• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Noi, liberalii, susţinem restabilirea echilibrului şi concurenţei în mediul de afaceri - Ionel Bogdan

Un proiect de lege fierbinte se află zilele acestea pe băncile Parlamentului. Este vorba despre propunerea legislativă a PNL privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale, propunere ce transpune în legislaţia internă Directiva UE 2016/1164.

Concret, iniţiativa legislativă garantează că impozitele trebuie să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile, adică în România. Potrivit estimărilor deputaţilor liberali, statul român va putea obţine, din impozitul pe profit, de până la patru ori mai multe venituri la bugetul de stat după ce legea va fi adoptată.

 

Aceleaşi reguli pentru toate companiile PNL  îşi fundamentează proiectul  nu doar pe Directiva Europeană adoptată anul acesta, ci şi pe o realitate incontestabilă care s-a consolidat în economia românească, şi anume adâncirea dezechilibrelor dintre cei care plătesc impozitele în România şi cei care se sustrag de la plata acestor obligaţii fiscale. Astfel, în vreme ce unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate în mai multe state îşi trimit profitul înregistrat în România în state terţe din lume, inclusiv prin intermediul unor societăţi comerciale de tip offshore. Este de notorietate deja faptul că, tot mai frecvent, companii care activează în România se străduiesc să ajungă la un profit contabil zero, tocmai ca să evite să plătească taxe şi impozite în România, folosindu-se de diferite societăţi comerciale internaţionale pentru a scăpa de responsabilităţile fiscale româneşti.

 

Obiectivul principal al iniţiativei liberale este acela ca impozitul pe profitul obţinut în România să fie plătit în România, nu în alte state ale lumii.

Legea  nu va afecta în niciun fel regimul fiscal aplicabil profiturilor obţinute în România. Astfel, cota unică de 16% rămâne în vigoare, la fel şi neimpozitarea profiturilor reinvestite în România, precum şi  impozitarea cu 5% a dividendelor distribuite.

Propunerea defineşte în mod clar impozitarea la ieşire a activelor transferate din România. Concret, nu se diminuează niciun profit, acestea sunt doar scoase la lumină, pentru a fi fiscalizate în ţară.

 

Unul dintre iniţiatorii proiectului este chiar preşedintele PNL, Alina Gorghiu, care a avut o poziţie extrem de tranşantă pe acest subiect. „Noi avem termen de transpunere în  2019, dar de ce să aşteptăm? De ce să nu începem de astăzi, prin votul Parlamentului, să impozităm cu 16% profitul companiilor internaţionale care îşi trimit profitul în afară prin diverse tertipuri. Antreprenorul român plăteşte profitul în România, iar ceilalţi şi-l duc afară, prin diverse pârghii. Directiva aceasta facilitează impozitarea profitului acolo unde l-ai produs. Aş vrea să provoc Parlamentul să propună aceeaşi procedură ca într-o săptămână să o trecem şi prin Senat, şi prin Camera Deputaţilor”, afirmă  preşedintele PNL.

Preşedintele PNL Baia Mare: Legea va încuraja investiţiile şi dezvoltarea economică

 

Preşedintele PNL Baia Mare, Ionel Bogdan, susţine acest proiect de lege şi afirmă că el va fi benefic pentru economie.

,,Noi, liberalii, susţinem restabilirea echilibrului şi a concurenţei în mediul de afaceri, mai ales că aceste dezechilibre afectează  şi dezvoltarea pieţei. Sunt convins că această lege va fi primită pozitiv de mediul de afaceri. Tocmai de aceea, colegii mei din Parlament au adresat o provocare PSD, să demonstreze că-i pasă de antreprenori, de dezvoltarea clasei de mijloc, şi să contribuie, prin votul parlamentarilor, la adoptarea într-o săptămână a acestei legi. Votul poate face diferenţa dintre declaraţii şi fapte. Sper ca PSD să accepte provocarea pentru ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2017. Să nu uităm că acest proiect este urmare a unei Directive europene care trebuie transpus în legislaţia internă”, a subliniat liderul PNL Baia Mare.

 

 

Comisarul european Pierre Moscovici: multinaţionalele trebuie să plătească impozite acolo unde fac profit

 

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că multinaţionalele trebuie să plătească taxe acolo unde obţin profiturile şi trebuie să stopeze schemele agresive de optimizare a impozitelor.

Decizia luată de Uniunea Europeană a venit pentru a stopa fenomenul companiilor care plătesc prea puţine taxe sau deloc în statele în care operează, prin utilizarea subsidiarelor din alte ţări, care au fost înfiinţate pentru plata taxelor, a mai explicat Pierre Moscovici,  după decizia luată de UE. „Este vital ca multinaţionalele să-şi plătească taxele acolo unde îşi generează profiturile”, a precizat Pierre Moscovici.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.