Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Noul Cod Silvic dă undă verde la defrişări!
Jumătate din pădurile României vor putea fi defrişate, legal! Modificările aduse noului Cod Silvic propuse de PSD presupun scoaterea din fondul forestier naţional a păşunilor şi a perdelelor forestiere de protecţie. Astfel, aceste suprafeţe vor putea fi defrişate în mod legal, pentru că sunt scoase de sub protecţia silvică. PDL şi PNL au acuzat PSD că are interese politice în legalizarea defrişărilor şi ignoră riscurile de inundaţii şi alunecări de teren. Proiectul noului Cod Silvic semnat de PSD reduce, de asemenea, la jumătate şi suprafaţa care ar trebui reîmpădurită până în 2030.
Principalele modificări care au dus la dezbateri intense se referă la excluderea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a păşunilor împădurite şi a perdelelor forestiere de protecţie. În timp ce membrii opoziţiei şi mediul de business american susţin că printr-o astfel de modificare se lasă o portiţă pentru defrişări, fără a mai exista obligativitatea compensării suprafeţei scoase din fondul forestier, ministrul de resort insistă asupra faptului că a fost eliminată doar dubla definire. Potrivit Doinei Pană, este suficient ca cele trei categorii de terenuri să fie incluse în categoria de păduri, nu şi în fondul forestier naţional.
Proiectul noului cod silvic a fost adoptat săptămâna trecută de Senat, în regim de urgenţă. Luni, a ajuns în comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, unde a fost dezbătut timp de mai bine de şase ore, asta deşi în paralel avea loc dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură. Proiectul urmează să intre în plen săptămâna viitoare. Senatorul Sorin Bota arată într-un comunicat că: „Se înăspresc sancţiunile prevăzute în Codul silvic. Să se facă ordine în pădure! – este un deziderat personal şi un angajament electoral, încă din 2008, de când a început lupta împotriva hoţilor de lemne şi a celor care, fără discernământ, distrug aurul verde. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/ 2008 – Codul silvic (L567/ 16.09. 2014), printre ai cărei semnatari sunt şi eu, a primit în această săptămână votul Senatului în procedură de urgenţă (termenul de adoptare tacită fiind 3 decembrie).
Prin definirea şi încadrarea ca infracţiuni a faptelor de tăiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din rădăcini, fără drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei, precum şi prin sancţionarea acestor fapte în baza legilor penale, se înăspresc sancţiunile aplicabile, în scopul descurajării agresiunilor asupra fondului forestier naţional. Prin propunerea legislativă sunt preluate reglementări ce au făcut obiectul proiectului de lege iniţiat de Guvern în anul 2013. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în data de 10.12.2013, iar ulterior a fost dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor în data de 24.06. 2014, ocazie cu care proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru adoptare, procedura de legiferare parlamentară fiind încetată”, a subliniat Bota.
Opoziţia nu este însă de aceeaşi părere. Deputatul Mircea Man a arătat că: „Nu am să intru foarte în detaliu în aprecieri, pentru că zilele următoare va intra în discuţie această chestiune şi o să ieşim public cu un punct de vedere. Pot să spun că acest proiect nu este unul care să rezolve problemele de fond cu tăierile pădurilor cu tot ce s-a întâmplat până acum. Din păcate, acest proiect este mai mult înspre cei care exploatează pădurea decât înspre protecţie şi regenerare pe suprafeţele pe care deja s-a tăiat în toată ţara. Din punctul meu de vedere, şi nu intru deocamdată pe fondul problemei, dar legea nu satisface cerinţele pe care orice om de bună credinţă din România le cere în legătură cu tăierea pădurilor şi cu faptul că în fiecare an ne confruntăm cu evenimente meteorologice neplăcute, cauzate tocmai de tăierea pădurilor.
Orice om, şi mai ales în Maramureş, după tăierile masive din întreg judeţul, sigur că trebuie să fim panicaţi de această problemă, pentru că este vorba de aurul verde al Maramureşului. Dar este o clică acolo la PSD care doreşte foarte mult să promoveze şi să facă aceste facilităţi. Dacă vor trece în forma în care este acum, va produce un mare rău României. Graba aceasta de campanie nu este bună. La fel se întâmplă şi cu drumul înspre Dej prin Măgoaja şi vreau să vă spun că scot noroi din râu şi îl pun pe drum, iar apoi urmează asfaltarea. Niciunul, dacă ar fi de bună credinţă, nu ar pune asfalt peste pământ. Este o prostie! Exact cum ai face o casă şi la o fundaţie ai pune întâi pământ şi apoi ai pune beton.
Deci, în campania aceasta electorală o să ne aşteptăm la decizii pe care PSD le ia în grabă. Nu sunt locuri de muncă, suntem în recesiune, nu avem bani la buget, dar facem facilităţi. Sunt convins că o să le plătim la greu pentru că facilităţile nu pot să meargă mai departe dacă nu sunt bani la buget. Sigur că sunt unul dintre cei care ar da bani oricărei categorii care este îndreptăţită să-i primească, dar dacă vii cu bugetul pe 2015 şi îmi arăţi de unde pui aceşti bani, atunci pot să te cred”.
Campioni la tăieri ilegale
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, între 1990 şi 2011 au fost defrişate ilegal peste 350.000 de hectare de pădure, prejudiciul ajungând la 5 miliarde de euro. Iar Maramureşul este în top la „tăieri ilegale”. Numai în primele şase luni ale acestui an au fost defrişate ilegal în Maramureş peste 220 de hectare de pădure. La nivelul întregii ţări, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare au efectuat în perioada 01.01.2014 - 30.06.2014 un număr de 6780 controale“.
În urma acestora au fost întocmite un număr de 353 sesizări penale, valoarea prejudiciului rezultat din infracţiuni fiind de 15.696.921 lei. De asemenea, au fost aplicate un număr de 2017 amenzi contravenţionale, cu o valoare în cuantum de 6.777.800 lei, fiind confiscată faptic cantitatea de 3560 mc materiale lemnoase şi contravaloric cantitatea de 29951 mc. În urma verificărilor a fost identificat un volum de 115.551 mc arbori tăiaţi ilegal”, se arată într-un raport al Departamentului de Ape şi Păduri din Ministerul Mediului.