• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 03 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2013

„Nimfă dormind”, un an de zile în Baia Mare

Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” a reuşit să aducă în Baia Mare una din lucrările pictorului Nicolae Grigorescu: „Nimfă dormind”, într-un parteneriat cu Artmark, cea mai importantă Casă de Licitaţii de artă din România. Lucrarea a fost oferită în custodie pe un an de zile muzeului băimărean. Ea poate fi văzută în galeria permanentă. Merită!

 
 

Parteneriatul, colaborarea între muzeu şi Artmark datează de mai mulţi ani, directorul muzeului, Tiberiu Alexa este şi unul dintre cei mai apreciaţi lectori ai Institutului de management al artei organizat de Artmark.

„Colaborarea între Muzeul nostru şi Artmark a început în urmă cu mai mulţi ani. Casa de licitaţii organizează în marile oraşe din România astfel de expoziţii şi ne bucurăm că Baia Mare a intrat pe harta Artmark”, a spus Alexa.

În Baia Mare a fost prezent preşedintele Artmark, Manuela Plăpcianu, unul din acţionarii Artmark.

Aceasta a prezentat lucrarea pe care muzeul a primit-o în custodie şi a vorbit despre acest program derulat de Artmark. Pentru a aduce spre sălile de muzeu, spre licitaţiile de artă cât mai mulţi iubitori de frumos, dar şi pe cei care au posibilităţi financiare, s-a început acest program prin care sunt oferite în custodie lucrări de pictură excepţionale ale pictorilor români, lucrări vândute în licitaţiile organizate.

 
 

„Ne bucurăm că am reuşit să venim în Baia Mare. Lucrarea lui Grigorescu a fost achiziţionată de o doamnă care locuieşte în Australia. Nu a fost uşor să o lămurim că băimărenii se vor bucura de frumuseţea tabloului, a fost şi o chestiune financiară, dar important este că un an de zile tabloul lui Grigorescu se află în Muzeul de Artă băimărean”, a explicat Manuela Plăpcianu.

 

La eveniment au fost invitaţi: presa, artiştii băimăreni. Înainte de a fi dezvelit tabloul, în sală şi-au făcut apariţia cei care verifică bunele condiţii în care este expus tabloul. Tiberiu Alexa a venit cu un aparat care măsoară intensitatea luminii din încăpere. La suprafaţa tabloului acoperit, trebuiau să fie 146 de lucşi. La o lumină mai intensă, tabloul este supus unei posibile deteriorări.

În sala în care este expus tabloul s-a fixat o intensitate sub această limită. Aceste măsurători se fac în permanenţă. După ce totul a fost verificat şi a fost în regulă tabloul a fost descoperit, iar frumuseţea unei lucrări semnată, Nicolae Grigorescu a inundat semiobscurul din sală.    

 
 

„Colaborarea între Muzeul nostru şi Artmark a început în urmă cu mai mulţi ani. Casa de licitaţii organizează în marile oraşe din România astfel de expoziţii şi ne bucurăm că Baia Mare a intrat pe harta Artmark”.

Tiberiu Alexa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.