri”.
Martin Slabbert

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.