• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 Iunie , 2016

Nicolae Suciu, la şaizeci de ani

În data de 13 mai 2016, la Iaşi, cunoscutul artist plastic şi cadru universitar Nicolae Suciu, locuitor al Băii Mari de 35 de ani, a fost sărbătorit la Iaşi cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Momentul aniversar desfăşurat la Iaşi a purtat numele generic de „Generaţii”. Dr. Constantin Tofan, artist plastic, a vernisat expoziţia în cadrul căreia Nicolae Suciu a expus 26 de lucrări realizate în ulei pe pânză. 

 

 

Ţinând cont de faptul că aproape toată perioada de creaţie a cunoscutului şi valorosului artist plastic s-a desfăşurat în Baia Mare, la aceasta adăugându-se întreaga sa carieră didactică, poate că acest eveniment trebuia să aibă loc în Baia Mare, din acest punct de vedere comunitatea artistică locală (şi nu numai ea!) rămânând datoare faţă de Nicolae Suciu. Încă o dată se demonstrează, cu toate că nu era necesară această demonstraţie, că „nimeni nu-i profet în ţara lui”, nici măcar într-o ţară de adopţie...

Dacă nu s-a putut în Baia Mare, s-a putut la Iaşi. Momentul aniversar în cadrul căruia a fost sărbătorit Nicolae Suciu a cuprins patru expoziţii personale realizate de patru artişti de aceeaşi generaţie, foşti colegi de liceu la Iaşi. În paralel, într-un alt pavilion, a fost organizată o expoziţie a studenţilor de la Arte Plastice din Iaşi, aceasta beneficiind de o sponsorizare consistentă.

Nicolae Suciu s-a născut la 21 mai 1956, în localitatea Bîrlad, Judeţul Vaslui. După ce a urmat cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iaşi, Nicolae Suciu a absolvit, în anul 1981, din postura de şef de promoţie, Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Muzică şi Arte Plastice, specializarea Pictură-Restaurare. Din anul 2000 este cadru universitar la Universitatea Tehnică din Baia Mare, astăzi fiind profesor universitar doctor.

Nicolae Suciu este membru al Asociaţiei Pictorilor Pastelişti din Spania, al Asociaţiei Pictorilor Pastelişti din Polonia şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A obţinut titlul de doctor în Arte Vizuale cu teza de doctorat „Peisajul – structuri tipologice şi modele estetice în pictura Centrului Artistic Baia Mare. De la plein-air la transavangardă.” În urmă cu câţiva ani a fost preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici filiala Baia Mare şi membru în Consiliul Naţional al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

 

De-a lungul anilor, Nicolae Suciu a realizat sute de lucrări artistice. A fost pasionat mereu de desen, de pictură şi de artele decorative, în special de frescă, mozaic, vitraliu şi decorarea produselor din faianţă şi sticlă. Preocupat în principal de pictura de şevalet, Nicolae Suciu a găsit timp şi energie să realizeze şi lucrări de artă monumentală, două astfel de lucrări, mozaicuri de faianţă policromă, aflându-se astăzi în Belgia.

Sute de picturi realizate de Nicolae Suciu au fost prezentate de-a lungul timpului în expoziţii personale, de grup, republicane şi internaţionale. Greu de spus câte dintre acestea se află astăzi în colecţii publice şi private, răspândite prin toată lumea. Oricum, foarte multe. A publicat cărţi, articole şi studii în reviste de specialitate. Printre toate acestea, şi-a găsit timp pentru a fi participant, moderator, organizator şi coordonator în cadrul unor importante sesiuni de comunicări ştiinţifice desfăşurate în ţară şi în străinătate.

 

Îmi aduc aminte că, în urmă cu aproape zece ani, mai exact în noiembrie 2006, GAZETA de Maramureş îi acorda lui Nicolae Suciu Premiul de Excelenţă pentru Cultură, primul astfel de premiu acordat de GAZETA de Maramureş în istoria acestui premiu, în semn de apreciere a meritelor excepţionale ale artistului şi profesorului Nicolae Suciu.

Cineva scria că timpul are marea putere de a aşterne uitarea peste toţi şi toate. S-ar putea ca lucrurile să nu stea chiar aşa şi această terifiantă putere a timpului să poată fi şi ea anihilată. De fapt, nu-i aşa de greu. Nici nu trebuie să ne amintim, important e să ţinem minte...

 

Până una-alta, GAZETA de Maramureş îi doreşte lui Nicolae Suciu viaţă lungă, sănătate, putere de muncă, creativitate, banii lui Salvador Dali, celebritatea lui Pablo Picasso şi un foarte prietenos La Mulţi Ani!

 

Moment aniversar de excepţie

 

„Mi-aş fi dorit ca acest eveniment din viaţa mea, aniversarea a 60 de ani, să-l marchez alături de colegii, prietenii şi iubitorii de artă care mi-au fost alături în ultimii 35 de ani de viaţă, de când am ajuns în Baia Mare. Am solicitat alocarea Galeriei de Artă pentru acest eveniment, dar nici până astăzi n-am primit nici un răspuns.

Ca urmare, prieteni, colegi de breaslă şi oameni de cultură din Iaşi, ce se angajaseră să fie alături de mine în Baia Mare, au depăşit acest impas, organizându-mi la Iaşi un moment aniversar de excepţie ce a cuprins o expoziţie personală, interviuri pe posturi de televiziune locale şi naţionale, întâlniri cu oameni de seamă ai culturii, istorici, critici de artă şi artişti din Moldova şi din Bucureşti, precum şi o iniţiativă de încurajare a studenţilor ieşeni de la Arte. Mă bucur că expoziţia pe care am realizat-o la Iaşi este deja solicitată de Muzeul de Artă din Satu Mare, de Galeria de Artă din Timişoara şi de Muzeul de Artă Modernă din Debrecen, Ungaria.”

Nicolae Suciu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.