Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Noi, cei din generaţiile tinere vom face unirea”!
Anul trecut, când s-au împlinit 200 de ani de când Basarabia a fost smulsă României, fiind cedată prin „Pacea de la Bucureşti” imperiului rus, o mână de tineri au demarat mişcarea unionistă „Acţiunea 2012”. Mirel Marin Matei vorbeşte într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureş despre „aripa maramureşeană” a mişcării.
Reporter: Pe scurt, ce înseamnă platforma civică Acţiunea 2012?
Mirel Marin Matei: Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale(ONG-uri) din România, Republica Moldova şi nu numai, care susţin unirea celor două state româneşti, şi militează pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Acţiunea 2012 militează pentru unitatea românilor din stânga şi dreapta Prutului, şi aducerea în aceeaşi ţară a fraţilor noştri, românii de acolo.
Rep.: Ce te-a determinat să te alături acestei acţiuni şi ce înseamnă în acest moment ca şi număr/amploare grupul de susţinători din Maramureş?
Mirel Marin Matei: Simţul patriotic şi iubirea de neam vin de undeva din interiorul fiecăruia, iar pentru mine, subiectul UNIRII a existat încă dinainte de a afla despre ACŢIUNEA 2012, iar apartenenţa la această organizaţie mi-a dat posibilitatea să fiu un participant activ la idealul UNIRII. ACŢIUNEA 2012 este puţin cunoscută în judeţul nostru, pentru că eu sunt aici de mai puţin de 1 an, activismul meu fiind făcut până anul trecut în judeţul Braşov. Însă, de când am revenit, am reuşit să adun lângă mine aproximativ 20 de oameni din judeţ care doresc să promoveze ideea UNIRII REPUBLICII MOLDOVA CU ROMÂNIA, şi sper ca numărul lor să crească pentru că eu sunt sigur că cei care SIMT ROMÂNEŞTE încă există.
Rep.: Având în vedere raptul teritorial al Maramureşului din dreapta Tisei, aflat azi în Ucraina, sunt mai sensibili maramureşenii la problema Basarabiei?
Mirel Marin Matei: Dacă sunt mai sensibili? Nu aş putea face încă o astfel de afirmaţie, însă eu cred că maramureşenii vor demonstra că nu au uitat de faptul că România a pierdut multe din teritoriile sale, printre care şi Maramureşul din dreapta Tisei, care se află astăzi în componenţa statului Ucraina. Nu vor uita că fraţii lor sunt astăzi într-o altă ţară, că regimul sovietic a furat dreptul românilor de a trăi împreună. Nu vor uita că BASARABIA A FOST RUPTĂ DIN TRUPUL ŢĂRII în urma unui tratat nedrept pentru ROMÂNIA ŞI ROMÂNI, şi vor spune cu glas tare că BASARABIA ESTE PĂMÂNT ROMÂNESC. Eu am speranţa ca noi nu suntem un popor de laşi, şi că cei din MARAMUREŞ cred la fel cum eu cred, că ROMÂNII MERITĂ SĂ TRĂIASCĂ ÎMPREUNĂ. Cu această ocazie, îi invit pe toţi cei care au într-adevăr inimă de român şi doresc să se implice alături de noi în eforturile pe care le facem pentru unire să intre la adresa de web: www.actiunea2012.ro şi să ni se alăture, de asemenea pot găsi şi pe facebook pagina BASARABIA E ROMÂNIA MARAMUREŞ, unde vor găsi informaţii legate de tot ceea ce noi cei din ACŢIUNEA 2012 vom face pe parcursul anului 2013.
Rep.: Mai există abuzuri la manifestările publice româneşti din Basarabia?
Mirel Marin Matei: La început, subiectul unirii a fost primit cu o oarecare reticenţă în rândul populaţiei din REPUBLICA MOLDOVA. Pot să vă spun că la marşurile organizate de noi la CHIŞINĂU, şi în alte oraşe, la început a fost o oarecare paritate între participanţi, adică atunci când noi ne strângeam pentru un marş unionist au existat 300-400 susţinători, şi un număr egal de contramanifestanţi.
Astăzi, lucrurile s-au schimbat, numărul celor care îşi doresc unirea şi o spun în stradă a crescut, noi adunând frecvent 7000-10000 participanţi, în timp ce contramanifestanţii au rămas la un număr de maxim 50 persoane, în mare majoritate de etnie rusă. Această modificare a avut loc datorită faptului că ROMÂNII din BASARABIA au înţeles de unde vin şi unde le este locul, adică alături de patria mamă, ROMÂNIA. Comunismul a distrus mult din identitatea românească din REPUBLICA MOLDOVA, însă oamenii sunt dornici să ştie adevărul, ei astăzi au libertatea de a afla informaţii de peste hotare, au dreptul să îşi cunoască adevărata istorie, şi nu cea impusă de ocupanţi, adică de cei care au răpit Basarabia, ruşii. Ei luptă şi astăzi pentru ceea ce au ocupat, exemplu fiind un marş din Oraşul Bălţi, unde unioniştii au fost atacaţi cu ouă şi pietre de către cei care nu sunt de acord cu adevărul că BASARABIA E ROMÂNIA, la fel majoritatea fiind etnici ruşi plătiţi de comunişti să îi sperie pe cei care au cerut unirea. Frica însă nu îi caracterizează pe românii basarabeni, ei vor continua să spună adevărul, să îl cunoască şi în viitor vor reveni ACASĂ.
Rep.: Care categorii sunt mai deschise acestei idei şi cine sunt cei mai vehemenţi opozanţi?
Mirel Marin Matei: Susţinătorii sunt în general tinerii, însă avem susţinători din toate categoriile de vârstă, tinerii, pentru că au posibilitatea să cunoască adevărul, mă refer aici la cei care sunt din Republica Moldova. Ei au avut posibilitatea să vină la studii în România şi să vadă că nu suntem diferiţi, că vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi obiceiuri, şi-au dat seama că sunt români şi că merită să fie trataţi ca atare. Noi, cei din generaţiile tinere, vom face unirea, deoarece UNIREA FACE PUTEREA.
„Eu cred că maramureşenii vor demonstra că nu au uitat de faptul că România a pierdut multe din teritoriile sale, printre care şi Maramureşul din dreapta Tisei, care se află astăzi în componenţa statului Ucraina. Nu vor uita că fraţii lor sunt astăzi într-o altă ţară, că regimul sovietic a furat dreptul românilor de a trăi împreună”.
Mirel Marin Matei